«Κάνε την κρίση ευκαιρία» αναφέρουν πολύ συχνά οι γκουρού της οικονομίας. Να λοιπόν που επιτήδειοι εργαζόμενοι σε εφορίες ή στο ΙΚΑ, αξιοποιώντας την αδυναμία χιλιάδων συμπολιτών μας να εξασφαλίσουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες λόγω της κρίσης, έχουν στήσει επικερδή κυκλώματα εμπορίας αυτών των «μαγικών» χαρτιών. Είτε εκδίδοντας πλαστές ενημερότητες μέσω συμμετοχής τους σε σχετικά κυκλώματα, είτε αξιοποιώντας παραθυράκια του νόμου, επίορκοι κρατικοί λειτουργοί έχουν βρει έναν νέο τρόπο να κερδίσουν πρόσθετα χρήματα σε μια περίοδο περικοπών και γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας. Αυτό το επιτυγχάνουν εκμεταλλευόμενοι την τραγική κατάσταση πολλών ιδιωτών που, εξαντλημένοι λόγω των μέτρων, σκαρφίζονται κάθε είδους τέχνασμα για να επιβιώσουν.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «business stories», σε γνώση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αλλά και του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται δεκάδες περιπτώσεις όπου επιχειρηματίες με ύποπτες ενημερότητες επιδιώκουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που δημιούργησε η κρίση, έχοντας τις «πλάτες» στελεχών του κρατικού μηχανισμού. Την ίδια ώρα, όμως, έχει ξεκινήσει να υποστηρίζεται μια νέα μορφή ρουσφετιού και από υπουργικά γραφεία. Αφού λοιπόν οι διορισμοί έχουν τελειώσει, πολλοί είναι εκείνοι που επιδιώκουν να διευκολύνουν ψηφοφόρους τους ζητώντας από εφοριακούς και φίλα προσκείμενους στα κόμματά τους συνδικαλιστές στο ΙΚΑ να βρίσκουν παραθυράκια και να δίνουν ενημερότητες έστω και με το τρικ της «μιας ημέρας».
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντύπωση προκάλεσε στον τέως γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη πριν από λίγο καιρό η άμεση έκδοση ενημερότητας για το νοσοκομείο-πέτρα του σκανδάλου «Ερρίκος Ντυνάν». Παρά τις περιπέτειες του εν λόγω ιδρύματος και τις τεράστιες οφειλές του, έγκυρες πηγές αναφέρουν πως υπήρξε πολιτική παρέμβαση ώστε η συγκεκριμένη μονάδα να εξυπηρετηθεί παρότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου. Υπό το πρόσχημα του κοινωνικού χαρακτήρα του νοσοκομείου και της σχέσης του με τον Ερυθρό Σταυρό, από πολιτικά κέντρα απαιτήθηκε και τελικά δόθηκε ενημερότητα, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη ΓΓΔΕ, ενώ το θέμα έφτασε μέχρι την τρόικα. Κι αυτό διότι υπήρχαν την ίδια περίοδο ποινικές και δικαστικές εξελίξεις εις βάρος του τέως προέδρου του νοσοκομείου Ανδρέα Μαρτίνη.
Χαμός σε ΠΑΕ, εμπόριο και λαϊκές αγορές
Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι, όμως, η μόνη. Πρόκειται για την κορυφή ενός μεγαλύτερου παγόβουνου, καθώς ήδη η ΓΓΔΕ μελετά πληθώρα περιπτώσεων που σχετίζονται με επιχειρήσεις οι οποίες ενώ κανονικά δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς ή να εισπράττουν χρήματα, βρίσκουν τα κατάλληλα παραθυράκια και παίρνουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Εγκυρη και καλά ενημερωμένη πηγή της γενικής γραμματείας ενημέρωσε το «b.s.» πως την τελευταία διετία έχει στηθεί ένα απίστευτο πάρτι στελεχών της δημόσιας διοίκησης τα οποία, βλέποντας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην έκδοση ενημεροτήτων, έχουν στήσει κανονικά συνεργεία εξυπηρέτησης με αντίτυπο που πολλές φορές ξεπερνά κάθε φαντασία.
Ηδη ερευνώνται υποθέσεις όπου συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ εξέδιδαν πλαστές ενημερότητες σε συνεργασία με νυν υπάλληλους του φορέα σε εμπόρους που απεγνωσμένα επιδίωκαν να βρουν τρόπο για να εισπράξουν οφειλές προς αυτούς. Το ίδιο θέμα απασχολεί εσχάτως και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές αλλά και τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, καθώς κι εκεί έχουν διαγνωστεί μεγάλα προβλήματα, ενώ αντίστοιχες περιπτώσεις εξετάζονται στην Ημαθία, στην Κρήτη και γενικώς στη Βόρεια Ελλάδα.
Οπως αναφέρει στην εφημερίδα μας ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, «οι ταρίφες ανάλογα με την υπόθεση κυμαίνονται πλέον από 10.000 ευρώ έως και σε 400.000 ευρώ (μία περίπτωση) για μία ενημερότητα. Πρόκειται για κυκλώματα επίορκων υπαλλήλων που είτε δρουν αυτόνομα επιδιώκοντας να αποκομίσουν οφέλη είτε έχουν πολιτική κάλυψη».
Οι ενημερότητες της «μιας ημέρας» και η εξαφάνιση φακέλων
Η νέα μόδα που επικρατεί στην αγορά τέτοιων εγγράφων είναι η λεγόμενη «ενημερότητα μιας ημέρας». Εφοροι δηλαδή κάνοντας πλάτες σε «κοκκινισμένους» φορολογούμενους και με το πρόσχημα ότι πλήρωσαν κάποια χρήματα έναντι ή ότι τάχα έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις, εκδίδουν ενημερότητες για μία μόνο ημέρα, έτσι ώστε να κάνουν τις δουλειές τους και κατόπιν να επιστρέψουν στο προηγούμενο, δυσμενές καθεστώς. Παράλληλα, έγκυρες πηγές μας αναφέρουν πως σε παραρτήματα του ΙΚΑ (δύο στην Αττική, ένα στη Βόρεια Ελλάδα και στον Βόλο) γίνεται πραγματικό πλιάτσικο σε φακέλους επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, αλλά, ω του θαύματος, οι φάκελοί τους εξαφανίζονται για ικανά διαστήματα. Τόσο δηλαδή ώστε να κατορθώνουν να παίρνουν τα «μαγικά» χαρτάκια των ενημεροτήτων, να εισπράττουν χρήματα από δημόσια και άλλα Ταμεία και στη συνέχεια οι επίμαχοι φάκελοι ξαναεμφανίζονται.
Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Πηγή: Κύκλωμα εμπορίας ενημεροτήτων με ταρίφα από 10.000 έως και 400.000 ευρώ!