Την ανεξέλεγκτη ρύπανση των ποταμών και των λιμνών της Ηλείας από τα τοξικά απόβλητα των ελαιοτριβείων καταγγέλλουν οι κάτοικοι και οι οικολογικές οργανώσεις του νομού και καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες (Τμήμα Υγιεινής και Περιβάλλοντος) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας να παρέμβουν άμεσα ώστε να σταματήσει η οικολογική καταστροφή.
Από τη ρύπανση δεν γλίτωσε ούτε ο ιστορικός ποταμός Κλάδεος, που διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Τις τελευταίες ημέρες τα νερά του ποταμού έγινα μαύρα, με αποτέλεσμα τον διασυρμό της χώρα μας διεθνώς, καθώς πολλοί από τους ξένους επισκέπτες φωτογραφίζουν την άθλια εικόνα.
«Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τον δήμο μας επί σειρά ετών κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Οταν αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς, ο ιστορικός ποταμός γίνεται μαύρος. Η συγκεκριμένη εικόνα είναι απαράδεκτη. Ζητώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν ώστε να σταματήσει η ρύπανση», δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Αηδόνης.
Καταγγελίες για ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων από ελαιοτριβεία κάνουν και οι κάτοικοι της Ζαχάρως, επισημαίνοντας ότι ένα μέρος από τη λιμνοθάλασσα του Καϊάφα κάθε χρόνο τέτοια εποχή μετατρέπεται σε χαβούζα. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες και το μικρό λιμανάκι της Σκαφιδιάς στον Πύργο Ηλείας. Οι ψαράδες της περιοχής κατήγγειλαν ότι τα απόβλητα των ελαιοτριβείων πέφτουν χωρίς καμιά επεξεργασία στη θάλασσα με συνέπεια να πεθαίνουν τα ψάρια.
Χθες με ανακοίνωσή της η Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας (ΕΠΟΠ) επισήμανε ότι έχει αναδείξει από χρόνια το πρόβλημα και έχει ζητήσει την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της ΝΑ Ηλείας, με ημερομηνία εγγράφου 19/06/09, ανέφερε ότι έγιναν αυτοψίες σε 7 ελαιοτριβεία της περιοχής του κάμπου της Ηλείας και διαπιστώθηκαν, μεταξύ των άλλων, ότι: α) σε όλα πλην ενός διάφορες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, β) τα δύο ήταν εκτός λειτουργίας, γ) τα τρία διοχέτευαν τα υγρά απόβλητα σε παρακείμενα ρέματα.
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ