Οι ομογενείς στηρίζουν την Ελλάδα


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Στο ίδιο μήκος κύματος, αρκετοί ομογενειακοί φορείς έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποστολή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες του ελληνικού λαού. Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, συζητήθηκαν τρόποι καλύτερης οργάνωσης και αποτελεσματικότερου συντονισμού.

Η ΑΧΕΠΑ, η Εθνική Φιλόπτωχος της Αρχιεπισκοπής, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και άλλοι οργανισμοί συγκεντρώνουν φάρμακα, είδη ρουχισμού και τρόφιμα, ενώ μέλη του νεοϊδρυθέντος Hellenic Relief Foundation (Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης) μοίρασαν είδη πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς ομάδες της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης, στελέχη του Ιδρύματος παρουσίασαν τα σχέδιά

τους για να στηριχτούν άποροι και άστεγοι.
Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο Στέλιος Τακετζής ανέφερε ότι «έχουν συγκεντρωθεί περίπου 19.000 δολάρια, τα οποία διατίθενται εξ ολοκλήρου για αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης». Σε εκδήλωση που έγινε στον Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων στην Αστόρια, ο πρόεδρός του, Γιώργος Αλεξίου, ανακοίνωσε πως το συμβούλιο αποφάσισε να κάνει έρανο, του οποίου το 70% θα δοθεί για τους σκοπούς του Hellenic Relief Foundation.

Στην Ιταλία, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας και το Δίκτυο Ιταλών Δημάρχων, δημιούργησαν διαδικτυακή πύλη, στη διεύθυνση www.forgreece.eu, με στόχο την οικονομική υποστήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Με τον τρόπο αυτό, ζητούν από κάθε Ιταλό, αλλά και γενικότερα Ευρωπαίο πολίτη, όπως και από ευαισθητοποιημένους φορείς και οργανισμούς, να βοηθήσουν τη χώρα μας, για τουλάχιστον έναν χρόνο. Το ποσό, φυσικά, το επιλέγει ελεύθερα ο κάθε δωρητής και η καταβολή των χρημάτων γίνεται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών Paypal.

«Θεωρούμε ότι στη σημερινή κατάσταση πρέπει να εκμεταλλευθούμε τις επαφές μας και την κοινωνική μας επιφάνεια, ώστε χάρη στον έντονο φιλελληνισμό που υπάρχει, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα ασθενέστερα στρώματα του ελληνικού λαού. Η επιλογή του Ερυθρού Σταυρού, που έχει γίνει και από άλλες οργανώσεις, μας φάνηκε η καταλληλότερη» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας, Νίκος Μπάρκας.

Η ιστοσελίδα www.forgreece.gr δημιουργήθηκε χάρη στη συνεργασία με τους δύο δημάρχους της Κάτω Ιταλίας, Μάρκο Γκάλντι και Τζουσέππε Μοσκατιέλλο, οι οποίοι, από τις πόλεις Κάβα Ντέι Τιρένι και Μπαρονίσι αντίστοιχα, αποφάσισαν να καταβάλουν, κάθε μήνα, τους μισθούς τους προς στήριξη της Ελλάδας.


Στην ιταλική πρωτεύουσα, επίσης, η Ελληνική Κοινότητα Ρώμης και Λατίου έχει ζητήσει από τα μέλη της και τους Ιταλούς που συμμετέχουν στις πολιτιστικές της πρωτοβουλίες να προσφέρουν τη συμβολή τους, ώστε να μπορέσουν να αγορασθούν και να αποσταλούν τρόφιμα στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Έλληνες και φιλέλληνες βοηθούν όμως την Ελλάδα και από τη Γερμανία. Παρά το γεγονός ότι για πολλούς Έλληνες βρίσκεται στην πλευρά των «ενόχων» σε ό,τι αφορά στην ελληνική κρίση, η Γερμανία, ως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης και δεύτερη πατρίδα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, αναδεικνύεται σε αυτονόητο προορισμό για τους «μετανάστες νέας γενιάς».

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 Έλληνες έχουν αναζητήσει τον τελευταίο χρόνο την ευκαιρία να ζήσουν και να εργαστούν στη Γερμανία. Πρόκειται, κυρίως, για νέους με υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση, μηχανικούς, γιατρούς, οικονομολόγους, αλλά και καλλιτέχνες, οι οποίοι είδαν τις επαγγελματικές τους προοπτικές στην Ελλάδα να περιορίζονται δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο ελληνογερμανικός Πολιτιστικός και Επιστημονικός Σύλλογος «Exantas», που ιδρύθηκε το 2005 στο Βερολίνο, αντελήφθη γρήγορα την ανάγκη και οργανώθηκε κατάλληλα. Έτσι έστειλε στους αποδέκτες του ενημερωτικού δελτίου του την ερώτηση αν έχουν κάποια δυνατότητα απασχόλησης των νέων Ελλήνων που καταφεύγουν στο Βερολίνο. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Κώστα Κουβέλη, προέκυψαν 15 ευκαιρίες απασχόλησης, για θέσεις από σερβιτόρους και μπέιμπι-σίτερ έως προγραμματιστές και ηλεκτρονικούς.

Αυτές οι θέσεις ανακοινώθηκαν στη σελίδα των «Greek Berliners» στο Facebook, χωρίς να δοθούν τα ονόματα των υπευθύνων, με την παράκληση οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον «Εξάντα». Τουλάχιστον 25 άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον και έλαβαν τα στοιχεία των πιθανών εργοδοτών.

Ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, επεσήμανε ότι ο «Εξάντας» δεν μπορεί να κάνει πάρα πολλά για το νέο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα. «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολλά προβλήματα, όπως η πρώτη γενιά των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία τη δεκαετία του ‘60, ακόμη περισσότερο, δεν έχουν δουλειά» εξήγησε. Δήλωσε, δε, ότι η ελληνική Πολιτεία είναι σε αυτή τη συγκυρία «παντελώς απούσα» και συμπλήρωσε ότι η γερμανική βοήθεια αφορά κυρίως σε όσα προβλέπει η νομοθεσία για επιδόματα κ.λπ.. Όσο για τις ελληνικές κοινότητες είπε ότι «θα μπορούσαν να αναλάβουν κάποιον ρόλο πρόνοιας, αλλά έχω την εντύπωση -τουλάχιστον εδώ στο Βερολίνο- ότι έχουν βουλιάξει και εξαντληθεί στις κομματικές αντιπαραθέσεις και δεν γίνεται τίποτα». Επεσήμανε, δε, ότι προς το παρόν η μόνη λύση παραμένει η αυτοβοήθεια μέσω κοινωνικών δικτύων.

Από την άλλη, τον περασμένο μήνα, η Ενορία του Προφήτη Ηλία στη Φρανκφούρτη συγκέντρωσε τρόφιμα και φάρμακα για τα συσσίτια των εκκλησιών της Θεσσαλονίκης, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβαν οι κάτοικοι του Χαϊλιγκενχάφεν, στη Βόρεια Γερμανία, με τη βοήθεια Γερμανών οι οποίοι γνωρίζουν και αγαπούν την Ελλάδα.

Η ανάδειξη, με τη βοήθεια των πολυμέσων, της ομορφιάς του ελληνικού τοπίου και μιας επίκαιρης εικόνας της Ελλάδας, αντίθετης στις «μανιωδώς μίζερες καθημερινές αναφορές, οι οποίες καθηλώνουν τους ανθρώπους και γεννούν φόβους, από τους οποίους πολύ λίγο απέχει το μίσος» είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας «Η Ελλάδα ανθεί», του γνωστού Αυστριακού σκηνοθέτη Φάμπιαν Έντερ.

zougla.gr/omogenia via http://www.inout.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα … Υπάρχουν κι αυτά

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x