Η σπηλιά στον επιβλητικό Ψηλορείτη όπου γεννήθηκε ο Δίας

Η σπηλιά στον επιβλητικό Ψηλορείτη όπου γεννήθηκε ο Δίας


0 0 ψήφοι
Article Rating

Ο επιβλητικός Ψηλορείτης στην κεντρική Κρήτη, αποτελεί μια τοποθεσία με έντονη μυθολογική σημασία. Σύμφωνα με την μυθολογία, λοιπόν, ο , ένας από τους πρώτους τιτάνες, προσπάθησε να σκοτώσει όλους τους απόγονούς τους, τρώγοντάς τους, προκειμένου να αποτρέψει την εκπλήρωση της προφητείας που έλεγε ότι θα χάσει τον θρόνο του από κάποιο από τα παιδιά του.

Όταν η , λοιπόν, γέννησε τον Δία αποφάσισε να τον κρύψει σε μια σπηλιά στην Κρήτη, προκειμένου να τον προστατέψει από τον πατέρα του. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο γεννήθηκε ή τουλάχιστον μεγάλωσε έως ότου ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον πατέρα του, στο Σπήλαιο Ιδεών, στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη.

Ο τόπος έγινε γρήγορα χώρος λατρείας και προσκυνήματος, ενώ σήμερα προσφέρεται για πεζοπορίες μέσα στην υπέροχη φύση του Ψηλορείτη.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Το σπήλαιο, που είναι γνωστό ως Δικταίο Άντρο (Δικταίον Άντρον), ήδη από την αρχαιότητα αποτελούσε ένα φημισμένο σπήλαιο αφιερωμένο στη λατρεία του μέγιστου των θεών, είναι ένα από τα πιο σημαντικά και διεθνώς γνωστά σπήλαια της Ελλάδας, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, πάνω από το χωριό Ψυχρό στο νομό Λασιθίου σε υψόμετρο 1.020 μέτρων. Από το χωριό πήρε και το δεύτερο όνομά του, Σπήλαιο του Ψυχρού. Σε αυτό, μάλιστα, έχουν ανακαλυφθεί πολλά και σημαντικά ευρήματα που αποδεικνύουν τη χρήση του κυρίως ως λατρευτικού χώρου.


Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο σπήλαιο -η έκτασή του υπολογίζεται στα 2.200 τετραγωνικά μέτρα ενώ το μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 250 μέτρα- με μόνο ένα τμήμα του να είναι επισκέψιμο από τους τουρίστες. Στο εσωτερικό του ο επισκέπτης θα δει εκτός από σταλαγμίτες και σταλακτίτες και μια λίμνη.

Εκεί, συναντάται και ο «μανδύας του Δία», ένας σταλακτίτης που κρέμεται σαν πολυέλαιος πάνω από τη λίμνη, με το σχήμα του να θυμίζει μανδύα.

Πηγή …

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x