Η NASA εξέδωσε πρόσφατα κατευθυντήριες γραμμές για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς της σεληνιακής εξερεύνησης, αλλά μπορεί να περιμένει στην πραγματικότητα από τους άλλους την πλήρη συμμόρφωση σε αυτές;
Η διατήρηση της σεληνιακής κληρονομιάς: μια σημαία των ΗΠΑ περιβάλλεται από τις πατημασιές των αστροναυτών
Είναι πάντως ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα: Η NASA δημοσίευσε πρόσφατα τις κατευθυντήριες γραμμές για τον χειρισμό και την προστασία των ιστορικών τόπων στο φεγγάρι, αν και κανείς δεν ήταν εκεί για 40 χρόνια, και κανείς δεν έχει σχέδια να το επισκεφθεί σύντομα. Η Ακρόπολη, αντίθετα, προσέλκυσε περιηγητές για αιώνες πριν οποιοσδήποτε σκεφτεί να φτιάξει κανόνες για να μην την θρυμματίσει σε κομμάτια και τα πάρει στο σπίτι του.
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές μπορεί να φαίνονται λίγο υποκριτικές – αν πραγματικά νοιάζεσαι για κάτι, δεν θα το άφηνες πάνω στο φεγγάρι – αλλά είχε ζητηθεί από τη NASA να συμμετάσχει σε ένα αγώνα για να προσγειωθεί ένα ρομπότ στη σεληνιακή επιφάνεια. Κι έτσι 26 ιδιωτικά χρηματοδοτούμενες ομάδες συναγωνίζονται για να υποστηρίζουν το Google Lunar X prize, αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η NASA από τη μεριά της έχει προτείνει να κρατηθούν τα σεληνιακά εξερευνητικά ρομπότ έξω από ορισμένες ζώνες, προκειμένου να διατηρηθούν κάποια ιστορικά αντικείμενα εκεί πάνω. Συμπεριλαμβανομένου και του υλικού από τις σεληνάκατες Απόλλων, τις σημαίες των ΗΠΑ, ίχνη από τους αστροναύτες και τα πειράματα που έγιναν στο φεγγάρι. Αλλά, αν αναμένει την πλήρη συμμόρφωση από τους άλλους, θα πρέπει πραγματικά απλά να βάλει μια πινακίδα: «Καλώς ήρθατε στη Σελήνη παρακαλώ μην αγγίζεται τίποτα».
Πηγή: Η Φυσική στο Δίκτυο