Μπύρα! Αμαρτωλή απόλαυση… ή ωφέλιμη για την υγεία;

Μπύρα! Αμαρτωλή απόλαυση… ή ωφέλιμη για την υγεία;


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

  
Η υγιεινή διατροφή και ο συνδυασμός της με συχνή σωματική άσκηση επιφέρει μια ισορροπημένη ζωή. Στην περίπτωση αυτή η κατανάλωση μπύρας μπορεί να απενοχοποιηθεί  και να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του ατόμου αν και μόνο αν προσλαμβάνεται εντός ενδεδειγμένων ορίων και  αποφεύγεται οποιαδήποτε θερμιδική εκτροπή.

Προτού καταπιαστούμε με το ζήτημα που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους για το αν η μπύρα παχαίνει, ας σταθούμε αρχικά στα συστατικά από τα οποία παρασκευάζεται, στη διατροφική τους αξία και στα ευεργετικά αποτελέσματά της για την υγεία του ανθρώπου.

Θρεπτικά συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας

Η μπύρα παρασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες με υψηλή διατροφική αξία. Το κριθάρι, η μαγιά, τα δημητριακά και το νερό είναι συστατικά τα οποία συμβάλλουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή. Το νερό καλύπτει ένα ποσοστό  90% περίπου της περιεκτικότητας της  και το γεγονός  ότι η ποσότητα του αλκοόλ που περιέχει είναι περιορισμένη, βοηθά στη χαμηλή  συγκέντρωσή του στο αίμα. Οι υδατάνθρακες, το φώσφορο και το αλάτι καθιστούν με τη σειρά τους την μπύρα ποτό με υψηλή θρεπτική αξία.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η κατανάλωση της μπύρας με μέτρο προστατεύει την υγεία

  • Μειώνονται οι καρδιοαγγειακές παθήσεις όχι μόνο λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε αλκοόλ, αλλά και λόγω της παρουσίας  διάφορων αντιοξειδωτικών στοιχείων, που βρίσκονται στο κριθάρι και το λυκίσκο. Πράγματι, σε μία έρευνα που διεξήχθη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής σε συνεργασία με το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και το Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Μελέτης της 1ης Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λαϊκό και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σχετικά με την κατανάλωση μπύρας στην καρδιά και τα αγγεία προέκυψε ότι δρα ευεργετικά στη λειτουργικότητα της καρδιάς και των αγγείων. Δύο ώρες μετά την κατανάλωση 400ml μπύρας από νέους και υγιείς άντρες βελτιώθηκε η λειτουργία των αγγείων τους.
  • Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία προστατεύουν τον οργανισμό και από τον καρκίνο σύμφωνα με διάφορες έρευνες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το Γερμανικό Αντικαρκινικό Κέντρο της Χαϊδελβέργης ήρθε να παρουσιάσει σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AACR) στο Χιούστον τα «πρώιμα» αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία η μπύρα περιέχει ένα φλαβονοειδές το οποίο ενδέχεται να εμποδίζει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Μια άλλη όμως μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Απέδειξε πως η κατανάλωση μπύρας, τρία κουτάκια ημερησίως, επιφέρει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του κατώτερου τμήματος του στομάχου εξαιτίας μιας γονιδιακής μετάλλαξης που σχετίζεται με το μεταβολισμό του αλκοόλ της μπύρας στον οργανισμό.
  • Η μέτρια κατανάλωση μπύρας, δηλαδή ένα ποτό ημερησίως, προστατεύει τα οστά. Πράγματι, η μπύρα περιέχει μεγάλες ποσότητες διαιτητικής σιλικόνης υπεύθυνες για την υγεία των οστών. Το παραπάνω πιστοποιείται και από μια έρευνα που διεξήχθη το 2009 από το Tufts University. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες που έπιναν ένα ή δύο ποτήρια μπύρα την ημέρα είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών.
  • Οι φυτικές ίνες, τις οποίες διαθέτει, βοηθούν στην ομαλή πέψη του οργανισμού καθώς και στη μείωση της χοληστερόλης

Η ήπια κατανάλωσή της δεν επιφέρει παχυσαρκία


Η απάντηση στο ερώτημα αν παχαίνει η μπύρα, είναι πως δεν παχαίνει, αλλά υπό προϋποθέσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν συνδυάσει την κατανάλωση μπύρας με την αύξηση του πάχους και ειδικά σε συγκεκριμένα σημεία όπως είναι η κοιλιά. Η μπύρα από μόνη της δεν αυξάνει τη μάζα του στομαχιού και γενικότερα της κοιλιακής χώρας, καθώς δεν περιέχει λίπος και έχει περιορισμένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Οι θερμίδες της οφείλονται κυρίως στο αλκοόλ, και η θερμιδική της αξία είναι χαμηλότερη από άλλα ποτά. Συγκεκριμένα, ένα ποτήρι μπύρα 250ml περιέχει 107 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι κρασί 150ml περιέχει 115 θερμίδες. Θα ήταν καλό η μπύρα να αποτελεί ένα μοναχικό ρόφημα για τον άνθρωπο χωρίς  να καταναλώνεται συνοδεία τροφής. Αν όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να περιοριστούμε σε ήπια χρήση της μπύρας κατά την ώρα του φαγητού. Μάλιστα, η μπύρα μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα διατροφής αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο, τη στιγμή που αποτελεί την καλύτερη επιλογή από άλλα βαριά οινοπνευματώδη ποτά.

Επισημάνσεις

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως η μπύρα δεν ξεδιψάει, οπότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο ικανοποίησης αυτής της ανάγκης. Θα ήταν προτιμότερο να συνοδεύουμε το φαγητό μας  με νερό, ώστε να μετριάζεται η επιθυμία μας για μπύρα. Πριν καταναλώσουμε μπύρα θα πρέπει να γνωρίζουμε πως παρόλο που δεν περιέχει λίπος, περιέχει ένα συστατικό  που προτρέπει σε κατανάλωση τροφής. Επίσης, είναι σημαντικό η κατανάλωση του συγκεκριμένου ποτού να μη συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς, πατατάκια, πίτσα και με άλλες τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας. Η χωρίς μέτρο κατανάλωσή της είναι φυσικό πως θα προκαλέσει αύξηση του δείκτη μάζας του οργανισμού και θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας, διότι δεν παύει να είναι ένα αλκοολούχο ποτό, που η κατάχρησή του θα επιφέρει δυσμενή  αποτελέσματα στην υγεία του ατόμου (συκώτι, πάγκρεας, οστά και όχι μόνο). Συνεπώς, δε στερούμαστε τη δροσερή μας μπυρίτσα, αλλά προσπαθούμε να μην το παρακάνουμε για ευνόητους λόγους.  

Πηγή: Ποιότητα Ζωής

Link…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x