Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΤΟΝ ΔΑΡΕΙΟ


0 0 ψήφοι
Article Rating
Ο Αλέξανδρος μετά τη μάχη της Ισσού κατέλαβε αμαχητί τις φοινικικές πόλεις,  Άραδο, Μάραθο, Βύβλο και Σιδώνα, με συνθηκολόγηση. Όταν βρισκόταν στη Μάραθο, κατέφθασαν πρεσβευτές από τον Δαρείο με μια επιστολή προς τον Αλέξανδρο. Παρακάτω, από το έργο του Αρριανού, «Αλεξάνδρου Ανάβασις», διαβάζουμε τι ζητούσε ο Δαρείος και ποια ήταν η απάντηση του Αλεξάνδρου. Αρριανού, «Αλεξάνδρου Ανάβασις», βιβλίο Δεύτερο, 14-15, διαβάζουμε:
[Ο Αλέξανδρος ήταν ακόμη στη Μάραθο, όταν κατάφτασαν για να τον δουν πρεσβευτές του Δαρείου, φέρνοντας μαζί γράμμα (του Δαρείου) που τον παρακαλούσε να του δώσει τη μητέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά του.
Στην επιστολή αναφερόταν πως ο Φίλιππος και ο Αρταξέρξης είχαν κάνει συμμαχία και πως κατά την βασιλεία του Άρση, του γιου του Αρταξέρξη, ο Φίλιππος παραβίασε αυτή τη συμμαχία, χωρίς να έχει κακοπάθει από τους Πέρσες. (Το γράμμα έλεγε επίσης πως) όσο βασίλευε ο ίδιος ο Δαρείος, δεν δέχτηκε ποτέ την επίσκεψη απεσταλμένων από τον Αλέξανδρο, με σκοπό να επιβεβαιώσουν και να ανανεώσουν εκείνη την παλιά συμμαχία. Και ναι μεν η μάχη είχε κριθεί με βάση το θέλημα των Θεών, εκείνος όμως ως βασιλιάς ζητούσε να απελευθερωθούν η μητέρα, η σύζυγος και τα παιδιά του, που τώρα ήταν αιχμάλωτοι. Έλεγε μάλιστα πως είχε την επιθυμία να συμμαχήσει με τον Αλέξανδρο και πρότεινε για τον σκοπό αυτόν, εκτός από τον Μενίσκο και τον Αρσίμα, που ήταν οι Πέρσες πρεσβευτές, να σταλούν και απεσταλμένοι του Αλεξάνδρου, για να συζητήσουν τους όρους αυτής της συμμαχίας.
Ο Αλέξανδρος ετοίμασε γραπτή απάντηση στην επιστολή και μαζί με τους απεσταλμένους του Δαρείου έστειλε και τον Θέρσιππο για να δώσει την απάντηση στο βασιλιά, χωρίς όμως να συνδιαλεχθεί μαζί του για οποιοδήποτε θέμα. Η επιστολή με την απάντηση του Αλεξάνδρου έλεγε τα εξής:
«Οι δικοί σας πρόγονοι έφτασαν και στην Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και κακοπάθαμε από αυτούς, παρόλο που δεν είχε προηγηθεί καμία πρόκληση. Εγώ από τη μεριά μου, τώρα που έγινα βασιλιάς των Ελλήνων, έφτασα στην Ασία για να πάρω εκδίκηση για τα αδικαιολόγητα δεινά που μας προκαλέσατε. Πέρα από αυτό όμως, εσείς συνδράματε τους Περίνθιους, οι οποίοι έβλαπταν τον πατέρα μου. Ο Ώχος έστειλε στρατό στην Θράκη που ήταν υπό την δική μας κυριαρχία. Ο πατέρας μου δολοφονήθηκε ύστερα από δική σας επιβουλή, πράγμα για το οποίο κομπάσατε με επιστολές που στείλατε παντού. Επιπλέον εσύ ο ίδιος, με τη βοήθεια του Βαγώα, σκότωσες τον Άρση. Έτσι πέρασε η εξουσία στα δικά σου χέρια, παράτυπα, ενάντια στην περσική εθιμοτυπία και αδικώντας τους Πέρσες. Και έστειλες στους Έλληνες επιστολές στις οποίες εκτόξευες κατηγορίες για μένα, με σκοπό να τους κάνεις να στραφούν εναντίων μου. Δωροδόκησες μάλιστα τους Λακεδαιμόνιους και κάποιους άλλους από τους Έλληνες, αν και οι μόνοι που πήραν τελικά τα χρήματα ήταν οι Λακεδαιμόνιοι, και οι άνθρωποι σου προκάλεσαν κακό στους φίλους μου, στην προσπάθεια τους να αποσταθεροποιήσουν  την ειρήνη που καθιέρωσα στην Ελλάδα.
Ήρθα λοιπόν να σε πολεμήσω αφού πρώτα εσύ ξεκίνησες την έχθρα. Και αφού κέρδισα τις μάχες πρώτα απέναντι στους στρατηγούς και  τους σατράπες σου και έπειτα απέναντι σε σένα τον ίδιο, και αφού οι ίδιοι οι Θεοί μου παραχώρησαν αυτές τις περιοχές, όσοι δικοί σου κατάφεραν να ξεφύγουν ήρθαν σε μένα. Αυτοί απολαμβάνουν τις φροντίδες μου, και στέκονται στο πλάι μου εκούσια, και εκούσια πολεμούν με το μέρος μου.
Οφείλεις λοιπόν να με θεωρείς απόλυτο κύριο ολόκληρης της Ασίας. Και αν φοβάσαι πως στην περίπτωση που έρθεις να με βρεις θα κακοπάθεις από μένα, τότε στείλε κάποιους δικούς σου να μεταφέρουν την υποταγή σου. Αφού έρθεις λοιπόν σε μένα, ζήτησε μου την μητέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά σου, αλλά και ότι άλλο μπορεί να επιθυμείς. Αν είσαι πειστικός, θα πάρεις ότι ζητήσεις. Και στο εξής, όταν θα αλληλογραφείς μαζί μου, θα απευθύνεσαι με τον χαρακτηρισμό «Βασιλιάς της Ασίας». Δεν στέλνεις γράμμα σε κάποιον ίσο σου, αλλά παρακαλείς  να σου δοθεί ότι θέλεις από αυτόν που ορίζει την περιουσία σου. Αν δεν συμμορφωθείς  σε αυτές τις υποδείξεις, η συμπεριφορά σου θα θεωρηθεί προκλητική. Αν όμως έχεις ενστάσεις για το ποιος είναι ο βασιλιάς, μείνε και αγωνίσου. Μη φύγεις γιατί όπου και να πας, θα έρθω στο κατόπι σου». Αυτή την απάντηση έστειλε στον Δαρείο ο Αλέξανδρος. ] Αρριανού, «Αλεξάνδρου Ανάβασις», βιβλίο Δεύτερο, 14-15.
 (Σχόλιο: Οι ελάχιστες λέξεις που χρωμάτισα με κόκκινο, αρκούν ως απάντηση από τον ίδιο τον Αλέξανδρο, προς τους σημερινούς αμφισβητίες και εχθρούς της Ιστορικής αλήθειας του δικαίου και της λογικής, για το (κατασκευασμένο) θέμα της Μακεδονίας.)    
[taxopress_postterms id="1"]

Πηγή: ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x