Φωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ-ΜΑΝΤΩ΄S
Το όνομά του είναι στενά συνυφασμένο με τον κίνδυνο, καθώς ο διάπλους του Μαλέα αποτελούσε ανέκαθεν εφιάλτη για τους ναυτικούς.
To ακρωτήριο Μαλέας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου και λογχίζει τη Μεσόγειο.O πέτρινος φάρος του κατασκευάστηκε το 1883 με ύψος πύργου 15 μέτρα και εστιακό ύψος 40 μέτρα. Το όνομα του ομώνυμου ακρωτηρίου κατά τον Κούρτιο είναι Φοινικικό,για τον δε Στράβωνα(Μαλέαν η Μαλέαι ήν υιός Πελασγού). Στις μέρες μας είναι γνωστός κι ως καβο-Μαλιάς ή Ξυλοχάφτης επειδή πολλά πλοία βυθίστηκαν πλησίον του κάβου.
Ο διάπλους του Μαλέα εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους ώστε
να έχει καταστεί ο εφιάλτης των ναυτιλομένων. Για τις φουρτούνες του ο Στράβων αναφέρει:”Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε”,που σημαίνει σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέαν ξέχασε πως έχεις οικογένεια.
Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Βελανίδια που είναι χτισμένο σε μια ρεματιά στις πλαγιές του όρους Κριθίνα. Κατευθυνθείτε ΝΑ από τα σκαλιά που διασχίζουν το χωριό. Σο τέλος συνεχίστε στο μονοπάτι που «τραβερσάρει» την πλαγιά για να αποφύγει ένα ρέμα. Ύστερα από 1,5 χιλιόμετρο θα φτάσετε στην εκκλησία της Παναγίας της Δεκαπεντρίστρας και θα ακολουθήσετε τον χωματόδρομο που ξεκινάει από εκεί. Σε 1,5 χιλιόμετρο σας οδηγεί στα εκκλησάκια του Αγίου Θωμά και του Αγίου Μύρωνα. Από εκεί με ανατολική πορεία προς την θάλασσα ξεκινάει το μονοπάτι το οποίο μέσα σε ένα επιβλητικό τοπίο έχοντας θέα στο πέλαγος φθάνει στον φάρο του Μαλέα
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη αναστήλωσε πλήρως τον Φάρο στο θρυλικό ακρωτήρι του Κάβο Μαλέα. Ένα μονόπετρο δεσπόζει από τις αρχές Νοέμβρη στο νοτιοανατολικότερο ακρωτήρι της Ηπειρωτικής Ευρώπης και φωτίζει τους ναυτικούς μας. Περήφανα τώρα μπορεί να διηγείται στους περιηγητές την δική του μοναχική αλλά μοναδική ιστορία. Το Πολεμικό μας Ναυτικό και η Υπηρεσία Φάρων τιμά την ενέργεια του Ιδρύματος τοποθετώντας τέσσερις φαροφύλακες.
Οι εργασίες στον Φάρο του Μαλέα άρχισαν στις 23 Μαΐου 2009, ύστερα από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες των συνεργείων να προσεγγίσουν τον Φάρο λόγω θαλασσοταραχής. Στους επόμενους 6 μήνες τα συνεργεία εργάσθηκαν υπό τις οδηγίες του αρχιτέκτονα και την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια της τοπικής κοινωνίας.
Οι συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες και δυσμενείς, με συνεχείς διακοπές των εργασιών λόγω θαλασσοταραχών, οι οποίες εμπόδιζαν τον ανεφοδιασμό υλικών και τροφίμων.
Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετώπισαν τα συνεργεία, καθώς ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση του έργου και πάλι θαλασσοταραχή κατέστρεψε την εξέδρα.
Η πλήρης αναπαλαίωση του Φάρου Μαλέα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2009 και ο Φάρος παραδόθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού
Τελικά θαύματα γίνονται. Αρκεί μόνο το μεράκι και ο ρομαντισμός κάποιων ανθρώπων. Η αναστήλωση αυτού του μνημείου αποτελεί ορόσημο για την Βατικιώτικη κοινωνία. Μια κοινωνία που στήριξε αυτό το έργο από την αρχή έως το τέλος. Οι ναυτικοί δεν θα νοιώθουν πια μόνοι όταν περιπλέουν το θρυλικό ακρωτήρι. Οι αλιείς μας θα νιώθουν πιο ασφαλείς. Η τοπική κοινωνία θα αναστηθεί. Οι πεζοπόροι πλέον του θρυλικού ακρωτηρίου θα βρίσκουν την ‘Ιθάκη’ τους για να πουν στους φίλους τους ότι έφτασαν στο νοτιοανατολικότερο ακρωτήρι της Ηπειρωτικής Ευρώπης σε στίγμα Φ 36 ? 27′ Β Λ 23? 12′ Α
Υ.Γ. Όποιος αποφασίσει να κάνει την διαδρομή αυτη μην παραλείψει να συναντήσει την κυρα Ματίνα .Θα την βρείτε στο μοναδικό σπίτι που υπάρχει στην αρχή του μονοπατιού. Πρόκειται για μια χαροκαμένη μάνα , αλλά παρα την ατυχία της στέκεται όρθια και εχει να σας διηγηθεί ιστορίες ζωής.