ΚΑΒΕΙΡΙΟΝ ΘΗΒΩΝ – ΟΝΕΙΔΟΣ!

ΚΑΒΕΙΡΙΟΝ ΘΗΒΩΝ – ΟΝΕΙΔΟΣ!


0 0 ψήφοι
Article Rating

ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ (ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟΣ) ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ (ΒΛ. ΠΑΡΑΚΑΤΩ) ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΡΗΜΑΓΜΕΝΟΣ …

ΠΑΝΤΟΥ ΧΟΡΤΑ, ΦΙΔΙΑ, ΔΙΧΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΔΙΧΩΣ ΦΥΛΑΞΗ, ΔΙΧΩΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΔΙΧΩΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΟΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΩΣ (ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ), ΔΙΧΩΣ ΣΗΜΑΝΣΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΥ) ΕΠΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ (ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ) …

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (ΤΗΣ 4.10.2009) …

ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ”ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” (?) …

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ (ΩΣ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ …

Α Ι Σ Χ Ο Σ !

{gallery}kaveirio-2009-1{/gallery}



ΣΧΕΤΙΚΩΣ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ :

Τα σημαντικότερα μνημεία του Καβειρίου είναι :

Ο Ναός, αφιερωμένος στους θεούς Κάβειρους. Πρόκειται για ορθογώνιο οικοδόμημα, του οποίου τα παλαιότερα λείψανα τοποθετούνται στον 6ο αιώνα π.Χ. Τα σημερινά σωζόμενα θεμέλια ανήκουν σε νεότερη φάση του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ. Μεταγενέστερες ανακαινίσεις, που περιλαμβάνουν προσθήκες στα δυτικά του Nαού, έγιναν στον 2ο και 1ο αιώνα π.Χ. Ο Nαός διέθετε πρόναο και σηκό, καθώς και υπαίθρια αυλή με δύο ορθογώνιους βόθρους για θυσίες. Ολόγυρα είχε περίβολο.

Το , το οποίο κτίστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο (3ος – 1ος αιώνας π.Χ.) στον ίδιο άξονα με τον Ναό από την ανατολική του πλευρά. Δεν είχε σκηνή, διέθετε δέκα κερκίδες στο κοίλο και βωμό στο κέντρο της ορχήστρας. Εξυπηρετούσε στην παρακολούθηση των “δρωμένων”, που σχετίζονταν με την μύηση των πιστών.

Η στοά, μακρόστενο οικοδόμημα μήκους 40 μ. στα ΝΑ του Θεάτρου. Εξυπηρετούσε τις λατρευτικές ανάγκες του Ιερού. Κτίστηκε περί τα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ.

Τα κυκλικά και ελλειψοειδή κτήρια, από τα οποία βρέθηκαν αρκετά σε ολόκληρο τον χώρο του Ιερού. Διέθεταν βόθρους για τις αιματηρές θυσίες και τους τελετουργικούς καθαρμούς, καθώς και κτιστό πάγκο στο εσωτερικό για τους μυούμενους. Το μεγαλύτερο, του τέλους του 5ου αι. π.Χ., βρίσκεται μεταξύ της στοάς και του Ναού και ήταν ίσως απλός περίβολος χωρίς στέγη. Αχρηστεύτηκε στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ.

Ο περίβολος, κτιστός, περιέβαλε όλο τον ιερό χώρο με τον Ναό και την υπαίθρια αυλή μέχρι πριν το 300 π.Χ. Στον 2ο αιώνα π.Χ. επεκτάθηκε ανατολικότερα, προκειμένου να συμπεριλάβει και το κοίλο του Θεάτρου.

ΠΗΓΗ : http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2594


Το Ιερό των Καβείρων τοποθετείται 8 χλμ. δυτικά της Θήβας. Ήταν αφιερωμένο σε δύο θεότητες άγνωστης προέλευσης, τον Κάβειρο και τον Παίδα, στους οποίους η αποκάλυψε κάποιες μυστικές τελετές, που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της παντοειδούς γονιμότητας (καρπών, ζώων, ανθρώπων). Οι Κάβειροι λατρεύονταν ως προστάτες του αμπελιού και της ευγονίας των ζώων, γι’ αυτό και βρέθηκαν εκεί πάνω από 1.400 ζωϊκές απεικονίσεις ταύρων. Η λατρεία στο Ιερό αρχίζει τουλάχιστον από την αρχαϊκή περίοδο (700 – 500 π.Χ.) και συνεχίζεται αδιάσπαστη ως τα ρωμαϊκά μεταχριστιανικά χρόνια (4ος αιώνας μ.Χ.). Τυπική είναι ακόμη και η κεραμεική του Ιερού, κυρίως κάνθαροι, που διακοσμούνται με γκροτέσκες μορφές. Η εύρεση, ωστόσο, λιγοστών νεολιθικών οστράκων (6.000 – 3.000 π.Χ.) κάτω από τον Ναό αποδεικνύει μία ακόμη πρωιμότερη κατοίκηση στον χώρο, προτού αυτός μετατραπεί σε θρησκευτικό κέντρο.

Το Ιερό αποκαλύφθηκε τυχαία το 1887, όταν μολύβδινα ειδώλια ταύρων, που προέρχονταν από την περιοχή βρέθηκαν να πωλούνται στην αγορά της Αθήνας. Η ανασκαφή του Καβειρίου έγινε το 1888-9 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο υπό τους P. Wolters, W. Doerpfeld, W. Judeich, H. Winnefeld, F. Winter, ενώ η G. Bruns συνέχισε το 1956, 1959, 1962 και 1964-6. Μικρή συμπληρωματική ανασκαφή έγινε το 1971.

Στο διάστημα 1993-94 έγιναν στερεωτικές εργασίες στον κτιστό περίβολο του θεατρικού κοίλου, που κινδύνευε από κατολίσθηση από τα νερά της βροχής.

ΠΗΓΗ : http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=2594

Αρσινόη Νίκη Μυτά

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x