Στο γκρίζο των ημερών που ζει το ελληνικό πανεπιστήμιο, με την εγκατάλειψη να πνίγει τους φοιτητές και τους δασκάλους τους, μια νότα ζωντάνιας φέρνει η Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο.
Σπουδαστές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα στελεχώνουν τον βασικό κορμό της πολυμελούς χορωδίας που διατηρεί την τοπική μουσική ταυτότητα ενός ιστορικού προαστίου της Αθήνας, το οποίο συνδέθηκε με μεγάλες μορφές, όπως ο Μανώλης Καλομοίρης, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Ελισαίος Γιαννίδης, ο Παναγιώτης (Τάκης) Γεωργίου, ο Κώστας Κοτέτσης και άλλοι.
Αν και ερασιτέχνες μουσικοί, οι νέοι αυτοί από διάφορα σημεία της Αθήνας
Διευθυντής της Χορωδίας Αγίου Αλεξάνδρου και ενορχηστρωτής των προσπαθειών αυτών που καταβάλλουν οι νέοι μουσικοί είναι ο Διονύσης Μπενέτος, καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διάδοχος από το 2006 του Ιωάννη Κότορου και του Παναγιώτη Γεωργίου, των ιδρυτών της χορωδίας: «Υστερα από 70 χρόνια συστηματικής λειτουργίας της εντός του ναού, η Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου, με τη συμπαράσταση του προϊσταμένου του ναού και του εκκλησιαστικού συμβουλίου, αλλά και χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, όπως επίσης και όλων των κατοίκων, έχει συνδεθεί με την ταυτότητα του Παλαιού Φαλήρου και, το σπουδαιότερο, προσελκύει πιστούς από όλη την Αθήνα.
Η Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου λειτουργεί ως γέφυρα προς τους νέους, για να γνωρίσουν τη λατρεία και μια ιδιαίτερη μουσική της ελλαδικής Εκκλησίας που συνδέεται με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό. Παράλληλα, φιλοδοξεί να αποτελέσει και μια πρόταση πολιτισμού: στόχος μας, η διάδοση της a capella πολυφωνικής μουσικής, γι’ αυτό και απευθυνόμαστε κυρίως στους νέους ηλικίας 18-35 ετών, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουν μουσική, με μια ανοιχτή πρόβα κάθε Πέμπτη στις 8 το βράδυ».
Η χορωδία υπηρετεί τη δεύτερη θεία λειτουργία του ναού του Αγίου Αλεξάνδρου κατά τις Κυριακές (10.30 π.μ.-12 μ.μ.). Χρησιμοποιεί την πολυφωνική μουσική χωρίς οργανική συνοδεία (a capella) για τέσσερις (TTBB) και πολύ λιγότερο για τρεις (TTB) ανδρικές φωνές, την οποία συνέθεσαν Ελληνες και Ρώσοι μουσουργοί του 19ου και του 20ού αιώνα για την ορθόδοξη λατρεία. Καθώς η μουσική αυτή έχει δημιουργήσει μια παράδοση περίπου 200 ετών, η Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου εγγράφεται στην ελληνική πολυφωνική εκκλησιαστική παράδοση των Αθηνών.
Περισσότερα μπορείτε να μάθετε από την ιστοσελίδα www.stalexanderchoir.gr
Πηγή: Καλά Νέα