ΛΙΟΝΤΑΡΙ, ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

ΛΙΟΝΤΑΡΙ, ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ


0 0 ψήφοι
Article Rating

Είναι διφορούμενο όντας ηλιακό και σεληνιακό, καλό και κακό.

Σαν ηλιακό αντιπροσωπεύει τη θερμότητα του ηλίου, την ακτινοβολία και τη δύναμη του μεσημεριάτικου ηλίου. Πύρινη αρχή, μεγαλοπρέπεια, δύναμη, θάρρος, ισχύς, δικαιοσύνη, νόμος στρατιωτική δύναμη, ο Βασιλιάς των Ζώων, αλλά υποδηλώνει επίσης την ωμότητα, τη μανία και τους υπανθρώπινους τρόπους ζωής. Είναι σύμβολο του πολέμου και ένα γνώρισμα των πολεμικών θεών.

Σαν σεληνιακό έμβλημα είναι η λέαινα που συνοδεύει τη Μεγάλη Μητέρα, η που σέρνει το άρμα της και αντιπροσωπεύει το μητρικό ένστικτο, συχνά απεικονίζεται μαζί με τις πολεμικές θεές. Οι θεές της Κρήτης, των Μυκηνών, της Φρυγίας, της Θράκης, της Συρίας, της Λυκίας και της Σπάρτης έχουν όλες σαν έμβλημα τη λέαινα. Εμφανίζεται επίσης μαζί με τη φτερωτή Άρτεμη, την Κυβέλη, την Τύχη και τις Γοργόνες. Στην και στο Θιβέτ είναι ένα γνώρισμα της Τάρα, σαν γήινο και μητρικό σύμβολο.

Το λιοντάρι και ο μονόκερως αντιπροσωπεύουν τις συγκρουόμενες ηλιακές – σεληνιακές, αρσενικές – θηλυκές δυνάμεις. Το λιοντάρι που σκοτώνει τον αγριόχοιρο δείχνει τη δύναμη του ηλίου που σκοτώνει τον αγριόχοιρο του χειμώνα. Το λιοντάρι και ο δράκος που αλληλοσπαράσσονται υποδηλώνουν την ένωση χωρίς την απώλεια της ταυτότητας. Το λιοντάρι και το πρόβατο μαζί συμβολίζουν τον ξανακερδισμένο Παράδεισο και την αρχέγονη ενότητα, τη Χρυσή Εποχή, επίσης το τέλος του πρόσκαιρου κόσμου και την ελευθερία από διαμάχη.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ο ηλιακός ήρωας που σκοτώνει το λιοντάρι είναι ο ηλιακός θεός που μετριάζει την κατακαίουσα θερμότητα του μεσημεριάτικου ηλίου. Ο Μακρόβιος λέει ότι τα λιοντάρια είναι εμβλήματα της Γης, της Μητέρας των Θεών. Το ζεύγος λιονταριών είναι ο Κύριος της Διπλής Ισχύος, οι φύλακες των πυλών, των θυρών και των θησαυρών, η του Δέντρου της ς. Συχνά βαστάζουν ένα ηλιακό σύμβολο και αντιπροσωπεύουν την εγρήγορση και το θάρρος.

Το φτερωτό λιοντάρι ή γρύπας, μπορεί να απεικονίζει την ένωση και των δύο φύσεων, ή τον ανδρόγυνο. Το πράσινο λιοντάρι είναι ο νεαρός θεός των δημητριακών πριν ωριμάσει σε χρυσό στάχυ. Οι λεοντοκεφαλές σαν πηγής ή σιντριβάνια απεικονίζουν τον ημερήσιο ήλιο, το δώρο του νερού που χύνεται στη γη. Ο θρόνος του λιονταριού υποδηλώνει την καθυπόταξη των κοσμικών δυνάμεων.

Αιγυπτιακή Παράδοση


Προστασία, ένας φύλακας, είναι ηλιακό όταν απεικονίζεται με τον ηλιακό δίσκο και σεληνιακό όταν εμφανίζεται με την ημισέληνο. Ένα λιοντάρι με κεφάλι και στα δύο άκρα του σώματός του υποδηλώνει του ηλιακούς θεούς της ανατολής και της δύσης. Δύο λιοντάρια πλάτη με πλάτη, μαζί με ένα ηλιακό δίσκο, είναι το παρελθόν και το παρόν, η το χθες και το αύριο. Η λέαινα είναι γνώρισμα της Σεχμέτ και της μητέρας θεάς και συμβολίζει τη μητρότητα, αλλά σαν Σεχμέτ μπορεί επίσης να είναι η εκδίκηση. Το λιοντάρι μαζί με τον ηλιακό δίσκο υποδηλώνει τον Ρα, τον ηλιακό θεό, ενώ με την ημισέληνο υποδηλώνει τον Όσιρη, τον Κριτή των Νεκρών. Η Τεφνούτ έχει κεφάλι λέαινας.

Το κόκκινο λιοντάρι, ή θείο, είναι η αρσενική αρχή, ενώ ο μονόκερως, υδράργυρος, είναι η θηλυκή. Το πράσινο λιοντάρι είναι η αρχή του αλχημιστικού έργου, το ελιξίριο που μετουσιώνει τα πάντα. Δύο λιοντάρια απεικονίζουν τη διπλή φύση του Ερμή, του φιλοσοφικού υδράργυρου , του νου.

Βουδισμός

Ο υπερασπιστής του νόμου, η σοφία του Βούδα, πνευματικός ζήλος, προχώρημα και επίγνωση, γενναιότητα, ένας φωτισμένος που υποδηλώνει την κυριαρχία. Μερικές φορές ο Βούδας κάθεται πάνω σε λιονταρίσιο θρόνο. Η λέαινα είναι γνώρισμα της Τάρα. Ο Ρατνασαμπχάβα είναι καβάλα σε ένα λιοντάρι. Το μικρό λιοντάρι συμβολίζει έναν πρόσφατα μυημένο Μποντχισάττβα, ένα λιοντάρι με ένα σκύμνο κάτω από το πέλμα του υποδηλώνει επίσης τον Βούδα που κυβερνάει τον κόσμο και την ευσπλαχνία. Ο βρυχηθμός του λιονταριού είναι η άφοβη διδασκαλία του Ντχάρμα από τον Βούδα.

Εβραϊκή Παράδοση

Η ισχύς, ωμότητα. Το φτερωτό λιοντάρι αντιπροσωπεύει το Νότο, το Λέοντα του Ιούδα.

Ελληνική Παράδοση

Συνοδεύει τον Φοίβο, την Άρτεμη, την Κυβέλη, την Τύχη και τις Γοργόνες και περιπτωσιακά το Διόνυσο. Λιοντάρια σέρνουν το άρμα της Κυβέλης και της ς. Η λεοντή είναι ένα γνώρισμα του Ηρακλή ο οποίος, παλεύοντας με ένα λιοντάρι, ως νεκρικό σύμβολο, είναι ο ηλιακός ήρωας που υπερνικά το θάνατο.

Ιαπωνική Παράδοση

Το λιοντάρι είναι ο Βασιλιάς των Ζώων και εμφανίζεται μαζί με την Παιωνία σαν βασίλισσα των Λουλουδιών. Η σφαίρα του λιονταριού υποδηλώνει την κενότητα.

Ινδουισμός

Ο τέταρτος αβατάρ του Βίσνου, μερικές φορές μισός άνθρωπος, μισός λιοντάρι, το λιοντάρι του Αγκνί, ο λέων μαζί με τη λέαινα απεικονίζουν τους σάκτα-σάκτι, ο λέων είναι ο Υπέρτατος Κύριος, ο ρυθμός, και η λέαινα είναι η δύναμη του εκφωνούμενου λόγου. Το λιοντάρι είναι ο φύλακας του Βορρά και αποτελεί γνώρισμα της Θεάς Ντέβι και της Ντουργκά ως καταστροφέα των δαιμόνων.

Πολιτισμός των Περσών

Βασιλική εξουσία, ηλιακή δύναμη, φως.

Κινέζικος Πολιτισμός

Σφρίγος, ενέργεια, δύναμη. Το λιοντάρι με τη σφαίρα υποδηλώνει ή τον ήλιο ή το Κοσμικό Αυγό, η δυαδικότητα στη φύση. Το λιοντάρι σαν δύναμη, με το άλογο σαν ταχύτητα , αντιπροσωπεύουν τον άνδρα στο γάμο, ενώ τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν τη γυναίκα.

Μιθραϊκά

Ηλιακό έμβλημα, η τέταρτη βαθμίδα μύησης. Ο λεοντοκέφαλος είναι ο Αιών, ο χρόνος και το πεπρωμένο που καταβροχθίζουν όλα τα πράγματα, ο ήλιος ως πυρ. Το λιοντάρι και ο ταύρος μαζί είναι σύμβολο του θανάτου. Το λιοντάρι και το ελάφι μαζί αντιπροσωπεύουν τη στιγμή του θανάτου.

Διδασκαλίες του Ισλάμ

Προστασία ενάντια στο καλό.

Ρωμαϊκός Πολιτισμός

Ηλιακό πυρ, βασιλεία, ένα γνώρισμα του α, του Ηρακλή και της Τύχης. Η καταστροφική δύναμη του θανάτου, επίσης η νίκη του ανθρώπου πάνω στο θάνατο.

Σουμέριοι – Σημίτες

Ηλιακό πυρ, εξουσία, δύναμη, θάρρος, γνώρισμα του σουμεριακού ηλιακού θεού Μαρντούκ. Η Ιναννά – Ιστάρ, ως Μεγάλη Μητέρα, συνοδεύεται από δύο λιοντάρια. Ένα λιοντάρι με ένα κλαδί στα πόδια του, ή ένα λιοντάρι με δύο κεφάλια, αντιπροσωπεύει τον Νινίμπ, το θεό του ηλίου και του πολέμου. Ο χαλδαϊκός Νεργκάλ, ένας θεός του πολέμου και του θανάτου, απεικονίζεται σαν λιοντάρι, που συμβολίζει την εχθρική όψη του ηλίου, την κατατρώγουσα θερμότητα του ηλιοστάσιου, ή σαν δύο λεοντοκεφαλές, δίπλα – δίπλα, που συμβολίζουν το θεό του ηλίου και του κάτω κόσμου. Ένα λιοντάρι συνοδεύει την Αταργάτη, σαν Μεγάλη Μητέρα.

Ταοϊσμός

Η κενή “μπάλα από μπροκάρ” ή “η μπάλα του λιονταριού” είναι το Κενό, κενότητα, το αποτράβηγμα του νου.

Χριστιανισμός

Διφορούμενο σαν δύναμη και ισχύς του Χριστού, η ευγενική φύση του ως Λέοντος του Ιούδα, ή η δύναμη του Χριστού να ελευθερώνει το Χριστιανό από το στόμα του λιονταριού, που είναι ο Διάβολος ως βρυχώμενος λέοντας. Το λιοντάρι υποτίθεται ότι κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά, γι’ αυτό και απεικονίζει την επαγρύπνηση, την πνευματική προσοχή και τη δύναμη, σαν σκοπός στηρίζει τις στήλες της εκκλησίας. Πίστευαν ακόμα ότι οι σκύμνοι γεννιόνται νεκροί και ο γονέας τους εμφυσά τη ζωή, εξ’ ου και το λιοντάρι σαν σύμβολο της ανάστασης. Ως μοναχικό ζώο υποδηλώνει τον ερημίτη και τη μοναξιά. Το λιοντάρι θεωρείται έμβλημα του Αγ. Μάρκου, επειδή το ευαγγέλιό του τονίζει τη βασιλεία και το μεγαλείο του Χριστού. Είναι επίσης έμβλημα των Αγ. Άντριαν, Ευφημίας, Ιερώνυμου, Μαρίας της Αιγυπτίας, Παύλου του Ερημίτη, Πρίσκας, Θέκλας. Στις τοιχογραφίες των κατακομβών η ιστορία του Δανιήλ στο λάκκο των λεόντων συμβολίζει τον Θεό που λυτρώνει τον λαό του.

 

Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x