Αναζήτησαν και βρήκαν έναν δικό τους τρόπο έκφρασης μέσω του διαδικτύου σε θέματα τέχνης, γαστρονομίας, εθελοντισμού και επιχειρηματικότητας. Δεκάδες μαμάδες μοιράζονται τη σοφία της μητρότητας με άλλες γυναίκες φιλοδοξώντας να διδάξουν και να διδαχθούν μυστικά και ιδέες γύρω από την ανατροφή ενός παιδιού.
Εμπνεόμενες από τις πρακτικές ανάγκες που είχε δημιουργήσει η μητρότητα, η Εβίτα Παρασκευοπούλου και η Δήμητρα Τζιμοπούλου αποφάσισαν να φτιάξουν μια πλατφόρμα αγγελιών για ανταλλαγή,πώληση ή αγορά παιδικών και βρεφικών ειδών.
«Όταν αποκτήσαμε παιδιά, αποφασίσαμε να μείνουμε σπίτι για να τα μεγαλώσουμε, αλλά παραμένοντας δραστήριες. Οι μαμάδες μπορούν να κάνουν και να πουν στους άλλους πολύ όμορφα πράγματα» εξηγεί η Εβίτα Παρασκευοπούλου. Σε διάστημα μόλις 1,5 χρόνου η ιστοσελίδα
babyfeat.gr εξελίχθηκε σε ένα δίκτυο αλληλεγγύης μεταξύ των γονιών. «Σήμερα το Babyfeat είναι ένα δίκτυο αλληλεγγύης, ένα δίκτυο φιλίας, μια μεγάλη οικογένεια που μοιράζεται τα πράγματά της και θέλει να μάθουν όλοι ότι είναι εύκολο και χαρούμενο να επαναχρησιμοποιείς τα παιδικά αντικείμενα» τονίζει η Δήμητρα Τζιμοπούλου.
Η ιστοσελίδα έγινε πλέον Μη Κυβερνητική Οργάνωση που διοργανώνει δράσεις,ανταλλακτικά παζάρια, σεμινάρια και δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, έγινε ακόμα και εφαρμογή για κινητά iphone και android, μέσω της οποίας οι γονείς μπορούν να εντοπίσουν τις κοντινές περιοχές, όπου προσφέρονται αντικείμενα. Οι γονείς που απευθύνονται στοBabyfeat προσφέρουν πιο συχνά ρούχα, αλλά αναζητούν περισσότερο έπιπλα και καρότσια, λόγω του υψηλού τους κόστους. Επίσης, στο πλαίσιο του Babyfeat λειτουργεί και το δίκτυοΓΕΣ («Γονείς Εργαζόμενοι στο Σπίτι»), που προωθεί σε παζάρια προϊόντα χειροτεχνίας γονιών. Σύντομα το Babyfeat θα αποκτήσει και το δικό του φυσικό χώρο, όπου θα προσφέρει ελεύθερη χρήση του ίντερνετ σε δραστήριες μαμάδες.
Η τοπογράφος μηχανικός Κατερίνα Καψαμπέλη αποφάσισε να ασχοληθεί με το διαδίκτυο, μετά τη γέννηση της -τεσσάρων ετών σήμερα- κόρης της. Το ενδιαφέρον της για κάθε τι οικολογικό μετασχηματίστηκε με τη μητρότητα σε αναζήτηση οργανικών ρούχων, οικολογικών καλλυντικών και μη τοξικών παιχνιδιών για εκείνη και το παιδί της.
Η αδυναμία εξεύρεσης τέτοιων προϊόντων στην Ελλάδα την οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσει το ηλεκτρονικό κατάστημα www.letsgogreen.gr όπου πωλούνται οικολογικά είδη από την Αμερική. «Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να βρει οικολογικά παιδιά προϊόντα, όπωςαντικείμενα καθημερινής χρήσης, ρούχα, σχολικά είδη, μη τοξικά παιχνίδια, καθώς καιπαιχνίδια βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε χαμηλές τιμές. Θέλω να κάνω τα αντικείμενα αυτά προσιτά, γιατί το οικολογικό δεν είναι και απλησίαστο οικονομικά» εξηγεί.
Επίσης, η δραστηριότητά της επεκτάθηκε στη διοργάνωση εργαστηρίων κομποστοποίησης για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Αττικής και στο μέλλον και των άλλων πόλεων. «Οι μαμάδες είναι πολύ δημιουργικές και γνωρίζουν πολλά σε θέματα παιδιών. Το διαδίκτυο είναι η διέξοδος για να παρουσιάσουν τις γνώσεις και όσα μπορούν να κάνουν» προσθέτει η κ. Καψαμπέλη.
Οικολογικά ρούχα και αντικείμενα για μαμάδες και παιδιά διαθέτει μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος www.sunnyside.gr και η Ελίνα Ζαμπούνη, μητέρα ενός τρίχρονου κοριτσιού. Η Ελίνα αποφάσισε να στραφεί επαγγελματικά στο διαδίκτυο, όταν έμεινε έγκυος και χρειάστηκε να μείνει στο σπίτι. Δημιούργησε την ιστοσελίδα της θέλοντας να κάνει κάτι φωτεινό και θετικό, στραμμένο προς «τη ζωή, την αειφορία και την οικολογία, που είναι ένας θετικός τρόπος να κοιτάζει κανείς τα πράγματα», όπως λέει. Τα προϊόντα της φέρουν τη σφραγίδα εταιρειών από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες. Επόμενος στόχος της είναι να προωθήσει διακοσμητικά και άλλα χειροποίητα αντικείμενα μαμάδων από την Ελλάδα, οι οποίες εργάζονται από το σπίτι. Παράλληλα με την ιστοσελίδα η ίδια έχει δημιουργήσει και μπλογκ, με αρθρογραφία της γύρω από τη μητρότητα και την περιγεννητική υγεία (www.the-sunnyside-oflife.com).
Η Άσπα Τσαμαδή, μητέρα δύο κοριτσιών ηλικίας 10 και 8 ετών, αποφάσισε πριν από πέντε χρόνια να δημιουργήσει το δικό της μπλογκ στο διαδίκτυο, προκειμένου να μοιραστεί με άλλους γονείς τις σκέψεις και τις εμπειρίες της. Έτσι προέκυψε η ιστοσελίδα τηςwww.aspaonline.gr. Στην πορεία η μία ιστοσελίδα έγιναν τρεις, με την Άσπα να βρίσκεται πίσω από ακόμα δύο διαδικτυακές προσπάθειες, το mamadesmpampades.gr, που επιχειρεί να ενώσει γονείς μπλόγκερς κάτω από την ίδια ψηφιακή στέγη και το mikroimegaloi.gr, που αποτελεί διαδικτυακή πύλη για γονείς με στόχο να συγκεντρώσει όλα τα σχετικά με γονείς και παιδιά κείμενα από άλλα ιστολόγια και ιστοσελίδες. «Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους. Παλιότερα αυτό ήταν εύκολο να γίνει στις γειτονιές, τις μικρές πόλεις ή τα χωριά. Σήμερα τη δυνατότητα αυτή τη δίνει η τεχνολογία. Δημιουργείται έτσι μια επαφή και σύνδεση των ανθρώπων μέσω διαδικτύου, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε προσωπικές φιλίες», τονίζει.
Η ανάγκη οργάνωσης δράσεων για την ανάπτυξη των γονιών και των παιδιών οδήγησε γονείς στην απόφαση δημιουργίας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Φωτόδεντρα». Πρώτη δράση της εταιρείας ήταν η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιοδικούwww.photodentro.gr με ενημερωτικά άρθρα για τη γέννα, το θηλασμό, το μεγάλωμα και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. «Στόχος μας είναι να ενημερώνουμε τους γονείς για τις φυσικές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν στο ρόλο τους ως γονείς και να τους εμφυσήσουν την πίστη ότι είναι καλοί γονείς», επισημαίνει η σύμβουλος επικοινωνίας και μέλος της εταιρείας, Λαμπρινή Σταμάτη. Όπως διαπίστωσε η ίδια μεγαλώνοντας τα δύο παιδιά της, «χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσεις ένα παιδί και το χωριό αυτό προσφέρει πια το διαδίκτυο». «Χρειαζόμαστε μια κοινότητα γονιών για να ανταλλάσσουμε απόψεις και το Ίντερνετ αποτελεί την αφορμή να συναντηθούμε ηλεκτρονικά και φυσικά», τονίζει. Επόμενη δράση της εταιρείας ήταν η διοργάνωση των ομάδων γονιών «Γονείς απλά!». Η δράση βασίζεται στο διεθνές κίνημα γονιών «Simplicity Parenting». «Στόχος μας είναι να χαράξουμε τη δική μας διαδρομή από το “πάρα πολλά” προς την οικογενειακή ηρεμία, την αγάπη και την ασφάλεια», προσθέτει η κ. Σταμάτη.
Μαμάδες του διαδικτύου θα συναντηθούν στο πρώτο συνέδριο με τίτλο «Project mamamila 1.0», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στο χώρο «The Hub Events» (Αλκμήνης 5, Κάτω Πετράλωνα). Το συνέδριο αποτελεί πρωτοβουλία της ομάδας συγκέντρωσης ρούχων για παιδιά που έχουν ανάγκη «Give the Kids» και της δημιουργού της, Χριστίνας Κοπανά. «Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ όμορφο το παράθυρο του υπολογιστή να ανοίξει και να γίνει μια πόρτα που θα μας φέρει όλες και όλους μαζί, να ακούσουμε, να μιλήσουμε, να γνωριστούμε, να μοιραστούμε αισιοδοξία και έμπνευση, που πιο πολύ από ποτέ έχουμε τώρα ανάγκη», υπογραμμίζει η κ. Κοπανά. «Για μένα το mamamila είναι ένα κουτί που φυλάει μέσα του ένα πληκτρολόγιο, μπόλικο μητρικό γάλα, ανάγκη για επαφή, δύο τρία μωρομάντιλα, μοίρασμα εμπειριών, πράξεων και δράσεων, μια φρουτόκρεμα που έπεσε στο ποντίκι του υπολογιστή, άπειρες διαφορετικές απόψεις, πολλούς λόγους να το ξεκινήσεις και πολλή αγάπη να το συνεχίσεις», προσθέτει η ίδια.
Το συνέδριο υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στηνΕπικοινωνία του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγή: Καλά Νέα