Αντίδοτο στη δυστυχία της εποχής μας φαίνεται να είναι η εξάπλωση φύλλων, περιοδικών και ιστοσελίδων μέσα από τα οποία δημοσιεύονται μόνο οι «καλές ειδήσεις». Στη Βρετανία έχουμε, από το 1993, την πρώτη εφημερίδα «καλών νέων», την «Positive News», η οποία κυκλοφορεί και στις ΗΠΑ, στην Αργεντινή, στην Ισπανία και στο Χονγκ Κονγκ.
Το 2001 δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα Whatagoodweek.co.uk (Τι ωραία εβδομάδα), ενώ στην αμερικανική ηλεκτρονική εφημερίδα «Huffington Post» από πέρυσι υπάρχει μια ενότητα με «καλές ειδήσεις».
«Βαρέθηκα τα κακά νέα, βαρέθηκα να αντιμετωπίζω συνεχώς προβλήματα, όχι αναγκαστικά διεθνή, αλλά και οικογενειακές τραγωδίες που μαύριζαν την ψυχή
Η διευθύντρια του «Huffington Post», η ελληνικής καταγωγής Arianna Huffington, εκτιμά πως «σε όλες τις χώρες υπάρχουν άνθρωποι και κοινότητες που κάνουν απίστευτα πράγματα, ξεπερνούν τεράστια εμπόδια και αντιμετωπίζουν με επιτυχία, δημιουργικότητα και αξιοπρέπεια τις προκλήσεις. Ωστόσο, όλες αυτές οι περιπτώσεις σπανίως αναδεικνύονται από τα ΜΜΕ».
Ο αντίλογος σε αυτή την τάση μάλλον κερδίζει στα σημεία.
Ο Σαμ Σμιθ, ένας μαχητικός Ιρλανδός δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Irish Independent», λέει: «Πιστεύω πως το να καταγγέλλεις καταχρήσεις, είναι από μόνη της μια καλή πράξη και μέρος της δημοσιογραφικής εργασίας. Είναι καλό να αποκαλύπτεις κάτι που αγνοούσες. Είναι καλό για την κοινωνία. Θεωρούμε γενικώς ως αρνητικές τις ειδήσεις που δίνουν μια λιγότερο αστραφτερή εικόνα κάποιου ανθρώπου ή κάποιου γεγονότος, αλλά θα ήταν άραγε καλύτερο να μη μιλούσαμε καθόλου γι’ αυτό;». «Δεν είναι δουλειά του δημοσιογράφου να δίνει λύσεις -προσθέτει- προτιμώ να περιορίζομαι στα γεγονότα και να αφηγούμαι μια υπόθεση με τρόπο ώστε ο αναγνώστης να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που του προσφέρω για να διαμορφώσει τη δική του άποψη».
Πηγή: Καλά Νέα