katastatiko-dimokratia-stin-praxi-1.pdf 349.18 Kb 07/09/2009, 13:49
Άρθρο 1
{Ίδρυση και Σκοποί}
Ιδρύεται Συνασπισμός Μη Αντιπροσωπευόμενων στα Κοινοβούλια Πολιτικών Κομμάτων και Κοινωνικών Οργανώσεων, που θα εμφανίζεται δημόσια ως:
«Σύμπραξη Πολιτικών Κομμάτων και Κοινωνικών Οργανώσεων»
με την επωνυμία:
«Δημοκρατία στην Πράξη»
και Διακριτικό Τίτλο:
«Δημο.σ.Πράξη»
Η σύμπραξη αποσκοπεί στην εμβάθυνση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας μας, με προτεραιότητα και κύριο στόχο την υποστήριξη μιας Κυβέρνησης που θα νομοθετήσει Δημοκρατικό Εκλογικό Νόμο με Απλή Αναλογική στη κατανομή των εδρών, ώστε να χειραφετηθούμε από τους επαγγελματίες πολιτικούς και τη διαφθορά, που παράγουν οι μονοκομματικές μονοκρατορίες, και να αναπτύξουμε νέες μορφές κοινωνικού ελέγχου των κρατούντων.
Επίσης, στόχους μας αποτελούν η οικολογική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, της ενδοχώρας των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αποφασιστική υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων στη βάση αποφάσεων που θα ληφθούν με Δημοψηφίσματα από όλο τον ελληνικό λαό, περιορίζοντας τους ρόλους των πολιτικών, αφού διερευνηθούν και εφαρμοσθούν οι ιδανικές εκείνες μέθοδοι (π.χ., μέσω νέων τεχνολογιών και οπτικο-ακουστικών μέσων) που θα εγγυώνται ισηγορία και ισονομία στην προβολή θέσεων όλων των συμμετεχόντων σε κάθε εκλογική ή δημοψηφισματική διαδικασία.
Γενικά η Σύμπραξη σκοπεύει στην βελτίωση της Δημοκρατίας και στη μεγιστοποίηση της εμπλοκής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Άρθρο 2
{Διαδικασίες Άμεσης Δημοκρατίας}
Α’. Η Σύμπραξη Κομμάτων και Κοινωνικών Οργανώσεων «Δημοκρατία στην Πράξη» αντανακλά και υποστηρίζει τις αρχές και Διαδικασίες της Άμεσης Δημοκρατίας με Κυκλικότητα, Ανακλητότητες, Κληρώσεις, Νομοθετικές Πρωτοβουλίες Πολιτών και Δημοψηφίσματα.
Β’. Οι ουσιαστικές αρμοδιότητες αποδίδονται με την καταγραφή της γνώμης της βάσης των μελών της με Δημοψηφίσματα, χωρίς να απεμπολείται η συνέπεια και η συνέχεια στην εκπλήρωση των βασικών Αρχών και Στόχων της Σύμπραξης, που διασφαλίζεται με τη συνδυασμένη συνεργασία μόνιμων και εκ περιτροπής Συντονιστών Στρατηγικού Σχεδιασμού εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων στη Συντονιστική Γραμματεία της Σύμπραξης.
Άρθρο 3
{Δομή και Όργανα Λειτουργίας της Σύμπραξης}
Η Σύμπραξη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» δομείται σε τέσσερα επίπεδα, τα οποία αντανακλούν τις δομές μιας αυθεντικής Δημοκρατικής Οργάνωσης και είναι ιεραρχικά:
Α’. Η «Σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου – Σ.Ε.Δ.» των τακτικών μελών της Σύμπραξης (άρθρο 4)
Β’. Οι « Κοινότητες Άμεσης ΔΡΑσης – Κ.Α.ΔΡΑ.» (άρθρο 5)
Γ’. Η « Βουλή των Πολιτών » (άρθρο 6)
Δ’. Η «Συντονιστική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού» (άρθρο 7)
που έχουν τις προβλεπόμενες στο κείμενο αυτό επιμέρους δομές, δικαιώματα και αρμοδιότητες.
Άρθρο 4
{Σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου}
Α’. Ανώτατο Όργανο της Σύμπραξης αποτελεί η «Σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου» των Ενεργών Πολιτών – Μελών της Σύμπραξης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ»
Β’. Τα Ενεργά Μέλη υποστηρίζουν και δρουν αποτελεσματικά υπέρ των σκοπών της Σύμπραξης.
Γ’. Οι Έλληνες Πολίτες που συμπαθούν και υποστηρίζουν τους σκοπούς της Σύμπραξης θεωρούνται Απλοί Φίλοι και υποστηρικτές της.
Δ’. Μέλη, φίλοι και υποστηρικτές της Σύμπραξης μπορούν να είναι όλοι οι Πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα και οι ομογενείς του Εξωτερικού (από 15 ετών), οι οποίοι με αίτησή τους και καταβολή της ορισμένης συνδρομής τους εντάσσονται σε οποιαδήποτε «Κ.Α.ΔΡΑ.»
Άρθρο 5
«Κοινότητες Άμεσης Δράσης – Κ.Α.ΔΡΑ.»
Α’ . Τα ενεργά μέλη συμμετέχουν στη «Σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου», ατομικά και στη «Βουλή των Πολιτών» με ελεύθερα ανακλητούς εκπροσώπους τους, των συμβατικών ή ηλεκτρονικών θεματικών κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται.
Οι συλλογικότητες αυτές ονομάζονται «Κοινότητες Άμεσης Δράσης» («Κ.Α.ΔΡΑ.») και έχουν τον χαρακτήρα συνεχούς και με διαδικασία επείγοντος συνέλευσης και γνωμοδότησης συνειδητοποιημένων πολιτών για τα επίκαιρα, και όχι μόνον, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, που απασχολούν την Ελλάδα.
Οι γνωμοδοτήσεις και κάθε μορφής πρωτοβουλίες τους, ιδίως νομοθετικές, θεμελιώνουν τις δραστηριότητες της Σύμπραξης.
Τα ενεργά μέλη επιλέγουν ελεύθερα την ή τις «Κ.Α.ΔΡΑ.» στις οποίες αυτόβουλα δραστηριοποιούνται.
Β’. Η ουσιαστική δραστηριότητα του συνολικού οργανωτικού Δικτύου της Σύμπραξης «Δημοκρατία Στην Πράξη»εκδηλώνεται με τις παραπάνω τουλάχιστον πενταμελείς «Κοινότητες Άμεσης Δράσης (Κ.Α.ΔΡΑ.) Συμπολιτών», που σκοπός τους είναι να εστιάζουν τον Κοινωνικό τους Έλεγχο στην ασκούμενη διοίκηση παρακολουθώντας (σκιωδώς) το έργο συγκεκριμένου Υπουργείου, Ο.Τ.Α. ή κάθε Ν.Π.Δ.Δ. ή τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν δημόσια αγαθά ή πρόσωπα που τους ενδιαφέρουν, αναλόγως των καταλλήλων γνώσεων που διαθέτουν, με σκοπό να τα βελτιώσουν.
Γ’. Οι «Κ.Α.ΔΡΑ.» αναγνωρίζονται επίσημα από τη Σύμπραξη και τη Συντονιστική της Γραμματεία, μετά από αίτησή τους, στην οποία δηλώνουν τα Μέλη, τον Σκοπό και το Συντονιστή της Κοινωνικής Άμεσης Δράσης τους.
Άρθρο 6
{Βουλή των Πολιτών}
Α’. Οι «Κοινότητες Άμεσης Δράσης – Κ.Α.ΔΡΑ.» συγκροτούν δια των Συντονιστών τους, και εκπροσωπούμενοι από αυτούς, τη «Βουλή των Πολιτών», σε αντιστοίχηση με τις δομές εξουσίας της χώρας μας (Υπουργεία, Ν.Π.Δ.Δ., Επιχειρήσεις Δημόσιου Τομέα) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλια Υπουργών, Γεν. Διευθύνσεις Ε.Ε.).
Η «Βουλή των Πολιτών» λειτουργεί ως Παρατηρητήριο της Κοινωνίας προς τα διοικητικά αυτά όργανα, παράγει ελεγκτικό και συνθετικό έργο, αναφέρει δε τα ψηφίσματά της στον Ελληνικό Λαό και τα πορίσματά της στη Συντονιστική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού (άρθρο 7) της Σύμπραξης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ», η οποία οφείλει να τα εξετάσει άμεσα και να κινητοποιήσει μεθοδευμένα όλες τις δυνάμεις της Σύμπραξης στην κατεύθυνση της συντεταγμένης υλοποίησης των θέσεων της «Βουλής των Πολιτών».
Β’. Οι Συντονιστές των Κ.Α.ΔΡΑ. αποτελούν το Ανώτερο Συλλογικό Όργανο της Σύμπραξης, που αποκαλείται «Βουλή των Πολιτών», εκλέγουν ή κληρώνουν τους δύο (εναλλασσόμενους τετράμηνης θητείας) Στρατηγικούς Συντονιστές, οι οποίοι συμμετέχουν στη Συντονιστική Γραμματεία της Σύμπραξης (άρθρο 7), δηλαδή δύο ανεξάρτητους πολίτες που εκπροσωπούν τις Κ.Α.ΔΡΑ.
Άρθρο 7
{Συντονιστική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΣΓΣΣ)}
Α’. Η Σύμπραξη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» εκπροσωπείται επίσημα από μία ενδεκαμελή «Συντονιστική Γραμματεία (Στρατηγικού Σχεδιασμού)», που αποτελείται από τους Συντονιστές Τομέων Δράσης της Σύμπραξης, σκοπός των οποίων θα είναι η έμπρακτη υλοποίηση και επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων.
Β’. Τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας προέρχονται:
- από τα συνιστώντα αναδυόμενα και μη αντιπροσωπευόμενα στα Κοινοβούλια Πολιτικά Κόμματα (τρία μόνιμα και τρία εναλλασσόμενα με τετράμηνη περιοδικότητα),
- από τέσσερις Οργανώσεις της Κοινωνίας ή Μ.Κ.Ο., αποδεδειγμένα ανεξάρτητες και δραστήριες (δύο μόνιμες για τη διασφάλιση της συνέχειας και δύο εναλλασσόμενες με εξάμηνη περιοδική θητεία)
- από τον Γενικό Συντονιστή, που είναι ο εκάστοτε εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών» και της Κίνησης Πολιτών «Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία – Άμεση Δημοκρατία»
(τιμής ένεκεν, για την πρωτοβουλία σύστασης της παρούσας σύμπραξης και βάσει της 15ετούς πολυσχιδούς δραστηριότητάς της στην εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών).
Γ’. Τα Μόνιμα Μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας, δηλαδή οι πέντε Στρατηγικοί Συντονιστές που προέρχονται από τρία (3) Πολιτικά Κόμματα και δύο Κ.Α.ΔΡΑ. ή Μ.Κ.Ο. και ο Γενικός Συντονιστής, που προεδρεύει των Συνεδριάσεων των Συλλογικών Οργάνων της Σύμπραξης αποτελούν μόνιμους θεματοφύλακες της συνέχειας και των αρχών της, (προσωρινά από την ίδρυση και μέχρι τη μετεξέλιξή του) και προέρχονται από τα Ιδρυτικά μέλη.
Άρθρο 8
{ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ}
Α’. Τα Δημοψηφίσματα των μελών της Σύμπραξης αποτελούν τον κύριο τρόπο λήψης των αποφάσεων που δεσμεύουν ανεπιφύλακτα όλα τα Όργανα αυτού.
Β’. Με Δημοψηφίσματα των Μελών καθορίζονται και οι όροι με τους οποίους η Σύμπραξη προτείνει επίσημα σε όλα τα πολιτικά Κόμματα να συνυπογράψουν «ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ», ώστε να αναλαμβάνουν δεσμευτικά πολιτικές και λοιπές ευθύνες έναντι των Ελλήνων Πολιτών για προώθηση λύσεων για τις κοινωνικές ανάγκες που υποστηρίζουν έναντι της εξίσου δεσμευτικής υποστήριξής τους από τη Σύμπραξη στο θεσμικό τους ρόλο.
Γ’. Οι αποφάσεις των μελών που ελήφθησαν με Δημοψηφίσματα δεσμεύουν αυτά τα μέλη σε κάθε τοποθέτησή τους στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε κάθε Δημόσια Διαβούλευση ή δραστηριότητα.
Σε περίπτωση που δεν σέβονται αυτές τις αποφάσεις χάνουν την ιδιότητα του ενεργού μέλους και παραμένουν μόνο ως φίλοι και υποστηρικτές της Σύμπραξης, εφόσον το επιθυμούν.
Είθε τύχη αγαθή και οι δράσεις όλων μας να προσφέρουν στον τόπο και στην Οικουμένη ένα πρότυπο ορθολογιστικού, Δημοκρατικού και αειφόρου μοχλού για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, της Ευτυχίας, της Δικαιοσύνης, της Αδελφοσύνης, της Ισοπολιτείας, της Ειρήνης και της ποιότητας της ζωής όλων και για την επικράτηση της οικολογικής λογικής στον πλανήτη, νυν και αεί!
Έδοξε να υπογραφεί, ως όρκος τιμής, για την εθελοντική και ανιδιοτελή μας διαθεσιμότητα, προς εφαρμογή των προαναφερόμενων αρχών και σκοπών, κατ’ αρχήν από τα εξής Ιδρυτικά Μέλη:
Ι Δ Ρ Υ Τ Ι Κ Α Μ Ε Λ Η:
Πολιτικά Κόμματα:
1) «Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία. Άμεση Δημοκρατία»
εκπρ. Γιώργος Λ. Κόκκας
2) Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.
Εκπρ. Κώστας Ντάλιος
3) Κόμμα Νέων
Εκπρ. Κυρ. Τοψόγλου
4) …………………………………
5)
6) …………………………………………
Οργανώσεις:
1) ΜΚΟ «Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών»,
.εκπρ. Ιάσων Σχίζας
2) «Κοινότητα Μεταφυσικού» (www.metafysiko.gr):
εκπρ. Μηνάς Παπαγεωργίου
3) «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» …………………….
Εκπρ. Μάριος Νόττας
4) ΜΚΟ «ΟΙΚΟΡΑΜΑ»,
εκπρ. Μαριαλένα Σουπιώτη
5) ……………………
εκπρ. …………………….
6) ΜΚΟ : «Μεσαιωνικό Ρόδο»
εκπρ. Άννα Αχιολά
Πολίτες:
1) Σφακιανάκης Στέλιος, μηχανικός
2) Κουτσοπούλου Μαρία, φιλόλογος -δημ. υπάλληλος
3) Παπαδόπουλος Κώστας, εκδότης
4) Ροδαμίτης Θέμις, σύμβουλος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων
5) Γριβέας Μιχάλης, τοπογράφος -πρ. Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Αγ. Παρασκευής Αττικής
6) Στάϊκος Αλέκος, επιχειρηματίας
7) Χορευταρής Μιχάλης, ιδιωτ. υπάλληλος