Νέες ελπίδες στη μάχη κατά του καρκίνου

Νέες ελπίδες στη μάχη κατά του καρκίνου


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Ουσιαστικές ελπίδες για πρόοδο στη μάχη κατά του καρκίνου γεννά μία νέα κατηγορία φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία στις πρώτες κλινικές δοκιμές καταγράφουν καλά αποτελέσματα.

H αποτελεσματικότητα μιας νέας κατηγορίας αντικαρκινικών φαρμάκων ήδη έχει αναπτερώσει τις ελπίδες των ειδικών ότι η οριστική νίκη κατά του καρκίνου βρίσκεται κοντά.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Τα φάρμακα βρίσκονται στο πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών και λειτουργούν κατά έναν απολύτως καινοτόμο τρόπο. Στην πραγματικότητα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να επιτεθεί αυτό στα καρκινικά κύτταρα.

Η εξεύρεση τρόπων προκειμένου να ενεργοποιηθεί η άμυνα του ίδιου οργανισμού εναντίον του καρκίνου υπήρξε στόχος των επιστημόνων ήδη από

το 1800, όταν ο Ουίλιαμ Β. Κόλεϊ παρατήρησε ότι ο καρκίνος εξαφανίστηκε όταν ο ασθενής του έπαθε μια βαριά βακτηριακή λοίμωξη. Τα νέα φάρμακα ενεργούν θέτοντας εκτός λειτουργίας τον υποδοχέα προγραμματισμένου θανάτου 1 (PD-1) που συνήθως «φρενάρει» τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Γενικότερα, οι ανοσοθεραπείες γοητεύουν τους επιστήμονες για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, καθώς φαίνεται ότι επιτυγχάνουν μακρύτερες περιόδους ύφεσης της νόσου απ’ ό,τι συνήθως η χημειοθεραπεία ή τα νεότερα φαρμακευτικά σκευάσματα στοχευμένης θεραπείας.

«Μοιάζει πιο σωστό να διεγείρουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού από το να παίρνουμε κάποιο τοξικό δηλητήριο προκειμένου να βελτιώσουμε την υγεία μας, εξηγεί η Τερέζ Μπόκλαζ, καρκινοπαθής και γενική παθολόγος. Η δρ Μπόκλαζ το 2011 παρατήρησε ένα μώλωπα στο πόδι της ενώ μετακινούσε το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Οπως αποδείχθηκε ήταν μελάνωμα, που νόμιζε ότι είχε θεραπεύσει με εγχείριση πριν από 20 χρόνια. Από τον Ιανουάριο του 2012 μετέχει σε κλινική μελέτη και λαμβάνει το lambrolizumab, ένα πειραματικό φάρμακο της Merck, αναστολέα PD-1. Ο όγκος της εξαφανίστηκε ως διά μαγείας· «αν μου συνέβαιναν αυτά τα πράγματα πριν από έξι χρόνια κατά πάσα πιθανότητα θα είχα ήδη πεθάνει», λέει.


Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που μια πολλά υποσχόμενη αντικαρκινική θεραπεία δεν φέρνει το αποτέλεσμα που υπόσχεται. Οπως εξηγεί η δρ Κιμ Μαργκολίν, ειδική σε αυτές τις ανοσοθεραπείες κατά του μελανώματος, «έχουμε συνηθίσει τόσο να αποτυγχάνουμε, ώστε το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα μας ενθουσιάζει». Τα φάρμακα της κατηγορίας PD-1 συρρικνώνουν τους όγκους στο 15% έως 50% των ασθενών. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα φάρμακα βελτιώνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών. Επίσης παραμένει άγνωστο τι παρενέργειες έχουν αυτά τα φάρμακα. Ωστόσο, η νεότερη γενιά PD-1 φαίνεται να είναι καλύτερα ανεκτή.

Αν, όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα τα καταφέρνει τόσο καλά, γιατί επιτρέπει στον καρκίνο να εμφανιστεί; Ενας λόγος είναι ότι και τα καρκινικά είναι δικά μας κύτταρα αν και μεταλλαγμένα και ο οργανισμός δεν τα αναγνωρίζει ως «εισβολείς». Επίσης οι όγκοι μπορούν και καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα αποτρέπουν την καταστολή του ανοσοποιητικού. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο σε πόσες μορφές καρκίνου θα είναι αποτελεσματικά.

Tου ANDREW POLLACK/THE NEW YORK TIMES via καθημερινή

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x