Ενα νέο «χάρτη» μεταφορών και μετακινήσεων σχεδιάζει ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), Γιάννης Παλαιστής.
Από τα μεγαλόπνοα σχέδια όπως η λειτουργία του τραμ στη Θεσσαλονίκη, μέχρι και την εφαρμογή του λεγόμενου «έξυπνου» εισιτηρίου (ηλεκτρονικού τύπου) στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, αλλά και σε όποια μέσα θα διαθέτει στο μέλλον η Θεσσαλονίκη, το ΣΑΣΘ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών οι οποίοι μετακινούνται με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται άλλωστε η δημιουργία ενός πρότυπου και μοναδικού, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, τερματικού σταθμού στη Μίκρα, όπου
Ο νέος πρόεδρος του ΣΑΣΘ αποτιμά θετικά το έργο του ΟΑΣΘ και επισημαίνει ότι στόχος του Συμβουλίου είναι η επέκταση του δικτύου των λεωφορειολωρίδων. «Ο ΟΑΣΘ, ο οποίος αποτελεί το μοναδικό μέσο μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετεί σε πολύ καλό επίπεδο τους πολίτες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε κινήσεις με τις οποίες αναβάθμισε σημαντικά τις υπηρεσίες του, αφού εκσυγχρόνισε το στόλο του, αλλά και λειτούργησε πρωτοποριακό σύστημα τηλεματικής», αναφέρει ο κ. Παλαιστής, ο οποίος χαρακτηρίζει σημαντικό επίτευγμα τη συμφωνία ανάμεσα σε ΚΤΕΛ και ΟΑΣΘ για την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών της επαρχίας Λαγκαδά. «Τα προβλήματα που είχαν προκύψει, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών, αντιμετωπίστηκαν και πλέον οι κάτοικοι της μεγαλύτερης επαρχίας θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται επαρκώς από τις αστικές συγκοινωνίες», λέει χαρακτηριστικά στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής.
Σχετικά με τις λεωφορειολωρίδες, επισημαίνει ότι το ΣΑΣΘ έχει κάνει όλη τη μελετητική προεργασία για να δημιουργηθούν οι επόμενες λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας των αστικών στην πόλη. «Πρόκειται για τέσσερις λεωφορειολωρίδες στις οδούς Γ. Παπανδρέου (Ανθέων), Αγγελάκη, Α. Παπαναστασίου και στη λεωφόρο Στρατού. Το έργο έχει εντάξει ο δήμος Θεσσαλονίκης στο ΕΣΠΑ και απομένει η ανάθεση σε εργολάβο. Βάσει πρότασης του ΣΑΣΘ πέρσι τροποποιήθηκε ο νόμος και πλέον για να γίνει μια λεωφορειολωρίδα απαιτείται απλώς απόφαση δημάρχου κι όχι πλέον υπουργού. Υπάρχουν προτάσεις για την εξέταση δημιουργίας κι άλλων λεωφορειολωρίδων, τις οποίες προωθούμε», υπογραμμίζει.
Επισημαίνει εξάλλου ότι με τη βοήθεια του ΤΕΙ Σερρών το ΣΑΣΘ ενέταξε το δίκτυο του ΟΑΣΘ στους χάρτες της Google. «Μέσω του Google Transit ένας επισκέπτης στη Θεσσαλονίκη μπορεί πλέον να ενημερώνεται για το βέλτιστο τρόπο μετακίνησής του όχι μόνο οδικώς ή ως πεζός, αλλά και με τα αστικά λεωφορεία. Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα του ΣΑΣΘ. Σε συνδυασμό με το αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΘ βελτιώθηκε η εποπτεία των δημόσιων συγκοινωνιών και υπάρχει ενημέρωση του επιβατικού κοινού ακόμη και σε πραγματικό χρόνο», υπογραμμίζει.
Αγγελιοφόρος της Κυριακής via http://www.thestival.gr
Πηγή: Καλά Νέα