Ισραηλινοί ερευνητές αυτή την εβδομάδα τόνισαν τη σχέση μεταξύ του εμβολίου Pfizer Covid-19 και μιας «σπάνιας αυτοάνοσης νόσου» αιματολογικής θανατηφόρας.
Οι ερευνητές, που συνεργάστηκαν με το Tμήμα Aιματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Shamir, διαπίστωσαν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης θρομβωτικής θρομβοκυτταροπενικής πορφύρας (aTTP) που αποκτήθηκε στο Ισραήλ για περίοδο ενός μήνα και σημείωσαν ότι οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε εκείνους που είχαν λάβει το εμβόλιο Pfizer έως και ένα μήνα πριν.
Ο ερευνητής Dorit Blickstein είπε στο κανάλι 13 ότι το TTP είναι «μια ασθένεια που στην κλασική της μορφή είναι θανατηφόρα καθώς το 90% των ανθρώπων που ασθενούν θα πεθάνουν. Σήμερα, με τη βοήθεια νέων θεραπειών, οι οποίες […] πρέπει να χορηγούνται το συντομότερο δυνατό, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν.
Είπε ότι οι ερευνητές διερεύνησαν μια πιθανή σύνδεση με το εμβόλιο αφού είδαν αύξηση στη συγκέντρωση περιπτώσεων ATTP στο Ισραήλ. Παρατήρησαν 4 περιπτώσεις σε ένα μήνα, ενώ συνήθως υπάρχουν 2-3 κρούσματα ετησίως.
«Στο Ισραήλ, υπάρχουν δύο ή τρία κρούσματα ετησίως σε οποιοδήποτε νοσοκομείο. Τον Μάρτιο, αρχίσαμε να δεχόμαστε πάρα πολλά κρούσματα και επομένως αναρωτηθήκαμε γιατί.
«Σ΄ένα μήνα πιάσαμε το ετήσιο όριο κι αυτό δεν είναι λογικό. Έτσι, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε τι κοινό είχαν όλοι αυτοί οι ασθενείς. Και αποδείχθηκε ότι όλοι είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο κορωναϊού που είναι αποδεκτό και υπάρχει στο Ισραήλ και παρουσίασαν συμπτώματα εντός 5-28 ημερών. ” H ιατρική ομάδα του Ινστιτούτου Αιματολογίας του Ιατρικού κέντρου Shamir δήλωσε πως βρήκε χρονική διασύνδεση εμβολιασμού ασθενούς κι εμφάνισης συμπτωμάτων.Κατά συνέπεια η ιατρική ομάδα με επικεφαλής την Dr Maya Koren-Michowitz, Διευθύντρια της Μονάδας Αιματολογίας και Αιματο-ογκολογίας, συστήνει στους ασθενείς με PTT να μην εμβολιάζονται παρά με ειδική εξουσιοδότηση του γιατρού τους.
“Μας έκανε να υποψιαζόμαστε ότι υπήρχε μια σχέση, κάποια σχέση, μεταξύ αυτής της σπάνιας ασθένειας και του εμβολίου.”
Σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς με τη νόσο είναι νέοι, και στη μελέτη τους, οι ηλικίες κυμαίνονταν από 28 έως 45 ετών. Οι μισοί ήταν άντρες, οι μισοί ήταν γυναίκες.
«Τέλος πάντων, κινεί την προσοχή, επειδή η συσσώρευση, η συγκέντρωση δεν ταιριάζει. Αυτό δεν ήταν αυτό που θα περιμέναμε να δούμε σε μια κανονική χρονιά.
Ο Blickstein πρόσθεσε ότι «με τη βοήθεια των ορολογικών εξετάσεων» οι ερευνητές γνώρισαν ότι «οι ασθενείς δεν ήταν ασθενείς του κορωναϊού, αλλά μάλλον μετεμβολιακοί ασθενείς».
“Ήταν μια προειδοποίηση για εμάς.”
Είπε ότι πρέπει να υπάρχει μια κόκκινη σημαία για “υγιείς ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο και αρχίζουν να αναπτύσσουν φαινόμενα όπως μια τάση για εσωτερική αιμορραγία ή, πονοκεφάλους, ζάλη, απώλεια λέξεων, πίεση στο στήθος ή στομαχικές διαταραχές” σε τέτοια περίπτωση πρέπει να “ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια”.
«Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να μην είναι συνηθισμένες παρενέργειες εμβολίου, αλλά μια έκφραση μιας σπάνιας νόσου».
Ο Blickstein σημείωσε τελικά ότι ο αντίκτυπος «δεν είναι μόνο στο Ισραήλ. Υπάρχει, προς το παρόν, μια αναφορά για την ίδια αντίδραση στο ίδιο εμβόλιο στο Βέλγιο και την Ιταλία. “
Η Αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής ορίζει το PTT ως «μια σπάνια ασθένεια που προκαλεί θρόμβους αίματος (θρόμβους) σε μικρά αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα. Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα εάν μπλοκάρουν τα αγγεία και περιορίσουν τη ροή του αίματος σε όργανα όπως ο εγκέφαλος, τα νεφρά και η καρδιά. “
“Οι επιπλοκές που προκύπτουν από αυτούς τους θρόμβους μπορεί να περιλαμβάνουν νευρολογικά προβλήματα (όπως αλλαγές προσωπικότητας, πονοκεφάλους, σύγχυση και ομιλία), πυρετό, μη φυσιολογική νεφρική λειτουργία, κοιλιακό άλγος και καρδιακά προβλήματα.”
Μια έκθεση που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Υγείας στις αρχές Ιουνίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκατοντάδες περιπτώσεις φλεγμονής του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα) πιθανότατα προκλήθηκαν από το εμβόλιο κοροναϊού που χορηγήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού του Ισραήλ.
Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων έχει αναφερθεί σε νεαρούς άνδρες και εφήβους. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σε άντρες ηλικίας 16 έως 30 ετών, με το υψηλότερο ποσοστό να παρατηρείται σε εφήβους άνδρες ηλικίας 16 έως 19 ετών. 90% όλων των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας που σχετίζονται με εμβόλιο έχουν αναφερθεί σε άνδρες.Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση (σσ όταν υπάρξει) και οι σύγχρονες θεραπείες αύξησαν το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με ΤΤΡ από 10% στο παρελθόν σε 80% σήμερα.
dimpenews.com