Γιατί οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τα άλλα θηλαστικά;

Γιατί οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τα άλλα θηλαστικά;


0 0 ψήφοι
Article Rating

Το μυστήριο λύθηκε. Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε το λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά.

Οι ερευνητές συνέκριναν πόση ενέργεια χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο τα πρωτεύοντα μέσα σε μια μέρα με την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν άλλα θηλαστικά.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι τα πρωτεύοντα καίνε τις μισές θερμίδες σε σχέση με άλλα παρόμοιου μεγέθους θηλαστικά και ότι αυτός ο αργός μεταβολισμός επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ένας άνθρωπος –ακόμη και κάποιος με πολύ καλή φυσική κατάσταση- θα χρειαζόταν να τρέχει καθημερινά σε μαραθώνιο για να προσεγγίσει και μόνο τη μέση ημερήσια ενεργειακή δαπάνη ενός θηλαστικού στο μέγεθός τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα πρωτεύοντα που ζουν σε ζωολογικούς κήπους ξοδεύουν την ίδια ενέργεια με αυτή που καταναλώνουν όσα ζουν σε άγρια κατάσταση, υπονοώντας ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει μικρότερη επίπτωση στην ποσότητα των θερμίδων που καίει ο οργανισμός τους.


Η πλειοψηφία των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ποντικιών και των σκύλων, φτάνουν στην ενηλικίωση μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Για την ακρίβεια, πολλά θηλαστικά φτάνουν σε σεξουαλική ωρίμανση μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Για παράδειγμα, ένας ποντικός έξι μηνών είναι το αντίστοιχο ενός ανθρώπου στα 18 του, ενώ ένας σκύλος δύο ετών είναι το ισοδύναμο ενός ανθρώπου ηλικίας 18-25 ετών.

Στην άγρια φύση, τα θηλαστικά αυτά αναπαράγονται επίσης πολύ πιο συχνά από τα πρωτεύοντα και πολλά πεθαίνουν ενώ ακόμη είναι στην εφηβεία τους, αν όχι πριν από αυτή.

Συγκριτικά, οι άνθρωποι και οι κοντινοί «συγγενείς» τους, όπως οι πίθηκοι, οι μαϊμούδες, οι λεμούριοι κ.α. έχουν μακρά παιδική ηλικία, αναπαράγονται σπάνια και έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας εξέπληξαν. Οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, οι μπαμπουίνοι και άλλα πρωτεύοντα καίνε μόνο τις μισές θερμίδες που θα ξόδευε ένα θηλαστικό» ανέφερε ο καθηγητής Herman Pontzer από το Hunter College της Νέας Υόρκης στη Daily Mail. « Η κατανόηση του πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος μεταβολισμός σε σύγκριση με τους πλησιέστερους συγγενείς μας, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς εξελίχθηκε το σώμα μας, και πώς να το κρατήσουμε υγιές» κατέληξε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Proceeding of the National Academy of Sciences.

Πηγή: http://enallaktikidrasi.com/2014/01/giati-oi-anthropoi-zoun-perissotero-apo-ta-alla-thilastika/#ixzz2rJLqd8C2
 

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x