Η Κρίση της Ελλάδας χτυπάει αρχικά τον Τουρισμό

Η Κρίση της Ελλάδας χτυπάει αρχικά τον Τουρισμό


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Η κρίση στην Ελλάδα: Αιτία είναι πάντα οι άλλοι. Είναι ένα τεστ χαρακτήρα για ολόκληρη τη χώρα: Η Ελλάδα βρίσκεται στην άβυσσο, πρέπει με βεβαιότητα να κάνει οικονομία για να ανεβούν οι εισπράξεις. Και όμως ο λαός και η αντιπολίτευση απωθούν και εκτοπίζουν της πραγματικότητα της κρίσης.

Εισαγωγή

“Ανησυχητική μορφή υποχώρησης έχουν λάβει οι κρατήσεις στη γερμανική αγορά και αν συνεχίσει η τάση υποχώρησης θα πέσουν οι επισκέψεις γερμανών κατά 15%, αυτό θα πει φέτος θα επισκεφτούν την Ελλάδα 300.000 λιγότεροι Γερμανοί. “

Το έγκυρο περιοδικό DER SPIEGEL, 12.05.2010, αναφέρει: Η κρίση στην Ελλάδα: Αιτία είναι πάντα οι άλλοι. Είναι ένα τεστ χαρακτήρα για ολόκληρη τη χώρα: Η Ελλάδα βρίσκεται στην άβυσσο, πρέπει με βεβαιότητα να κάνει οικονομία για να ανεβούν οι εισπράξεις. Και όμως ο λαός και η αντιπολίτευση απωθούν και εκτοπίζουν της πραγματικότητα της κρίσης.

Δεν περνάει ούτε μια μέρα, χωρίς να ασχολούνται τα ΜΜΕ για την Πατρίδα μας. Μπροστά στα κριτικά άρθρα για το παρελθόν βρίσκονται τα εποικοδομητικά που δίνουν ΕΛΠΙΔΑ για το ξεπέρασμα της κρίσης, ασφαλώς μόνο και μόνο αν συμβάλλουν εποικοδομητικά λαός, κόμματα και συντεχνίες..

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Το πρόβλημα είναι μόνο, ότι η κρατική οικονομική κρίση είναι μια συνεχή κρίση και τα χρέη θα ανεβούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια και παρόλα των ληφθέντων οικονομικών μέτρων σταθερότητας, και όλο και περισσότερο ανεβαίνει η ανασφάλεια των αγορών και παρόλα της επέμβασης του ΔΝΤ. Ένεκα τούτου φοβούνται πολλοί οικονομολόγοι, ότι η ΕΚΤ θα γίνει τόπος της τελευταίας φυγής των κρατών. Welt am Sonntag, 09.05.2010,S. 27.

H Sueddeutsche Zeitung, 8/9.05.2010, αναφέρει: Επίσης ότι η οικονομική ιστορία της Ελλάδας είναι τραυματισμένη. Το νέο κράτος ήτανε, μετά την ανεξαρτησία του μετά τους αγώνες του εναντίον του Οθωμανικού ζυγού, κατ΄ αρχάς χρεοκοπημένο. Σε ένα σύντομο πόλεμο με την Τουρκία για την Κρήτη, έπρεπε η κυβέρνηση στην Αθήνα το 1897 να θέσει την οικονομία της κάτω από το γαλλικό έλεγχο.

Το 1932 ήτανε η χώρα και πάλι εκ νέου χρεοκοπημένη. Ακόμα το 1998 έπρεπε η Αθήνα να πληρώσει οχτώ 8% τόκους στα δάνειά της. Μετά την είσοδο στην νομισματική Ένωση και την εισαγωγή του Ευρώ εξαφανίστηκε το έξτρα ρίσκο, και τα ελληνικά δάνεια δεν απέδιδαν υψηλότερα από τα γερμανικά, ολλανδικά ή φιλανδικά.

Ως μέλος της νομισματικής Ένωσης έφερε η Ελλάδα φθηνά δάνεια. Τα πολλαπλά χρήματα ενήργησαν κατ΄ αρχάς στην οικονομική ανάπτυξη, μετά στις εκρηκτικές δαπάνες και τελικά επέδρασε αρνητικά στην κρίση του κρατικού προϋπολογισμού.


Το να δίνει κάποιος περισσότερα απ΄ ότι έχει, εφαρμόζεται μόνο όταν έχει εξασφαλισμένη εργασία, σίγουρα εισοδήματα, παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα σε όλους τους τομείς.

Τώρα βρίσκεται η Αθήνα πάλι εκεί, που βρισκότανε και προτού εισέλθει στην νομισματική ένωση και τώρα μάλιστα και με μια υψηλότερη θέση χρεών. Οι πιστωτές είναι αρκετά μνησίκακοι, όταν χάσουν μια φορά χρήματα.
Οι πιστωτές βλέπουν να πιστοποιείται η δυσπιστία τους και απαιτούν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά ρίσκου, και με αυτόν τον τρόπο είναι η επόμενη κρατική χρεοκοπία αναπόφευκτη.

Επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας

Οι οδομαχίες στη Βουλή και οι κόκκινες σημαίες στην Ακρόπολη, τα ερείπια μιας καμένης τράπεζας και ο μαρτυρικός θάνατος τριών ανθρώπων και οι φωτογραφίες που τριγυρίζουν απανταχού της γης είναι ανασταλτικές και επίσης οι δαπάνες για τη διαφήμιση του τουρισμού ανeβαίνουν χωρίς να επιδράσουν ευνοϊκά για τη χώρα μας.

Απεργίες και απεργίες και διαμαρτυρίες των συντεχνιών ενάντια στα αναγκαία και σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης διώχνουν και απωθούν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Κυρίως όμως οι βαριές περιπλοκές των περασμένων  εβδομάδων με νεκρούς και τραυματίες  επιδρούν σαν μεγάλο σοκ στους ανθρώπους.

Μόνο 24 ώρες μετά τις περιπλοκές και διαμαρτυρίες ακυρώθηκαν σε 28 ξενοδοχεία των Αθηνών 5800 διανυχτερεύσεις.
Ειδικά σκληρά υποφέρουν στην πρωτεύουσα 21 προγραμματισμένες εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν, επίσης ακυρώθηκαν 13 μεγάλες εκδηλώσεις στην Κρήτη και στη Βόρεια Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και τη Χαλκιδική.

Ανησυχητική μορφή υποχώρησης έχουν λάβει οι κρατήσεις στη γερμανική αγορά και αν συνεχίσει η τάση υποχώρησης θα πέσουν οι επισκέψεις γερμανών κατά 15%, αυτό θα πει φέτος θα επισκεφτούν την Ελλάδα 300.000 λιγότεροι Γερμανοί.

Πέντε κράτη έχουν  εκδώσει μετά τις τελευταίες διαμαρτυρίες, ταραχές ήδη ταξιδιωτικές οδηγίες, οι επισκέπτες να αποφεύγουν τις διαμαρτυρίες σε μεγάλη απόσταση. Αλλά οι συνεχείς απεργίες μπορούν να φέρουν τους τουρίστες άνω κάτω.

Οι πιλότοι για πολλές φορές για 24 ώρες σταμάτησαν την αεροπορική συγκοινωνία, επίσης ναυτιλιακά συνδικάτα, που πολλές φορές επενέβησαν στην κυκλοφορία των πλοίων για τα νησιά, είναι ένα φαινόμενο που πρέπει και πάλι να λογαριάζει κανείς.

Αλλά από την περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού εξαρτάται στην κρίσιμη στιγμή της χρεοκοπίας ολόκληρη η χώρα μας και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ο Τουρισμός βρίσκεται με 18% του μεικτού εσωτερικού προϊόντος. Κάθε πέμπτος Έλληνας εργαζόμενος ζει άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό, βλέπε και Koelner Stadt-Anzeiger, 12.05.2010.

Αν θέλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να ελαττώσει το βάρος των τόκων και του χρέους, χρειάζεται στην παρούσα στιγμή , εκτός των άλλων προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Γνωρίζουμε την μείωση της εσωτερικής οικονομικής κατανάλωσης εξαιτίας της μείωσης των μισθών και αύξηση των φόρων που μπορεί να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, μπορούν όμως να γεννηθούν  να προωθηθούν και να έλθουν και να αναπτυχθούν παρορμήσεις μόνο από τον τουρισμό.
Αρκετά χρήματα  στα κενά ταμεία για την κατάλληλη προώθηση του τουρισμού δεν υπάρχουν στη διάθεσή μας και λόγω του σοκ της Πατρίδας μας, δεν επιδρούν παραγωγικά , η διαφήμιση των περασμένων ετών δεν είναι επίκαιρη.

Τώρα βρίσκονται η Ισπανία και Πορτογαλία στο στόχαστρο των οικονομικών κερδοσκόπων και ποιος ξέρει ποια θα είναι η επόμενη χώρα. Αυτές όμως οι επιθέσεις έχουν να κάνουν με τις κατεπείγουσες αναγκαιότητες εξυγίανσης των οικονομικών προϋπολογισμών. Και οι δύο αναφερόμενες χώρες πρέπει ήδη αυτόν τον χρόνο να κάνουν οικονομίες και να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες προτάσεις, που θα συζητηθούν στην ευρωπαϊκή ομάδα. Επίσης και άλλες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα, δηλώνει ο Olli Renn, Handelsblatt, 13.05.2010.

Όπως δημοσίευε η Sueddeutsche Zeitung, 8/9.05.2010:
Τα συνδικάτα ανακήρυξαν αυτή την εβδομάδα γενική απεργία. Αλλά η εφημερίδα
ερωτά: εναντίον τίνος απευθύνεται η διαμαρτυρία;
– Εναντίον της κυβέρνησης,
– το ΔΝΤ,
– της Angela Merkel, ή
– όμως εναντίον του ελληνικού λαού, που δεν είναι σε θέση, να σηκώσει τις απαιτήσεις των συνδικάτων στην Πολιτεία;

Αλλά δεν είναι κανένα προνόμιο των Ελλήνων, να απαιτούν πάρα πολλά από την Πολιτεία. Παράδειγμα: ΗΠΑ . Εκεί διακήρυξε ο πρόεδρος Ronald Reagan το 1980: Η Πολιτεία δεν είναι η λύση του προβλήματος, η Πολιτεία είναι το πρόβλημα.., ένεκα τούτου βρίσκεται τώρα στον αμερικανικό προϋπολογισμό μια ωρολογιακή βόμβα. Το πρόβλημα δεν είναι τα χρέη, αλλά όταν οι πολίτες δημιουργούν απαιτήσεις, που η Πολιτεία δεν μπορεί να εκπληρώσει.

Η Koelner Stadt-Anzeiger, 12.05.2010,S.13, μεταδίδει :

Γνωρίζουμε την μείωση της εσωτερικής οικονομικής κατανάλωσης εξαιτίας της μείωσης των μισθών και αύξηση των φόρων, και το πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας, που σημαίνει όλο το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα το αναλάβει ο μέσος Έλληνας πολίτης , που τελικά μοιράζεται τώρα σε φορολογούμενους της Ευρώπης ( 105 δις. και τους φορολογούμενους όλου του κόσμου 40 δις.
Στην προκειμένη περίπτωση θα συμβάλουν, μεταξύ άλλων, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία.
Αλλά δεν θα υπάρξει καμία συμβολή από την πλευρά των ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέχουν μεγάλες ποσότητες ελληνικών ομολόγων. www.sofokleous10.gr /toprotothema.

Μια κρατική χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε κατά την ανταπόκριση από το Der Spiegel, 10.05.2010, καταστρεπτικά επακόλουθα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Είναι δυνατόν, οι γερμανικοί πιστοδοτικοί οίκοι να κρατήσουν ελληνικά ομόλογα σε αξίες ως 30 δις. Ευρώ, η Hypo Real Estate σχεδόν με 8 δις και στην Φρανκφούρτη είναι 50 δις ελληνικά χρέη διαμοιρασμένα και σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, συνολικά 162 δις.

Αν γκρεμιστεί η Ελλάδα πραγματικά στην χρεοκοπία, θα χτυπηθούν και τράπεζες διαμέσου των δραστηριοτήτων τους, που οδηγούν στην παγκόσμια κρίση.

Επειδή οι Ευρωπαίοι για τα λάθη, όπως παραλείψεις και ελλείψεις του παρελθόντος δεν έλεγξαν την Ελλάδα που πήγαν τα χρήματα και πόσες παραγωγικές επενδύσεις έχουν λάβει χώρα, και λόγω έλλειψης φιλοπατρίας και μη παραγωγικών επενδύσεων από τους δικούς μας πολιτικούς και επειδή θέλουν να ελέγχουν τώρα αυστηρότερα, ένεκα τούτου συμφώνησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με το ΔΝΤ να βοηθήσουν με πιστώσεις, αρχικά με 30 δις, γιατί οι γερμανοί τα φρενάρισαν και τώρα με 110 δις, όπου ασφαλώς είναι αργά. Der Spiegel, 10.05.2010.

Με 750 δις θέλει να στηρίξει η ΕΕ την νομισματική ένωση για την προστασία των Ευρώ
Η ΕΕ αποφάσισε με 500 δις για την σωτηρία και σταθερότητα του Ευρώ, στην Ευρωζώνη και ΕΕ, που κοστίζει 500 δις για τις Βρυξέλλες και σε αυτά 250 δις από το ΔΝΤ και αφορά όχι μόνο για επιθέσεις σε μεμονωμένες χώρες.

Η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, και όμως μπορούν να γεννηθούν  να προωθηθούν και να έλθουν και να αναπτυχθούν παρορμήσεις μόνο από τον τουρισμό. Πολλά  χρήματα δεν διατίθενται  στα κενά ταμεία για τον κατάλληλο τουρισμό και λόγω του σοκ της Πατρίδας μας, και η διαφήμιση των περασμένων ετών δεν είναι επίκαιρη, διότι ο ΕΟΤ έχει χρέος 100 εκατομμύρια Ευρώ στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, KSTA, σ. 13.

Πολλαπλές είναι οι προϋποθέσεις του προγράμματος, που πρέπει οι Έλληνες να συναινέσουν στη μεγάλη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου για την επόμενη τριετία.
Μετά τα τρία χρόνια, το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα σημερινά περί το 115% του ΑΕΠ. Αναμένεται από τις αγορές ότι θα θεωρήσουν ότι η Ελλάδα κινείται προς τη τιθάσευση, εξημέρωση του χρέους της σε εύλογα επίπεδα γιατί στο μεσοδιάστημα θα έχει επιτύχει επαρκείς ρυθμούς ανάπτυξης και θα έχει διατηρήσει τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας για σημαντικό ακόμα χρόνο.
Και όμως κάθε αμφιβολία θα οδηγήσει την Ελλάδα σε περαιτέρω αύξηση του κόστους του ελληνικό δανεισμού και θα σπρώξει εκ νέου τη χώρα στην αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική του δημόσιου χρέους στην οποία βρέθηκε πρόσφατα και θα είναι χρέος πολύ χειρότερο. www.sofokleous10.gr

Τελικά θα έχουμε αναδιόρθωση του ελληνικού χρέους, αλλά κατά τρόπο άτακτο και καταστροφικό απ΄ ότι τώρα, επειδή όλοι οι παράγοντες, λαός, συντεχνίες και κόμματα θα αντιδρούν στα γεγονότα αντί να βοηθήσουν εποικοδομητικά, να διαμορφώσουν ως συμμέτοχοι και αλληλέγγυοι με την Πατρίδα.

Επίλογος

Τώρα υπόσχονται η ΕΕ και το ΔΝΤ (ΔΝΤ -ευρωαντλαντικό νομισματικό ταμείο των πλούσιων), να βοηθήσουν με μεγάλες εγγυήσεις τις άλλες χώρες της ΕΕ και να αμυνθούν το Ευρώ έναντι κερδοσκόπων.

Οι εμπειρογνώμονες λένε, ότι η Ελλάδα προτιμά καλύτερα να καταρρεύσει , παρά να υπακούσει τη δυτική υπαγόρευση αποταμίευσης και του ΔΝΤ, και παρόλα που έχουν εξασφαλίσει, ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα απροστάτευτη, αλλά ο όρος η Ελλάδα να αποταμιεύσει, όσο ποτέ άλλοτε σε χρόνους ειρήνης. Handelsblatt, 13.05.2010.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να ελέγχουν περισσότερο τους οικονομικούς προϋπολογισμούς και οι συνέπειες θα ακολουθούνται με τιμωρίες, έτσι θέλει η Κομισιόν της ΕΕ να πειθαρχήσει «περιβόητους ψεύτες» αμαρτωλών οικονομικών προϋπολογισμών. Τα κράτη οφείλουν στο μέλλον τα προγράμματα προϋπολογισμών να τα καταθέτουν προ της κοινοβουλευτικής συμβουλής. Και όποιο κράτος υπερβαίνει το όριο χρέους να διαγράφονται οι οικονομικές βοήθειες. FAZ, 13.05.2010.

Στις Δημοκρατίες μας όμως χειροτερεύει η κατάσταση τότε, όταν οι εκλογείς στην ιδιότητά τους ως πολίτες απαιτούν και αξιώνουν από την Πολιτεία περισσότερα, απ΄ ότι είναι έτοιμοι να δώσουν ως φορολογούμενοι. Στην Ελλάδα είναι αυτή η δυσαναλογία προφανή Οι φωτογραφίες των Αθηνών ξυπνούν, χωρίς αμφιβολία εκεί το ερώτημα, ότι η ελληνική κυβέρνηση πώς μπορεί να εφαρμόσει τα πολιτικά μέτρα λιτότητας, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και πώς μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από αυτούς τους όρους.

Όπως η ελληνική αντιπολίτευση ατελής, επίσης και τοιουτοτρόπως μερικοί διάσημοι ράδιο- και τηλεπαρουσιαστές δεν είναι σε θέση στις απαραίτητες ικανότητες αντίληψης και κατανόησης της οικονομικής πραγματικότητας.
Στο ερώτημα για φταίχτες, κυρίως ψάχνουμε εκτός συνόρων και συγχρόνως ξεσηκώνουμε το αίσθημα φιλοτιμίας του Έλληνα και βλάπτουμε και ανεπανόρθωτα τους φίλους της Ελλάδας, διότι πάντα ισχυριζόμαστε, ότι το ήξεραν οι ευρωπαϊκές χώρες, ότι κυριαρχούμαστε από «νεποτισμό», «διαφθορά», την χρέωση και τόσα άλλα και το γιατί δεν αντέδρασαν. Το ερώτημα είναι τι έκαναν οι πολιτικοί μας με φιλοπατρία, και με τα φθηνά δάνεια και πώς αντιδρούμε τώρα για τον σκληρό έλεγχο της Κομισιόν;

Είθε να μπορέσουμε να υπερπηδήσουμε όλα τα αρνητικά επιχειρήματα για την όμορφη πατρίδα μας και να τα μετατρέψουμε σε παραγωγικές εναλλακτικές λύσεις και είθε συναινετικά, αλληλέγγυα να προωθήσουμε την τουριστική, γεωργική, επιχειρηματική και περιβαλλοντική ανάπτυξη με παραγωγικότητα και ανταγωνιστικούς όρους με αλλαγή νοοτροπίας, δομές και μόρφωση για το καλό και την ευημερία της χώρας μας.

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο.

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης.

[email protected]

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x