[taxopress_postterms id="1"]
Η λέξη ‘δίαιτα’ την σημερινή εποχή έχει να κάνει με την διατροφή και τις διατροφικές μας συνήθειες.
Γνωρίζετε όμως ότι στην αρχαία Ελλάδα η λέξη ‘δίαιτα’ είχε πιο ευρεία έννοια και σήμαινε τον τρόπο διαβίωσης που περιελάμβανε από τις διατροφικές συνήθειες, την εργασία, την ελεύθερη ώρα, την άσκηση. Η συμβουλή που είχε ο Ιπποκράτης προς τους υποψήφιους γιατρούς ήταν να αφιερωθούν σε έναν ασθενή και να γνωρίζουν πολλά πράγματα γι αυτόν πριν καταλήξουν τελικά στην αιτία που προκαλεί το πρόβλημα της υγείας του.
Στον τομέα της υγείας, οι απόψεις του Ιπποκράτη, που άλλωστε θεωρείται πατέρας της δυτική ιατρικής, εφαρμόζονται σε πολλά ινστιτούτα, έτσι ώστε πλέον μιλάμε για υγιεινές διατροφικές συνήθειες που συνοδεύονται από αλλαγές που μπορεί να κάνει ο καθένας στην καθημερινότητά του για να είναι πιο υγιής.
Ο Ιπποκράτης θεωρεί ότι τα πάντα προέρχονται από τα 4 στοιχεία, σε καθένα από τα οποία αντιστοιχεί η ιδιότητα του ψυχρού, του ξηρού, του θερμού, του υγρού. Συνεκτική ουσία όλων είναι το πνεύμα, έμφυτο και θερμό στον άνθρωπο, που εδρεύει στην καρδιά. Θεμελιώδη υγρά του σώματος είναι το αίμα, το φλέγμα, η κίτρινη και η μαύρη χολή. Από την ισορροπία τους εξαρτάται η υγεία και η ασθένεια.
Στο σώμα ενυπάρχει μια ιδιαίτερη ζωική δύναμη, η Φύσις. Από αυτή τη δύναμη εξαρτάται η συντήρηση, η ανάπτυξη, αλλά και η θεραπεία του σώματος και η επαναφορά του στη φυσιολογική κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη
- Ο οργανισμός πρέπει να τρέφεται διαφορετικά, ανάλογα με τον τρόπο που ζει, ανάλογα με τις εποχές, ώστε να υπάρχουν ισορροπίες στο σώμα.
- Κατά το μαγείρεμα, καταστρέφονται πολλές ουσίες των τροφών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αφομοιωθούν από τον οργανισμό και αυτό είναι το σημείο που ξεκινά ένα πρόβλημα υγείας. Εκείνο που συστήνεται είναι η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών.
- Όσον αφορά στις γεύσεις, το γλυκό, το πικρό, το ξινό, το αλμυρό, θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία στον οργανισμό μας, σε διαφορετική περίπτωση προξενείται ασθένεια.
Στην σημερινή εποχή οι απόψεις αυτές υιοθετούνται από διατροφολόγους που πιστεύουν «ότι η τροφή μας είναι το φάρμακό μας» όπως υποστήριζε ο Ιπποκράτης. Στις προτεινόμενες δίαιτες συστήνονται φρούτα, λαχανικά, ελαφρά μαγειρεμένο φαγητό, τσάϊ βοτάνων και όλα στην κατάλληλη ποσότητα γεγονός που θα συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού.