Η (ΑΟΖ) ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και των ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑΣ;

Η (ΑΟΖ) ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και των ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑΣ;


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπερκεράζει την Υφαλοκρηπίδα στα Ελληνικά Πελάγη και επιλύει οριστικά και δια παντός όλα τα διμερή προβλήματα με την γείτονα Τουρκία. Και αυτό εκτιμάτε από τα πιο κάτω αναφερόμενα όπως π.χ. η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι που περιέπλεξε την προσπάθεια της Αγκυρας να επαναφέρει στο προσκήνιο την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο, με νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Αγαθονήσι. Εξ του πιο πάνω γεγονότος νομίζουμε σαν Apodimos.com ότι κανείς δεν πρέπει άφωνος για αυτό πρέπει να ενημερώσουμε έγκυρα όλους Έλληνες και Απόδημους αδελφούς μας λέγοντας τους ότι δεν είναι μόνο οι S300 που μπορούν να αντιπαλέψουν την στρατοκρατία της Τουρκίας είναι και οι διεκδικήσεις μέσα από την Χάγη και την Διπλωματία με σκοπό να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Επίσης  αυτό τον λόγο θα τους κάνουμε μια πλήρη ενημέρωση που θα αφορούν το πιο πάνω γεγονός και για τον μεγάλο φόβο της Τουρκίας που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), για την Υφαλοκρηπίδα, για την Ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και για τις Γκρίζες Ζώνες, για την οποία (ΑΟΖ) το θέμα χειρίζεται το ΥΠΕΞ.

Ενώ θα υπάρξει και η παρουσίαση 2 συνεντεύξεων του καθηγητή του Maryland Θ. Καρυώτη με θέμα Έχει ήδη αρχίσει η παρακμή της Αμερικανικής Aυτοκρατορίας;;; και Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπερκεράζει την Υφαλοκρηπίδα στα Ελληνικά Πελάγη. Ενώ θα παρουσιάσουμε μια Ανοικτή Απαντητική Επιστολή προς τον καταξιωμένο Έλληνα Απόδημο κ. Θεόδωρο Καρυώτη για το θέμα του Ελληνικού lobby.

Σαν πρόλογο αυτών που είναι ο βασικός τίτλος μεγάλης σε της ειδικής έρευνας θα παρουσιάσουμε τις πιο κάτω φώτο για τις οποίες θα αναφερθούμε αναλυτικά στις συνεντεύξεις:

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

ΑΟΖ της Τουρκίας


ΑΟΖ Κύπρου, πανέξυπνο επίτευγμα του Τάσσου Παπαδόπουλου

ΑΟΖ Ελλάδος (οποτεδήποτε καθορισθεί)

Σαν πρώτη επαφή με την έννοια (ΑΟΖ) την παρέχουμε στους επισκέπτες – αναγνώστες του Apodimos.com για να γνωρίσουν τον  μεγάλο φόβο της Τουρκίας που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο μεγάλος φόβος της Τουρκίας

Του Θεόδωρου Κ. Καρυώτη Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ

Για πάνω από τριάντα χρόνια τώρα η Ελλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία είναι νομικής φύσης και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Αλλά πάνω από 25 χρόνια τώρα η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκερασθεί απ αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Από την ύπαρξη της νέας Σύμβασης του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας το 1982, κανένα άλλο κράτος στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά πάντα ζητεί και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Ελλάδα όμως έχει πολλά να κερδίσει μετά την οριοθέτηση μιας ΑΟΖ στο Αιγαίο.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν πριν από λίγο καιρό, όταν η Κύπρος αποφάσισε, πολύ σωστά, να συνάψει μια συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο κρατών και μετά να αρχίσει έρευνες για πετρέλαια στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να συμφωνεί και υποστηρίζει την κυπριακή θέση. Οπως γνωρίζουμε, ο κύριος λόγος της ελληνοτουρκικής διαφοράς είναι η ύπαρξη πετρελαίου στο Αιγαίο αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε ζήτησαν οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο! Τώρα, η κυπριακή πρωτοβουλία φέρνει στο προσκήνιο αυτή τη μεγάλη ελληνική παράλειψη αλλά επίσης φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και την Τουρκία που δεν επιθυμεί κάποιος να φέρει στο προσκήνιο την ΑΟΖ που τόσο πολύ βλάπτει τα συμφέροντά της στη Μεσόγειο.

Βέβαια, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη αυτή η στάση της Τουρκίας γιατί όσοι παρακολούθησαν τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θυμούνται πόσο αντίθετοι ήταν οι Τούρκοι στη δημιουργία της νέας αυτής θαλάσσιας ζώνης και πόσο πολέμησαν ώστε να μη δημιουργηθεί η ΑΟΖ και να μη συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της Σύμβασης.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός σε θέματα διεθνούς δικαίου για να καταλάβει ότι η Τουρκία ήταν απόλυτα δυσαρεστημένη από αυτή τη Σύμβαση μια και ήταν ένα από τα 4 κράτη που ψήφισαν κατά. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν κάποιοι στην Ελλάδα που φοβούνται ότι η Ελλάδα διακινδυνεύει κάτι εάν προσφύγει για το θέμα στη Χάγη. Οι Τούρκοι είναι τρομοκρατημένοι και μόνο με τη σκέψη ότι η ελληνοτουρκική διαφορά μπορεί να φθάσει στο Διεθνές Δικαστήριο και αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ακόμα περισσότερο θα πανικοβληθούν, εάν οι Έλληνες επιμείνουν ότι πρέπει να οριοθετηθεί όχι μόνο η υφαλοκρηπίδα αλλά και η ΑΟΖ. Για πολλά χρόνια τώρα η Τουρκία συνεχώς προσθέτει νέα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, εύρος αιγιαλίτιδας ζώνης κλπ., ενώ η Ελλάδα δεν τολμά να προσθέσει την ΑΟΖ σαν ένα από τα θέματα προς διευθέτηση.

Το άρθρο 56 της Σύμβασης είναι εκείνο που αναφέρει τα δικαιώματα, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του παράκτιου κράτους για την ΑΟΖ. Σύμφωνα με αυτό, το παράκτιο κράτος έχει κυριαρχικά δικαιώματα για την έρευνα, την εκμετάλλευση, τη διατήρηση και τη διαχείριση των ζώντων ή μη πόρων του βυθού, του υπεδάφους και των υπερκείμενων υδάτων. Εδώ έγκειται και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Η ΑΟΖ περιλαμβάνει στη δικαιοδοσία της όχι μόνο το πετρέλαιο και άλλα κοιτάσματα του βυθού αλλά και την αλιεία. Οι Τούρκοι επίσης γνωρίζουν ότι η ΑΟΖ δεν περιέχει καμία γεωλογική έννοια και η Σύμβαση ξεκάθαρα αναφέρει ότι και τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ.

Το κείμενο αυτό μπορείτε κάνοντας ΚΛΙΚ να την μελετήσετε στο http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=1906&Itemid=83

Για το γεγονός της αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο, με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Αγαθονήσι δεν πρέπει να αφήσουμε απαρατήρητη για την ενημέρωση όλων των Ελλήνων και των Απόδημων  αδελφών μας για αυτό τον λόγο τους παρουσιάζουμε την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι .

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε τα ακριτικά νησιά μας, το Αγαθονήσι ,  με αφορμή την τελετή αγιασμού των υδάτων, έτσι ώστε ο καθένας Έλληνας να μην νοιώθει απομενόμενος όταν βρίσκετε μακριά από το κέντρο την στιγμή όπου υπάρχουν συνεχείς παραβιάσεις των περιοχών από την τουρκική επεκτατική πρόθεση. Αιτία αυτής παρουσίας του κ. Παπούλια για τον εορτασμό των Θεοφάνιων στο Αγαθονίση μεταξύ και άλλων λόγων ήταν και το γεγονός όπου 2 μέρες από την εκπνοή υπήρχε έντονος προβληματισμός στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας μετά τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο.

Οκτώ τουρκικά F-16 οπλισμένα παραβίασαν στις 12:11 το μεσημέρι τον εναέριο χώρο μεταξύ Χίου και Λέσβου. Αρθήκανε  να αποχωρήσουν παρά την παρουσία ελληνικών μαχητικών και ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες ακόμα και πάνω από τα Αγαθονήσι όπου πέταξαν σε πολύ χαμηλό ύψος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας με αφορμή την τελετή αγιασμού των υδάτων ανέλυσε ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με φρασεολογία πολύ πιο αυστηρή και σαφή σε σχέση με εκείνη που συνήθως υιοθετεί η Αθήνα. Τρία σημεία έχουν ιδιαίτερο διπλωματικό ενδιαφέρον:

«Ο πυρήνας του προβλήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται στον καθοριστικό ρόλο του τουρκικού στρατού στην πολιτική της γειτονικής χώρας».

Είναι «αδιανόητες και παράλογες προκλήσεις» οι «συστηματικές πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά». Είναι ανεπίτρεπτη η «συνεχής προβολή αξιώσεων, όπως με την κατασκευή της καινοφανούς θεωρίας των γκρίζων ζωνών από το 1996».

Το ειρηνικό μέλλον με τη γειτονική χώρα, το οποίο επιθυμεί η ελληνική πλευρά, προϋποθέτει σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Οι επισημάνσεις του κ. Κ. Παπούλια (ειδικά αναφορικά με το ρόλο του τουρκικού στρατού) αναμενόταν να προκαλέσουν έντονο εκνευρισμό στην Αγκυρα η οποία τον τελευταίο καιρό επιμόνως αμφισβητεί το status quo στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας μετά τον αγιασμό των υδάτων, επεσήμανε την αντίφαση, την ώρα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η Άγκυρα να «δημιουργεί μια σειρά από αδιανόητες και παράλογες προκλήσεις, όπως η συστηματική πτήση στρατιωτικών της αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, πάνω και από το Αγαθονήσι». Υποστήριξε επίσης ότι για να είναι αξιόπιστες «οι ευρύτερες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες» που αναλαμβάνει η Τουρκία, θα πρέπει να τερματίσει την πολιτική αναθεώρησης του status quo στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα θέλει στέρεες γειτονικές σχέσεις με την Τουρκία. Θέλει οι επενδύσεις και στις δύο χώρες να κατευθύνονται στην πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού και φίλου τουρκικού λαού και όχι σε εξοπλισμούς», συνέχισε ο κ. Παπούλιας και κατέληξε σημειώνοντας ότι η χώρα προσβλέπει «πάντα σε μια αλλαγή αντίληψης της τουρκικής ηγεσίας για τα “ζωτικά” της συμφέροντα και στην υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αρχών όσον αφορά στις συμπεριφορές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις ανάμεσα σε κράτη».

Όμως σαν απάντηση των στρατοκρατών της Τουρκίας υπήρξαν νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Αγαθονήσι. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επιχείρησαν να αναχαιτίσουν ελικόπτερο Super Puma, στην ευρύτερη περιοχή του Φαρμακονησίου. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του Φαρμακονησίου, για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, στην οποία συμμετείχαν η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» και ένα ελικόπτερο Super Puma, η μεν κανονιοφόρος παρενοχλήθηκε από τουρκική ακταιωρό, το δε ελικόπτερο από ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε δεσμευτεί για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης επιχείρησης, με notam που είχε εκδώσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μέσω του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης. Ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν αμέσως τα τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία εγκατέλειψαν το FIR Αθηνών πετώντας σε χαμηλό ύψος, πάνω από το Φαρμακονήσι. Λίγη ώρα αργότερα, τα δύο τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν ξανά στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν και πάλι σχέδιο πτήσης, για να αναχαιτιστούν εκ νέου από τα ελληνικά μαχητικά και εγκατέλειψαν το FIR Αθηνών πετώντας σε χαμηλό ύψος πάνω από το Αγαθονήσι.

Επίσης σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών, μεταξύ Χίου και Σάμου, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως. Τα ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη μετά από εμπλοκή. Δύο από τα οκτώ τουρκικά αεροσκάφη, τύπου F-4 εγκαταλείποντας μαζί με τα υπόλοιπα το FIR Αθηνών πέταξαν σε ύψους 6 χιλιάδων ποδών, πάνω από το Φαρμακονήσι. Όπως γίνεται πάντα τα στοιχεία διαβιβαστήκαν στο υπουργείο Εξωτερικών, για να προβεί στις σχετικές ενέργειες προς τους Διεθνείς Οργανισμούς.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε «Οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή του Φαρμακονησίου – Αγαθονησίου είναι απαράδεκτες. Παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έχω δώσει οδηγίες για να πραγματοποιηθούν τα σχετικά διαβήματα» .

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, υπογράμμισε: «Οι συνεχιζόμενες και εντεινόμενες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά αποτελούν καθαρή και επικίνδυνη πρόκληση. Η έλλειψη στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και η υποβάθμιση των προκλήσεων οδηγούν σε αποθράσυνση των Τούρκων» και συμπλήρωσε «Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Δεν αρκούν τα διαβήματα προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ενημερώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εντείνει την επαγρύπνηση στην περιοχή της Δωδεκανήσου».

Εδώ πρέπει να θυμίσουμε σε όλους τους πολυπληθείς επισκέπτες – αναγνώστες του Apodimos.com για το τι έγινε στην Κάρπαθο που αφορά τις τουρκικές αεροπορικές παραβιάσεις περιγράφονται στην αρθογραφία μας του Ιαν. 2005 με τίτλο Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ και οι ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. κάνοντας ΚΛΙΚ στο άρθρο .

Και να θυμηθούν ότι η δύναμη της Ελλάδος είναι μεγάλη μελετώντας το άρθρο μας που δημοσιεύσαμε τον ΙΑΝ  του 2007 με τίτλο ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ. ΚΛΙΚ

Και για την περίπτωση των αερομαχιών στο Αιγαίο και σας υπενθυμίζουμε να μελετήσετε το άρθρο μας που δημοσιεύσαμε τον ΙΟΥΝΙΟ του 2006 με τίτλο Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ – ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΗΡΩΑ !!!. ΚΛΙΚ διότι είναι άμεσα αναφέρεται για τα προβλήματα που υπάρχουν στον αέρα του Αιγαίου .

Ας γνωρίσουμε όμως την κατάσταση όσον αφορά το Αιγαίο και τις παρενοχλήσεις των στρατοκρατών της Τουρκίας να αυξάνονται σε προκλήσεις στον ελλαδικό χώρο, σε μια κατάσταση η οποία συνεχώς απασχολεί τα αρμόδια υπουργεία της Ελλάδος και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να απευθύνονται στους διεθνείς Οργανισμούς .

Πριν σας παρουσιάσουμε τις 2 συνεντεύξεις του καθηγητή του Maryland Θ. Καρυώτη που απασχολούν το Αιγαίο θυμηθείτε λοιπόν τι αρχειακά άρθρα έχει παρουσιάσει το portal του Apodimos.com για το Αιγαίο και μελετήστε τα διότι αφορούν τις αερομαχίες :

Πλέον αφού ενημερωθήκαν πλήρως όλοι οι Έλληνες και Απόδημοι αδελφοί μας και για το (ΑΟΖ) και για επίσκεψη του πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στο Αγαθονήσι και τις συνεχείς παραβιάσεις από την τουρκική επεκτατική πρόθεση ήλθε η στιγμή να παρουσιάσουμε τις 2 συνεντεύξεις του καθηγητή του Maryland Θ. Καρυώτη με 2 ξεχωριστά θέματα. Έχει ήδη αρχίσει η παρακμή της Αμερικανικής Aυτοκρατορίας;;; και το Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπερκεράζει την Υφαλοκρηπίδα στα Ελληνικά Πελάγη.

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x