Μυκηναϊκοί τάφοι Περατής

Μυκηναϊκοί τάφοι Περατής


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Έρευνα στην Ανατολική Αττική, αποστολή ομάδα Παυσανίας..

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΕΡΑΤΗΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

Στις νότιες παρυφές του λόφου «Περατή», προς τη μεριά του Αγ. Σπυρίδωνα στο Πόρτο Ράφτη και συγκεκριμένα στα βορειοδυτικά της Ερωτοσπηλιάς, εκτείνεται μυκηναϊκό νεκροταφείο ιδιαίτερης επιστημονικής σημασίας, όχι μόνο εξαιτίας του πλούτου των ευρημάτων, αλλά επιπλέον λόγω του μεγάλου αριθμού των τάφων. Η συστηματική ανασκαφή του νεκροταφείου πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του αρχαιολόγου Σπ.Ιακωβίδη κατά τα έτη 1953-1963. Ο ίδιος επιμελήθηκε και την τελική δημοσίευση του χώρου αυτού, ένα πραγματικά εξαιρετικό επιστημονικό πόνημα. παντού στον χώρο υπάρχουν ταφικές κατασκευές..

ανάμεσα στα σκουπίδια που οι φάρα μας έχει συνηθίσει να ρίχνει ΠΑΝΤΑ στους αρχαιολογικούς χώρους..

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

βέβαια να πούμε εδώ οτι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει “φροντίσει” να μην υπάρχουν ΠΟΥΘΕΝΑ ταμπέλες και ο χώρος να λιώνει στην κυριολεξία..

αφού το έδαφος είναι τελείως σαθρό και παντού κινδυνεύεις να πέσεις.. φυσικά να πούμε οτι καμία εργασία δέν έχει γίνει για την διατήρηση των τάφων (πέρα απο το γενναίο μπάζωμα που έχουν φάει)..

(δέν αποκλείεται να πωληθούν ως οικόπεδα μετά απο πολλά πολλά χρόνια).. παντού γύρω μας κρυμένοι ανάμεσα σε κλαριά..

κάποιοι άλλοι με λαξέματα για διάφορα αντικείμενα που τοποθετούσαν..

πολλοί απο αυτούς με τον δρόμο (σχεδόν) άθικτο που οδηγούσε στην είσοδο του τάφου..

είναι σαφές οτι κάποτε θα είναι απλώς ανάμνηση..

και κάποιοι λακκοειδείς..

Συγκεκριμένα ανασκάφηκαν 192 θαλαμοειδείς τάφοι και 26 λακκοειδείς, οι οποίοι βρίσκονταν μεταξύ τους σε πολύ πυκνή διάταξη. Οι θαλαμοειδείς ήταν λαξευμένοι στο μαλακό ασβεστολιθικό φυσικό έδαφος, τη λεγόμενη κιμηλιά, και μάλιστα στην πλαγιά του λόφου, εκμεταλλευόμενοι την κλίση του εδάφους. Αποτελούνταν από τον «δρόμο», έναν δηλαδή μικρό διάδρομο, ο οποίος μέσω ενός χαμηλού ανοίγματος εν είδει θύρας κλεισμένης με ξερολιθιά οδηγούσε στον θάλαμο με κάτοψη σχήματος πετάλου ή τετραπλεύρου, όπου είχαν ενταφιασθεί οι νεκροί μαζί με τα κτερίσματά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις δυστυχώς λόγω της υγρασίας και του βάρους των υπερκείμενων χωμάτων, η οροφή του θαλάμου καταβυθιζόταν. Στην εξόρμηση συμμετείχαν οι Παυσανιώτες: εγώ=Ευρύνοος, η Οδύσσεια, ο Κανένας, και ο γιός μου (παίρνει μαθήματα).. Κατά τα άλλα, ο δήμος Μαρκοπούλου αναφέρει τις πληροφορίες (και καλά κάνει) αλλά δέν βλέπω να προσπαθεί (ή όποιος άλλος είναι ο υπεύθυνος φορέας) για την διατήρηση του χώρου.. πηγή Ομάδα Παυσανίας κείμενο Ευρύνοος και πληροφορίες απο το site του δήμου..

Διαβάστε περισσότερα: http://paysanias.blogspot.com/2010/03/blog-post_21.html#ixzz0irWQWPzt

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x