Νέα αποικία με σπάνιους αργυροπελεκάνους ανακαλύφθηκε στην Κάρλα

Νέα αποικία με σπάνιους αργυροπελεκάνους ανακαλύφθηκε στην Κάρλα


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον πληθυσμό στην Ελλάδα των αργυροπελεκάνων, ενός σπάνιου είδους που τελεί υπό εξαφάνιση.

Σύμφωνα με την πανελλαδική απογραφή, που διενεργήθηκε για πρώτη φορά σε 30 υγρότοπους, οι αργυροπελεκάνοι έχουν δημιουργήσει νέες αποικίες με την πιο πρόσφατη εγκαθιδρυμένη στον ταμιευτήρα της Κάρλας.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Στόχος της απογραφής ήταν να καταμετρηθεί ο συνολικός αριθμός πελεκάνων που χρησιμοποιεί τους υγρότοπους της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Να σημειωθεί, ότι στη λίμνη Μικρή Πρέσπα φιλοξενείται η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο (περίπου 1.200 ζευγάρια) και σε εθνικό επίπεδο, πάνω από το 25% του παγκόσμιου

πληθυσμού!

Συνολικά πάντως, καταγράφηκαν 3.564 αργυροπελεκάνοι σε 16 υγρότοπους και 684 ροδοπελεκάνοι σε 9 υγρότοπους, ενώ παρουσία και των δύο ειδών καταγράφηκε σε 8 από τους 30 υγρότοπους στους οποίους πραγματοποιήθηκε η απογραφή.

Σύμφωνα με τους μελετητές, η περιοχή της Κάρλας έχει ήδη μεγάλη σημασία για τους αργυροπελεκάνους, αλλά η διατήρηση της αναπαραγωγής τους εκεί θα εξασφαλιστεί μόνο όταν αποκατασταθεί πλήρως και όπως πρέπει το υγροτοπικό κομμάτι της λίμνης καθώς, σε λίγους μήνες, η υφιστάμενη νησίδα φωλιάσματος, θα πάψει να υπάρχει λόγω της ανόδου της στάθμης. Νέα αποικία παρατηρήθηκε και στην λίμνη Κερκίνη όπου το 2003 φώλιασαν, για πρώτη φορά, αργυροπελεκάνοι.


Συγχρόνως, η απογραφή αποκάλυψε τον πολύ σημαντικό ρόλο κάποιων υγροτόπων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως τόποι διατροφής και κουρνιάσματος από μεγάλο αριθμό πελεκάνων. Οι υγρότοποι αυτοί βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από τους τόπους αναπαραγωγής και συμβάλλουν καταλυτικά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών τροφής κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Τέτοιοι είναι οι λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας – Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα – και ο ταμιευτήρας Πολυφύτου, η λίμνη Βόλβη, στην Κεντρική Μακεδονία και οι λιμνοθάλασσες Κοτυχίου και Προκόπου, στη Δυτική Πελοπόννησο.

Η συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε μια πρωτοβουλία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) και αφορούσε στην απογραφή των δύο ειδών πελεκάνων: του παγκοσμίως απειλούμενου με εξαφάνιση Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του Ροδοπελεκάνου (Pelecanus onocrotalus), ειδών που απαντώνται και φωλιάζουν στην Ελλάδα. Η απογραφή έγινε σε συνεργασία με δέκα από τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και συνολικά στην καταγραφή συμμετείχαν περισσότερα από 40 άτομα, στελέχη των Φορέων Διαχείρισης, μέλη των 2 ΜΚΟ και εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές.

 

http://www.iefimerida.gr/

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x