Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι διευθύνοντες σύμβουλοι οργανισμών και εταιρειών στην Ελλάδα καταθέτουν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τις απόψεις, τα σχόλιά τους για την εξυγίανση της οικονομίας, την επιχειρηματικότητα και την πορεία της ανάκαμψης στη χώρα μας, μέσα από την έρευνα που διεξάγει η PwC στο πλαίσιο της παγκόσμιας ετήσιας έρευνας για τους διευθύνοντες συμβούλους.
«Η μελέτη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος, καθώς η διεξαγωγή της συνέπεσε με την πρόσφατη απόφαση στήριξης της Ελλάδας και της εκταμίευσης της δόσης από την Ευρωζώνη. Η απόφαση αυτή είχε θετική επίπτωση στη γενικότερη ψυχολογική κατάσταση του επιχειρηματικού κόσμου,
Δύο μηνύματα
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα σε δύο μηνύματα, επισημαίνει ότι «πρώτον, ο ιδιωτικός τομέας παρά τις αντίξοες συνθήκες αρχίζει να βλέπει το μέλλον αισιόδοξα, επηρεασμένος από το θετικό κλίμα που δημιουργείται από τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης και της απομάκρυνσης του κινδύνου εξόδου από το ευρώ».
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το θετικό αυτό κλίμα θα πρέπει να συνδυαστεί άμεσα με ενέργειες ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. «Που σημαίνει μετασχηματισμό του κράτους και μάλιστα γρήγορα, αλλαγή νοοτροπίας και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας με κάθε δυνατό τρόπο».
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει το σταθερό φορολογικό καθεστώς, τη ρευστότητα, τη στήριξη των εξαγωγών, την προαγωγή των επενδύσεων, την απλοποίηση των διαδικασιών.
Πρώτο στα κύρια συμπεράσματα της έρευνας, αναφέρεται η αισιοδοξία με την οποία οι διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρήσεων στην Ελλάδα βλέπουν το μέλλον «μέσα από ένα ρεαλιστικό πλαίσιο». Ενα συμπέρασμα που προκύπτει από τη σύγκριση με τις δύο προηγούμενες χρονιές -2011 και 2010- καθώς εφέτος δηλώνουν περισσότερο σίγουροι για τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους.
Ωστόσο, εκφράζουν ταυτόχρονα και τον σκεπτικισμό τους για την πορεία της διεθνούς οικονομία και δηλώνουν ανήσυχοι για την αστάθεια της οικονομικής ανάπτυξης και για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, όπως και για τους κινδύνους κοινωνικών αναταραχών.
Αναφέρουν την αδυναμία χρηματοδότησης και τη φορολογική επιβάρυνση ως «τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», ενώ ταυτόχρονα, θεωρούν ότι ενδεχόμενες κοινωνικές αναταραχές αποτελούν σοβαρό κίνδυνο με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική αγορά.
Χαρακτηρίζουν την αυξανόμενη ανεργία στον ιδιωτικό τομέα φλέγον θέμα, για το οποίο τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων ζητούν τη συνεργασία και την υποστήριξη του κράτους.
Δηλώνουν επίσης ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, στο οποίο η κινητοποίηση κεφαλαίων έχει ζωτική σημασία για την επιτυχία των ελληνικών επιχειρήσεων με την ανάκαμψη της οικονομίας». Πιστεύουν ακόμη ότι το κράτος πρέπει να κάνει περισσότερα για να προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις.
Αντιστροφή κλίματος
Με έμφαση στο συμπέρασμα ότι ένας σημαντικός αριθμός διευθυνόντων συμβούλων για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια «αρχίζει να βλέπει το άμεσο μέλλον θετικά», το χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό μήνυμα για την ελληνική αγορά, με δεδομένο ότι το χρονικό διάστημα που διεξήχθη η έρευνα -Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2012- «το κλίμα στην αγορά αντιστρέφεται σημαντικά από το αντίστοιχο του 2010».
Στο πλαίσιο μάλιστα της διεθνούς έρευνας, και συγκεκριμένα σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, είναι εμφανές ότι η τάση στην Ελλάδα συμβαδίζει με αυτήν της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι κατά τους επόμενους 12 μήνες «οι επιχειρηματικές ευκαιρίες υπάρχουν μέσα στην οργανική ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά, που βασίζεται στη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας και αναδιάρθρωσης, στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, στις στρατηγικές συμμαχίες, σε εξαγορές και συγχωνεύσεις».
Ωστόσο, σε σημαντικό ποσοστό, οι συμμετέχοντες στην έρευνα επεσήμαναν ευκαιρίες ανάπτυξης και μέσα από την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.
Χρ. Δαμουλιανου για την καθημερινή
Πηγή: Καλά Νέα