Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στον Ελληνικό τύπο -έντυπο κι ηλεκτρονικό-, αρκετά άρθρα με θέμα το Μουσείο Ελληνικής Μυθολογίας στην Ν. Κορέα!
Εύγε στους Κορεάτες, όμως η Ελλάδα; Η Ελληνική Παιδεία κι ο Ελληνικός Πολιτισμός ασχολούνται με τη μυθολογία μας; Ελληνική μυθολογία είναι ο όρος που καλύπτει το σύνολο των μύθων και των διδαχών που σχετίζονται με την αρχαία Ελληνική παράδοση, έτσι όπως παρουσιάζονται στα κείμενα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.
Το Μουσείο Ελληνικής Μυθολογίας είναι στην …Κορέα κι όχι στην Ελλάδα!
Μύθοι, μύθοι αρχαίοι, αφήγηση των μυθικών ιστορημάτων που δημιούργησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και αφορούσαν τους Θεούς του Ολύμπου και τους ήρωες, τη φύση του κόσμου και τις τελετουργικές πρακτικές της λατρείας τους.
Σας ενημερώνω ότι τουρκικό Αναγνωστικό της Α’ Δημοτικού στην ύλη του συμπεριλαμβάνει 2, ναι 2, μύθους του Αισώπου!
Και αντίστοιχα το Αναγνωστικό Α’ Δημοτικού της Γεωργίας περιλαμβάνει στην ύλη του κι αυτό μύθο του Αισώπου!
Τα Ελληνικά αναγνωστικά δημοτικού;
Κι όχι μόνο. Ίσως η Ελληνική Μυθολογία να έπρεπε να διδάσκεται ως ανεξάρτητο μάθημα στο Γυμνάσιο. (Άποψη μου ως εκπαιδευτικός).
Νησί Τζέτζου και Μουσείο Ελληνικής Μυθολογίας
Πάμε τώρα Νότια Κορέα και στο νησί Τζέτζου το οποίο είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός για Κορεάτες και ξένους, ενώ συχνά αποκαλείται και η “Χαβάη” της Νότιας Κορέας.
Όπως και πολλά άλλα σημαντικά κτήρια του εξωτερικού, έτσι και το μουσείο αυτό, έχει αρχιτεκτονική εμπνευσμένη από την κλασσική εποχή με κίονες. Μπαίνοντας, οι επισκέπτες θα δουν αντίγραφα γνωστών αγαλμάτων και πινάκων που σχετίζονται με τους αρχαίους Έλληνες θεούς.
Το μουσείο χωρίζεται σε επτά μεγάλες αίθουσες, οπού η κάθε μία επικεντρώνεται σε μια πτυχή της ελληνικής μυθολογίας, όπως η «Αίθουσα του Ολύμπου», η «Αίθουσα της Αγάπης» και η «Αίθουσα των Ηρώων».
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για καθέναν από τους δώδεκα θεούς.
Κάθε γκαλερί διαθέτει θεαματικά αντίγραφα από λευκό γύψο επιβλητικών αρχαίων γλυπτών, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ελληνική μυθολογία και ιστορία τόσο στα κορεάτικα όσο και στα αγγλικά.
Διαθέτει ακόμη και ένα αντίγραφο ενός αρχαίου ελληνικού χωριού, που μπορούν να εξερευνήσουν οι επισκέπτες, καθώς και ιστορικά ακριβείς κοστούμια που μπορούν να φορέσουν, που τους βοηθούν να μεταφερθούν στο χρόνο πίσω στην Αρχαία Ελλάδα.
Ο χώρος φιλοξενεί επίσης μια σειρά από αντίγραφα σημαντικών αντικειμένων από την ελληνική μυθολογία, όπως ο Δούρειος Ίππος, αν και σε μικρότερη κλίμακα.
Το μουσείο διαθέτει επίσης διαδραστικές οθόνες για τα ζώδια και τους αστερισμούς, και εξηγεί ακόμη και τους ελληνικούς μύθους πίσω από πολλούς από τους αστερισμούς.
Το Μουσείο Ελληνικής Μυθολογίας της Κορέας είναι το ιδανικό μέρος τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες για να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για την ελληνική μυθολογία διασκεδάζοντας παράλληλα.
Περηφάνεια και προβληματισμός
Η ελληνική μυθολογία- απ’ ότι φαίνεται-, είναι γνωστή σε κάθε γωνιά της Γης, με άτομα κάθε ηλικίας να γνωρίζουν ποιος είναι ο Δίας, η Αφροδίτη, η Αθηνά και οι λοιποί Θεοί.
Ο θαυμασμός και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι άνθρωποι για τον αρχαίο πολιτισμό μας έχει φτάσει μέχρι και τη μακρινή, για εμάς, Νότια Κορέα, όπου στο νησί Τζέτζου λειτουργεί ένα μουσεία Ελληνικής Μυθολογίας.
Ανατρέξτε στις εκδόσεις βιβλίων –έστω και της τελευταίας 10ετίας-, για να διαπιστώσετε πόσο ελάχιστα είναι τα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων με θέμα την Ελληνική μυθολογία.
Πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που οι Κορεάτες δημιούργησαν Μουσείο Ελληνικής Μυθολογίας ή να προβληματιστούμε που δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην ίδια την πατρίδα μας;
Φωτογραφίες: Αμερικανική ομάδα Τέχνης Pop Art & culture.
Για το chiosnews.com
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.