Αρέσκεται να την προσφωνούν «Αγία Μανούλα», προκαλεί δέος με την εξουσία που ασκεί σε πολλούς, εντός και εκτός του μοναστηριού, μιλά για το «θεόπνευστο» συγγραφικό της έργο, γίνεται αποδέκτης κολακειών, ενώ δεν θα είχε αντίρρηση ο τάφος της να βρίσκεται πολύ κοντά στον τάφο του θαυματουργού Αγίου Ραφαήλ. Τελευταία όμως φέρεται πως εμπλέκεται και στο real estate αφού, αν και μοναχή, διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία.
Η 79χρονη ηγουμένη Ευγενία (κατά κόσμον Ειρήνη) Κλειδαρά της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ που αγκαλιάζει το λόφο των Καρυών στη Θερμή της Λέσβου είναι η δυναμική ηγουμένη που περιστοιχίζεται από σαράντα πέντε μοναχές με καταγωγή από Γερμανία, Αίγυπτο, Αυστραλία, Καναδά, Αφρική, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Βέροια, Κύπρο, Κυκλάδες, Κρήτη, Χίο και διάφορα μέρη της Λέσβου που τρέφουν απεριόριστη αγάπη και σεβασμό στο πρόσωπό της. Στη Λέσβο πολλοί πίνουν νερό στο όνομά της και την αποκαλούν «Πνευματική Μητέρα των πονεμένων και των κουρασμένων ψυχών».
Το προσκύνημα του Αγίου Ραφαήλ στη Μυτιλήνη, στο παγκοσμίως γνωστό μοναστήρι, αποτελεί σημαντική οικονομική πηγή για το νησί. Εκατοντάδες χιλιάδες ορθόδοξοι αλλά και καθολικοί απ’ όλον τον κόσμο συρρέουν για να προσκυνήσουν τον θαυματουργό Αγιο Ραφαήλ και αφήνουν τον οβολό τους. Τα διαχειριζόμενα ποσά από την ηγουμένη του μοναστηριού Ευγενία Κλειδαρά είναι τεράστια, σε σημείο που η ίδια να καμαρώνει ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για την προσφορά ύψους 295.000 ευρώ για την έκδοση του περιοδικού «Ορθοδοξία» της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.
Ο Αγιος Ραφαήλ κτήμα της Ευγενίας!
Η ηγουμένη, παρά τα όσα ορίζουν οι Εκκλησιαστικοί Κανόνες (ότι δηλαδή πρέπει να είναι ακτήμων), φέρεται να διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία, αυτή της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ. Το πιο πλούσιο μοναστήρι της Ελλάδος περιορίζεται μόλις σε 400 τετραγωνικά μέτρα γης. Ολη η υπόλοιπη έκταση που βλέπει ο προσκυνητής επισκεπτόμενος τον θαυματουργό Αγιο Ραφαήλ φέρεται να αποτελεί προσωπική περιουσία της -κατά τα άλλα- ακτήμονος ηγουμένης Ευγενίας (κατά κόσμον Ειρήνης) Κλειδαρά.
Δηλαδή, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, η Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφα του Υποθηκοφυλακείου Μυτιλήνης (και όπως έχει αποκαλύψει η τοπική εφημερίδα «Εμπρός») η Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ διαθέτει ως ιδιοκτησία της στο χώρο του μοναστηριού μόνο 400 τετραγωνικά μέτρα γης. Από αυτά, 250 τετραγωνικά μέτρα ως αποτέλεσμα της δωρεάς το 1968 του αείμνηστου Αγγέλου Ράλλη, εκ των πρωταγωνιστών της εύρεσης των λειψάνων των αγίων μέσα σε κτηματική έκταση του οποίου και έγινε η ανασκαφή και άλλα 150 τετραγωνικά μέτρα αγορασμένα το 1973. Πέραν τούτου, ουδέν άλλο ανήκει στη μονή από το χώρο όπου αυτή αναπτύσσεται.
Σύμφωνα, δε, με τη μερίδα που διαθέτει στο Υποθηκοφυλακείο η 79χρονη ηγουμένη του Αγίου Ραφαήλ, που τοποθετήθηκε στη μονή το 1963, όταν δηλαδή ήταν 33 ετών, διαθέτει κτηματική περιουσία 23 στρεμμάτων, το σύνολο δηλαδή της έκτασης πάνω στην οποία είναι ανεπτυγμένη η μονή. Κατά πάγια νομική αρχή «το υπερκείμενο ανήκει στον ιδιοκτήτη του υποκειμένου» σημαίνει, δηλαδή, ότι όλα τα κτίσματα της μονής, με εξαίρεση το Καθολικό που είναι χτισμένο στο τμήμα της γης που δώρισε ο Αγγελος Ράλλης, αποτελούν σήμερα ιδιοκτησία της ηγουμένης της μονής Ευγενίας Κλειδαρά. Από το 1964 μέχρι και το 1991 έχουν αγοραστεί και έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της Ευγενίας Κλειδαρά όλες οι οικοπεδικές εκτάσεις πάνω στις οποίες είναι αναπτυγμένη η μονή, αλλά και οι υπερκείμενες εγκαταστάσεις που χτίστηκαν από τα έσοδα της μονής.
Μεγάλη συγγραφέας και με πολλά βραβεία
Η ηγουμένη λέγεται ότι έχει συγγράψει περισσότερα από 140 βιβλία τα οποία πωλεί σε εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ για τη συγγραφική της δεινότητα, όπως αναφέρει η ίδια σε βιβλία της, έχει βραβευθεί από το Κέμπριτζ, το Γέιλ και άλλα παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμια. Επίσης, συνολικά έχει λάβει περισσότερα από 400 βραβεία, όπως άνθρωποί της υποστηρίζουν. Μεταξύ των βραβείων που έχει λάβει η ηγουμένη είναι και το βραβείο του 3ου διεθνούς συνεδρίου των διαιτητών της Κύπρου, αλλά και το βραβείο του 3ου διεθνούς συνεδρίου διαιτησίας Λέσβου! «Στόχος των περισσότερων συγγραφών της είναι η ορθή διαπαιδαγώγηση των νέων, ενώ ο λόγος της παρομοιάζεται με ένα χριστιανικό, ιεραποστολικό φάρο που φωτίζει το δρόμο των ανθρώπων προς τη θεία προσέγγιση» υποστηρίζουν οι πιστοί οπαδοί της.
Για το έργο της «Αγίας Μανούλας» έγραψαν -μεταξύ άλλων- και οι ακαδημαϊκοί Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Αγγελος Αγγελόπουλος, Ηλίας Μαριόπουλος, Μιχαήλ Στασινόπουλος και ο πρώην υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. «Εχει πιστούς σε όλο τον κόσμο» λένε οι άνθρωποι που είναι κοντά της και δεν κρύβουν την επιθυμία τους να αγιοποιηθεί η ηγουμένη. Αυτή είναι άλλωστε και η αιτία που η οσιολογιωτάτη προσφωνείται «Αγία Μανούλα».
Για το έργο όμως της ηγουμένης θα έχει λόγο όπως φαίνεται και η Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η προδικασία και η δικογραφία επέστρεψε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ο οποίος καλείται πλέον να αποφασίσει σχετικά με τη διάπραξη από μέρους της ηγουμένης, αλλά και όποιων άλλων σχετίζονται με τη μονή, υπεξαίρεσης αντικειμένου μεγάλης αξίας από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας. Ο εισαγγελέας είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση, στην οποία η ηγουμένη κλήθηκε να καταθέσει. Η Ευγενία Κλειδαρά ως ηγουμένη φέρεται να οικειοποιήθηκε περιουσιακά στοιχεία της μονής, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, από εισφορές πιστών, που βρίσκονται στο υποθηκοφυλακείο υπό το όνομα «Ειρήνη Κλειδαρά του Φιλίππου».
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ