Αν το κίνημα των καταλήψεων του 1990-91 είχε εκπρόσωπο Τύπου, αυτός κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν ο Στέφανος Μυτιληναίος. Σήμερα, σχεδόν δεκαοκτώ χρόνια μετά, ο ίδιος παραδέχεται ότι οι καταλήψεις και η συμμετοχή του σ' αυτές ήταν το γεγονός που έχει στιγματίσει τη ζωή του. Τότε, η ορμή του Στέφανου και η σιγουριά που έβγαζε στην επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τις μαθητικές κινητοποιήσεις εξέφραζαν την πεποίθηση της γενιάς του ότι μπορούσε να επιτύχει ό,τι επεδίωκε.
Δύο χρόνια μετά τις καταλήψεις, όμως, ήρθε η πρώτη απογοήτευση για τον νεαρό – μαθητή πια στο Πολυκλαδικό Λύκειο του Κορυδαλλού και μάλιστα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ήταν ενταγμένος, το ΠΑΣΟΚ. «Η ιδιωτικοποίηση των ΙΕΚ με έφερε εκτός ΠΑΣΟΚ», λέει. «Εγώ είμαι τριτοσεπτεμβριανός. Τα πράγματα άλλαζαν τότε, βρέθηκα εκτός».
Τελειώνει το σχολείο, πηγαίνει συνειδητά σε σχολή δημοσιογραφίας: είχε ήδη από μαθητής ξεκινήσει συνεργασίες με ραδιόφωνα, η επαγγελματική επιλογή είχε γίνει από νωρίς. «Από το 1997 αρχίζω να διαβάζω ελληνική φιλοσοφία. Εκεί ανακαλύπτω έναν κόσμο σύγχρονο, βρίσκω απαντήσεις». Ανατρέχει στον Πλούταρχο, συνεχίζει να διαβάζει ώσπου αναθεωρεί τις απόψεις του: «Βλέπω τη δημοκρατία από άλλη ματιά. Είμαι δημοκράτης, όχι σοσιαλιστής και αποκηρύσσω το Χριστιανισμό». Το 2006 πρωτοστατεί στην ίδρυση του Ελληνικού Ανανεωτικού Ρεύματος, ενός πολιτικού σχηματισμού με αυτές τις βασικές αρχές, απ' όπου όμως αποχωρεί πρόσφατα. Προσδιορίζει τον εαυτό του με τρεις λέξεις: «Έλληνας, δημοκράτης, διαφωτιστής». Παράλληλα γράφει και ήδη κυκλοφορούν τέσσερα βιβλία του. «Είμαι ερασιτέχνης ιστορικός συγγραφέας», λέει με χαμόγελο.
«Η δικιά μου Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα των πολιτικών, αλλά των πολιτικών ιδεών», λέει ο Στέφανος Μυτιληναίος, αναφερόμενος εμμέσως και στον παλιό του «συμπρωταγωνιστή» Αλέξη Τσίπρα. Η πολιτική είναι πάντα στα σχέδια του. Αλλά, όπως λέει, σε δέκα χρόνια θα προτιμούσε τον εαυτό του στον τόπο καταγωγής του, τη Σίφνο, να γράφει και να έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Αν τον «αφήσει» η πολιτική…
Πηγή: Ταχυδρόμος
Στέφανος Μυτιληναίος «Δημοκράτης. Όχι σοσιαλιστής, ούτε χριστιανός»