Η δεκάδα δεν είναι νόμος της φύσεως όπως συμβαίνει με τις Μονάδες 2 έως 9 αλλά στην δεκάδα συγκεντρώνονται τα δημιουργικά αίτια της Φύσεως και οι νόμοι τους, γι’ αυτό ο θείος Πυθαγόρας χαρακτήριζε την Δεκάδα ως ιερά. Οι Μονάδες 2 έως 9 περιγράφουν τις γενικές αρχές της γένεσης, της λειτουργίας και του σκοπού του Σύμπαντος και δικαιολογημένα χαρακτηρίζονται ως πρωταρχικοί νόμοι ([1]) των Κόσμων αφού αποτελούν τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η ύπαρξη, η λειτουργία και η εξέλιξη των Κόσμων. Συνεπώς το σύνολο αυτών των πρωταρχικών νόμων ως ένα ολοκληρωμένα σύνολο αποτελεί έναν σταθμό στην εξέλιξη των Κόσμων που δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως ΙΕΡΗ ΔΕΚΑΔΑ.
Οι πρωταρχικοί νόμοι της Φύσεως συνεργάζονται μεταξύ τους. Η συνεργασία όμως αυτή είναι στενότερη μεταξύ νόμων που επιτελούν έναν ιδιαίτερο σκοπό. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο διαχωρισμός τους σε τρεις “ομάδες” στενότερα συνεργαζομένων νόμων όπου η κάθε ομάδα περιλαμβάνει τρεις νόμους και χαρακτηρίζεται ως τρίγωνο συνεργαζομένων νόμων. Εκ της συνεργασίας των θεμελιωτικών νόμων των ουσιών και μορφών της Φύσεως εξαρτάται η εξέλιξη (δηλαδή η αύξηση της ενεργείας) των κόσμων.
[taxopress_postterms id="1"]
Η συνεργασία αυτή των θεμελιωτικών νόμων της Φύσεως έχει παράγωγα. Τα παράγωγα αυτά είναι νόμοι και μάλιστα όχι πρωταρχικοί νόμοι αλλά νόμοι λεπτομερειακοί με μεγαλύτερη δυναμικότητα που εμφανίζουν πιο λεπτές λειτουργίες της Φύσεως και του Πνεύματος οι οποίοι εικονίζονται δια της εννοίας των συνθέτων αριθμών των μονάδων. Συνεπώς οι σύνθετοι αριθμοί συνιστούν παράγωγους νόμους των οποίων (νόμων) η επέκταση δεν έχει όρια (όπως δεν έχει όρια η επέκταση των αριθμών) με αποτέλεσμα η παραγωγή και επέκταση των παραγώγων νόμων να είναι ατελεύτητη και άπειρη στον άπειρο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι και η εξέλιξη των κόσμων και της πνευματικής φύσεως να είναι άπειρη και ατελεύτητη στον άπειρο χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κάθε σύνθετος αριθμός (όπως αναφέρεται ανωτέρω) εμπεριέχει την έννοια των θεμελιωτικών νόμων εκ των οποίων προέκυψε.
Όπως είδαμε η Ιερή Δεκάδα είναι ο πρώτος σταθμός ή αναμορφωτικός κύκλος των κόσμων του Απείρου. Ασφαλώς πέραν της Ιερής Δεκάδας θα υπάρχουν και άλλοι σταθμοί στην εξέλιξη των Κόσμων.
Τα πρώτα θεμέλια της Φύσεως
Δια των νόμων των τριών τριγώνων των εικονιζόμενων υπό των 9 αριθμητικών μονάδων απετελέσθησαν αι αρμονία των Κόσμων πάσης Φύσεως. Το σύνολο των νόμων αυτών συγκεντρούμενο αποτελεί την ΙΕΡΑ ΔΕΚΑΔΑ, δηλαδή τον πρώτο σταθμό ή κύκλο των λειτουργούντων Κόσμων. Εις την ΙΕΡΑ αυτήν ΔΕΚΑΔΑ συνεργάζονται όλοι οι νόμοι οι εικονιζόμενοι υπό των εννέα αριθμών ή καλύτερα οι εκφραζόμενοι υπό των εννέα αριθμών. Οι νόμοι αυτοί είναι τα πρώτα θεμέλια της Φύσεως.
Επεξηγήσεις
Την Ιερή Δεκάδα αποτελούν όλοι οι συνεργαζόμενοι θεμελιωτικοί νόμοι της Φύσεως (δηλ. οι μονάδες 2 έως 9) οι οποίοι είναι τα πρώτα θεμέλια της Φύσεως και από τους οποίους συντελέστηκαν οι αρμονίες όλων των κόσμων. Με την επίτευξη όμως αρμονίας στους κόσμους εξασφαλίζεται η σύμμετρη και ισόρροπη εξέλιξη των κόσμων. Η συντέλεση της αρμονίας είναι καθολικός κόπος των ατομικοτήτων που εκδηλώνεται με την επίτευξη από κάθε ατομικότητα ιδίας μορφής. Εάν δεν επιτυγχανόντουσαν οι αρμονίες των κόσμων, το άπειρο δεν θα επετύγχανε του σκοπού του με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των μορφών και την επαναφορά του απείρου στο Χάος. Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν να συμβεί διότι οι δυναμικότητες των ουσιών του απείρου συνεχώς αυξάνουν και συνεπώς η επίτευξη της αρμονίας είναι άμεσο συνεπακόλουθο αυτής της αύξησης των δυναμικοτήτων.
Το Άπειρο στο σύνολο του διευθετείται από επιστατό νόμο ο οποίος, αφού προηγουμένως συντελέσει την αρμονία των κόσμων και μεταβάλει την αποτελούσα αυτούς θεία ουσία σε ειδικές μορφές τις εξαναγκάζει να ακολουθήσουν κυκλική τροχιά (δηλ. να διαγράφουν αναμορφωτικούς κύκλους). Συνεπώς οι ουσίες του Απείρου ακολουθούν αναμορφωτικούς κύκλους των οποίων το τέλος ποτέ δεν επανέρχεται στην αφετηρία του γιατί η κατάληξη στο ίδιο σημείο θα σήμαινε διάσπαση της αρμονίας του Απείρου και καταστροφή του [Απείρου] (πράγμα που σημαίνει ότι οι αναμορφωτικοί κύκλοι ακολουθούν σπειροειδή τροχιά όμοια με τεντωμένο ελατήριο).
Η Ιερή Δεκάδα είναι ο πρώτος σταθμός στην εξέλιξη των κόσμων ή ο πρώτος αναμορφωτικός κύκλος των λειτουργούντων κόσμων. Τον πρώτο αυτόν αναμορφωτικό κύκλο ακολουθούν και άλλοι αναμορφωτικοί κύκλοι όπου το τέλος του προηγούμενου συμπίπτει με την αρχή του επόμενου και τους οποίους ακολουθούν οι ουσίες των κόσμων εξαναγκαζόμενες από τον επιστατό νόμο που είναι κι’ αυτός μια από τις εκδηλώσεις τους. Οι αναμορφωτικοί κύκλοι είναι άπειροι κατά το πλήθος αφού άπειρη και ατελεύτητη είναι η εξέλιξη των κόσμων. Ο κάθε επόμενος από τους αναμορφωτικούς κύκλους είναι όμοιος με τον προηγούμενο αλλά μεγαλύτερης ενέργειας γιατί συντελείται από νόμους παράγωγους των θεμελιωτικών νόμων των οποίων οι δυναμικότητες είναι από τις δυναμικότητες των νόμων του προηγούμενου αναμορφωτικού κύκλου.
[1] Οι θεμελιωτικοί νόμοι της Φύσεως αποτελούν δυναμικές εκδηλώσεις αυτών τούτων των ουσιών αυτής και δεν υπάρχει κανένα εξωτερικό αίτιο που να επιβάλει αυτούς τους νόμους στις ουσίες της Φύσεως.