Τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής αξιολόγησης του ευρήματος μάς οδήγησαν στη γοητευτική υπόθεση για την πιθανή ταύτιση του νεκρού με έναν από τους δυο γιούς του Αλεξάνδρου, πιθανότερα του Ηρακλή της Βαρσίνης, που κατατέθηκε στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας τον περασμένο Απρίλη, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη, ανέφερε η κ. Σαατσόγλου-Παλιαδέλη και πρόσθεσε: «Είμαστε ευτυχείς ότι το νέο εύρημα συμπληρώνει τα δεδομένα της περασμένης χρονιάς και επιβεβαιώνει με νέα στοιχεία τις παρατηρήσεις και τις πρώτες ερμηνείες μας.
«Στο γεμάτο με χώμα εσωτερικό της ασημένιας ληκύθου (;) δεν είναι φανερά κάποια υπολείμματα ταφής. Δεν είμαστε, επομένως, προς το παρόν σε θέση να συμπεράνουμε άμεσα αν πρόκειται για τεφροδόχο αγγείο ή πολύτιμο κτέρισμα. Αντίθετα, στο εσωτερικό της ασημένιας υδρίας διακρίνουμε οστά και είναι βέβαιο πως η μικρανασκαφή που θα ακολουθήσει στο εργαστήριο θα παράσχει (όπως και η περυσινή) ενδιαφέροντα στοιχεία για το φύλο και την ηλικία του νεκρού/ής που θα βοηθήσουν ενδεχομένως στην ιστορική αποτίμηση του ευρήματος», δηλώνει η επικεφαλής της πανεπιστημιακής ανασκαφής καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ (και ευρωβουλευτής από τον Ιούνιο) Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη. Πέρυσι, στις 25 Αυγούστου σ” ένα μεγάλο ορθογώνιο όρυγμα στην Αγορά των Αιγών είχε αποκαλυφθεί στην ίδια θέση μέσα στο χώρο της αγοράς των Αιγών, ένα χάλκινο αγγείο που περιείχε μια μοναδική για το μέγεθός της χρυσή πυξίδα, με ένα πολύτιμο χρυσό, επίσης, στεφάνι βαλανιδιάς, τοποθετημένο πάνω στα καμένα οστά ενός νεκρού. Το σύνολο παρέπεμπε άμεσα σε βασιλικό νεκρό και η οστεοαρχαιολογική εξέταση των οστών που ακολούθησε, έδειξε πως επρόκειτο για ένα νεαρό άτομο.
Τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής αξιολόγησης του ευρήματος μάς οδήγησαν στη γοητευτική υπόθεση για την πιθανή ταύτιση του νεκρού με έναν από τους δυο γιούς του Αλεξάνδρου, πιθανότερα του Ηρακλή της Βαρσίνης, που κατατέθηκε στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας τον περασμένο Απρίλη, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη, ανέφερε η κ. Σαατσόγλου-Παλιαδέλη και πρόσθεσε: «Είμαστε ευτυχείς ότι το νέο εύρημα συμπληρώνει τα δεδομένα της περασμένης χρονιάς και επιβεβαιώνει με νέα στοιχεία τις παρατηρήσεις και τις πρώτες ερμηνείες μας. Σε πρακτικό επίπεδο είμαστε σίγουροι ότι οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, τις οποίες ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή τους, θα συνεχίζουν να στηρίζουν υλικά και ηθικά τις μακρόχρονες προσπάθειες της πανεπιστημιακής ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας».
Βέροια- Δύο νέα ευρήματα στη Βεργίνα εντείνουν τον προβληματισμό και προσθέτουν νέα εντυπωσιακά στοιχεία στα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της εποχής του βασιλιά Φιλίππου, του γιού του, Μεγάλου Αλεξάνδρου και των επιγόνων τους. Δύο μεγάλων διαστάσεων μετάλλινα αγγεία: μια μοναδική για το υλικό της ασημένια, όπως φαίνεται, λήκυθος με πώμα και μια ασημένια, επίσης, υδρία, πολύ συγγενική, ως προς το σχήμα και την ποιότητά της με την εντυπωσιακή ασημένια υδρία από τον τάφο του Πρίγκιπα της Μεγάλης Τούμπας αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της φετινής ανασκαφής. Τα νέα ευρήματα αποκαλύφθηκαν λίγα μόλις μέτρα κοντά στη θέση όπου είχε εντοπιστεί πέρσι την ίδια ακριβώς μέρα το πολύτιμο σύνολο (χάλκινο αγγείο με πολύτιμο χρυσό στεφάνι, τοποθετημένο πάνω στα καμένα οστά νεκρού) κάτω από την ίδια επίχωση που γέμιζε το ίδιο όρυγμα,