Δημιουργήθηκε με πρότυπο τον Βοτανικό Κήπο της Κοπεγχάγης, όμως ο Βοτανικός Κήπος της Πετρούπολης, ένα έργο του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν κατάφερε ποτέ να επιτελέσει τον εκπαιδευτικό σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε.
Για την κατασκευή του δαπανήθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο ο κήπος δεν λειτούργησε ουσιαστικά ποτέ, καθώς λίγο μετά την ολοκλήρωσή του εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να υποστεί βανδαλισμούς και να καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.
Σήμερα, ωστόσο, έχει «ξανανιώσει» χάρη σε μια ομάδα κατοίκων που κατέλαβαν
«Οταν ο δήμος ανέλαβε το έργο, κατάλαβε πως δεν μπορούσε να το διαχειριστεί, διότι η συντήρησή του ήταν πολυδάπανη. Εκτός αυτού, υπήρξαν και ενστάσεις για το κατά πόσο ήταν ακίνδυνα -ειδικά για τους μαθητές- τα χημικά που χρησιμοποιούνταν για τη φροντίδα των φυτών. Παράλληλα, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ήθελε να αλλάξει χρήση ο χώρος γιατί θα αναγκαζόταν να επιστρέψει τα χρήματα στην Ε.Ε. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο χώρος αφέθηκε στη μοίρα του», περιγράφει η Τζίνα, η οποία ασχολείται ενεργά με τη λειτουργία του κήπου. «Οταν κάναμε την κατάληψη, είδαμε πως όλος ο ηλεκτρολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός είχε κλαπεί και τα φυτά είχαν καταστραφεί. Τα τζάμια ήταν σπασμένα και οι περιφερειακοί χώροι είχαν μετατραπεί σε στέκια ναρκομανών», συμπληρώνει.
Σήμερα, μέσα στο θερμοκήπιο καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους λαχανικά, όπως μαρούλια, ντομάτες, μπάμιες, κουκιά και πιπεριές, ενώ στους εξωτερικούς χώρους καλλιεργούνται αρωματικά φυτά, όπως δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μέντα.
Οπως εξηγούν οι πολίτες που κατέλαβαν τον χώρο, η ιδέα για να ξεκινήσουν τις καλλιέργειες τούς ήρθε αυθόρμητα μόλις αντίκρισαν το θερμοκήπιο. «Σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε τη σποροπαραγωγή από παραδοσιακές ποικιλίες για να μπουν οι πολίτες στη διαδικασία να καλλιεργούν και στο σπίτι τους. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι πως ο κόσμος στρέφεται προς την καλλιέργεια όχι μόνο για να καλύψει ορισμένες διατροφικές του ανάγκες, αλλά και γιατί όλη αυτή η διαδικασία βοηθά και σε ψυχολογικό επίπεδο», τονίζει ο Θοδωρής.
«Τίποτα από αυτά που καλλιεργούμε εδώ δεν πωλείται, ούτε η παραγωγή είναι τόση ώστε να καλύπτει τις ανάγκες για τροφή. Όλες οι καλλιέργειες γίνονται με στόχο τη σποροπαραγωγή. Φανταστείτε πως πέρυσι μοιράσαμε δωρεάν στον κόσμο περίπου 4.000 σπορόφυτα, ενώ έχουμε στείλει σπόρους και στην Κύπρο», εξηγεί ο γεωπόνος Μιχάλης Γκολιομύτης.
Της Αναστασίας Σιμιτσιάδη για τη real.gr
Πηγή: Καλά Νέα