Ανέκαθεν η Αθήνα υπήρξε μια πόλη ή τη λατρεύεις ή τη μισείς! Ή… και τα δύο μαζί! Θόρυβος, χιλιάδες αυτοκίνητα, μεγάλες αποστάσεις, σκουπίδια στους δρόμους…
Ναι, η Αθήνα έχει πολλούς λόγους να γίνει ανυπόφορη, αλλά η αλήθεια είναι πως δύσκολα της κρατάς κακία, λόγω της ομορφιάς της ή τουλάχιστον αυτής που προσπαθούν τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι αυτής της μεγαλούπολης να διατηρήσουν με τις πρωτοβουλίες που παίρνουν.
Η σκληρή καθημερινότητα κάνει πολλούς να αναφέρονται στην ομορφιά και την αρχοντιά της Αθήνας σε χρόνο παρελθοντικό. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Αν ψάξουμε καλύτερα, θα δούμε πως
Αθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη! Διαθέτει πολλά όμορφα σημεία, πάρκα, πλατείες και κήπους που δεν είχατε φανταστεί καν ότι υπάρχουν ή που λόγω έλλειψης χρόνου δεν είχατε μπει στον κόπο να επισκεφτείτε.
Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται διάφορες πρωτοβουλίες, από οργανώσεις, δήμους ακόμη και από απλούς πολίτες, για την αποτροπή της ερήμωσης του κέντρου της πόλης, αλλά και την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2011, με τη δημιουργία της ομάδας «This is my Athens», μιας κοινότητας που τα πρώτα 400 μέλη της πραγματοποίησαν περισσότερες από 100 περιηγήσεις στην πόλη, με επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, σε μια προσπάθεια να τους γνωρίσουν την υπέροχη Αθήνα!
Το This Is MY Athens είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα διαρκείας της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), για την ανάδειξη της θετικής εικόνας και την ενίσχυση του τουρισμού της Αθήνας. Σκοπός του είναι η ενεργοποίηση και η ενίσχυση της τουριστικής συνείδησης των ίδιων των κατοίκων της πόλης, μέσα από καινοτόμες ενέργειες υποδοχής και φιλοξενίας επισκεπτών. Οι περιηγήσεις του προγράμματος ”This is MY Athens”, σε αντίθεση με άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, παρέχονται δωρεάν στους τουρίστες της πόλης, και δεν περιλαμβάνουν ιστορική πληροφορία. Σε περίπτωση σχετικού αιτήματος, ο ενδιαφερόμενος-επισκέπτης παραπέμπεται στο Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Μετά από 2 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το “This is my Athens” προχώρησε στη δημιουργία του “Athens local”.
Τι σημαίνει; Οι άνθρωποι της συγκεκριμένης ιδέας αναφέρουν πως «ένας Athens Local ξέρει την Αθήνα καλύτερα από τον καθένα. Ζει στην πόλη, κυκλοφορεί στους δρόμους της, διασκεδάζει στους ρυθμούς της και –το κυριότερο- την αγαπάει. Και θέλει να δείξει στους επισκέπτες της όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να την αγαπήσουν κι εκείνοι». Έτσι καλούν οποιοδήποτε το επιθυμεί να γίνει μέρος αυτής της εμπειρίας και μπορεί να αφιερώσει λίγο χρόνο για να δείξει στους τουρίστες, αξιοθέατα που δεν θα βρουν στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, τα αγαπημένα του cafés, το στέκι για τα καλύτερα cocktails ή τη… μυστική κρυψώνα με την καλύτερη θέα της πόλης! Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα http://www.thisisathens.org.
Μετά τους «Athens locals», ξεπήδησαν οι CleanJunkies. Πριν προλάβετε να κάνετε άσχημους συνειρμούς, πρέπει να σας πούμε πως πρόκειται για νέους ανθρώπους εθισμένους με… την καθαριότητα: η συγκεκριμένη ομάδα εθελοντών αναλαμβάνει να καθαρίσει τους δρόμους από τις ενοχλητικές και κακόγουστες πινακίδες στους δρόμους της Αθήνας–οι οποίες σημειωτέον είναι και παράνομες!
«Καθαρίζουμε τις παράνομες (βρώμικες, σκουριασμένες, άθλιες) διαφημιστικές πινακίδες από τους δρόμους. Πίσω από κάθε διαφημιστική πινακίδα υπάρχει ένα δέντρο…», σημειώνουν τα μέλη της ομάδας. Οι CleanJunkies μας ελευθερώνουν από τη «σκουριά» και φτιάχνουν νέες εικόνες για την «κουρασμένη» μας ψυχή…
Τα φωτιστικά «βγήκαν στον δρόμο»!
Μια ξεχωριστή κοινωνική δράση με μια ιδιαίτερη εικαστική χροιά έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας, τον Νοέμβριο του ’12, όταν οι κάτοικοι της πόλης κλήθηκαν να συγκεντρώσουν διάφορα φωτιστικά– πορτατίφ, καπέλα, φωτιστικά οροφής, απλίκες, φαναράκια, παλιά ή καινούρια, κλασικά ή «φευγάτα» και να στολίσουν με αυτά ένα παραμελημένο και σκοτεινό στενάκι στο Ψυρρή.
Συνολικά, 150 πενήντα πορτατίφ, χαρίζουν το όμορφο φως τους στην οδό Πιττάκη, κάνοντας τους περαστικούς, τόσο τη μέρα, αλλά πιο πολύ τη νύχτα, να στρέφουν το βλέμμα προς τον ουρανό! Οι κάτοικοι της περιοχής υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία μεταμόρφωσης του «απόμακρου» στενού σε …εικαστικό υπερθέαμα. O κ. Θεοδόσης, μάρτυρας εδώ και χρόνια της σταδιακής ερήμωσης της περιοχής μέχρι σήμερα, δηλώνει: «Δεν μπορώ παρά να κοιτάω ψηλά και να χαμογελάω κάθε φορά που βγαίνω από το κατώφλι μου!»
Η συμμετοχική φωτιστική εγκατάσταση θα παραμείνει στην Πιττάκη για έναν χρόνο περίπου, και αποτελεί τμήμα μίας σειράς από εικαστικές παρεμβάσεις που μας «μεταφέρουν» σε οικείους και προσωπικούς μας χώρους.
Η Δήμητρα, φοιτήτρια και λάτρης της γειτονιάς συμπληρώνει: «Είμαι πολύ περήφανη για τον πολυέλαιο της γιαγιάς μου, βρήκε ένα μαγικό προορισμό. Άσε που έτυχε να στηθεί δίπλα στο χειροποίητο φωτιστικό του φίλου μου!»
Γιατί η Πιττάκη;
Η οδός Πιττάκη είναι μία πεζοδρομημένη οδός και αποτελεί είσοδο στην ευρύτερη συνοικία του Ψυρρή. Παρά την απόλυτη οπτική επαφή με την οδό Ερμού, η κινητικότητα κατοίκων, περαστικών και επισκεπτών του κέντρου της πόλης ήταν περιορισμένη, με αποτέλεσμα το μίγμα κατοικιών και καταστημάτων μικρών επιχειρήσεων και παραδοσιακών επαγγελμάτων να συρρικνώνεται. Εργαστήρια και αντικερί με παλιά φωτιστικά και έπιπλα αποτέλεσαν την έμπνευση για την ανάπτυξη της δράσης Συν-οικία στην οδό Πιττάκη, ως μια πρόκληση για δοκιμή αστικής αναγέννησης στην μικρή κλίμακα. Γιατί όπως είχε πει και ο Τσαρλς Μπουκόφσκι: «Πρέπει να φέρουμε το δικό μας φως στο σκοτάδι. Κανείς δεν θα το κάνει για εμάς».
Η «Συν-οικία Πιττάκη», διαμορφώνεται από την ομάδα συντονισμού του Imagine the City με την ευγενική χορηγία της Coca-Cola, στο πλαίσιο της καμπάνιας ‘Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο’ (www.reasonstobelieve.gr). Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα εικαστικού φωτισμού BEFORELIGHT, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.
Μία «όαση» στην «καρδιά» της Αθήνας
Αναζητάτε πάρκα αναψυχής για να πάτε τα μικρά σας αγγελούδια; Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά! Μόλις δύο λεπτά από την έξοδο του μετρό στο Σύνταγμα, μέσα στην καρδιά της Αθήνας υπάρχει μια έκπληξη! Ο Εθνικός Κήπος! Ένα πάρκο έκτασης 15,5 εκταρίων, που μαζί με τον κήπο του Ζαππείου (των 13 εκταρίων) συνιστά έναν χώρο πρασίνου 285 στρεμμάτων! Ενδείκνυται για κυριακάτικες οικογενειακές βόλτες αφού εκεί θα βρείτε ζωάκια, λίμνες, παιδική χαρά, όλα αυτά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Η πρώτη επίσκεψη παραμένει αξέχαστη και όλοι μιλούν για μια «όαση» στο κέντρο της πόλης!
Βασιλικό «καταφύγιο»
Ο «βασιλικός κήπος» -όπως λεγόταν μέχρι το 1927- φτιάχτηκε κατά παραγγελία της Βασίλισσας Αμαλίας από το 1838 έως το 1840. Σχεδιάστηκε από το Γερμανό αρχιτέκτονα πάρκων Σμιντ (Schmidt), ο οποίος εισήγαγε 500 είδη φυτών και μια ποικιλία ζώων όπως χελώνες, παγώνια και πάπιες. Δυστυχώς, το ξηρό Μεσογειακό κλίμα δεν ήταν ευνοϊκό για πολλά από τα εισαγόμενα φυτά και πολλά από αυτά εξαφανίστηκαν. Το άνω μέρος του κήπου είχε περιφραχτεί και αποτελούσε προσωπικό καταφύγιο του βασιλιά και της βασίλισσας.
Σήμερα, ο Εθνικός κήπος ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος ανέλαβε την ανάπλασή του με μια σειρά παρεμβάσεων (ηλεκτροφωτισμό του Κήπου, δημιουργία προγράμματος καθαρισμού και συντήρησης, δημιουργία προγράμματος φύτευσης εποχιακών φυτών, διαμόρφωση χώρων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ολοκλήρωση φυτοτεχνικών παρεμβάσεων).
Τι θα δείτε
Ο κήπος είναι ανοιχτός στο κοινό όλη την ημέρα, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του Ηλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και είναι από τα μέρη όπου θα βρείτε ένα σκιερό, δροσερό με πλούσια βλάστηση καταφύγιο. Μπαίνοντας από την κύρια είσοδο στον κήπο, αντικρίζετε μια εναλλασσόμενη ποικιλία ενδημικών δέντρων, αλλά και μια υπεροχή λίμνη κάτω από τα δέντρα, που θυμίζει λίγο σκηνικό βρετανικής εξοχής. Συνεχίζοντας τη βόλτα σας, μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά σας να παρατηρήσουν, να παίξουν και να ταΐσουν τα ζώα στον μικρό ζωολογικό κήπο όπως τις πάπιες και να θαυμάσουν από κοντά παγώνια, παπαγαλάκια, γαϊδουράκια, κατσίκες, κρι-κρι και πολύχρωμα ψάρια.
Αφήστε τα να παίξουν ξέγνοιαστα στην παιδική χαρά που δεν θα μπορούσε να λείπει από έναν τέτοιο κήπο! Όσο για εσάς, μπορείτε να δροσιστείτε με έναν ωραίο χυμό στο όμορφο και παραδοσιακό υπαίθριο καφενείο με το όνομα «Κήπος». Να σημειώσουμε, πως στον Εθνικό κήπο υπάρχει και η Παιδική Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1984 από το Υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός δικτύου Παιδικών Βιβλιοθηκών σε αγροτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Διαθέτει δύο αναγνωστήρια, μία αίθουσα παραμυθιού και μία αίθουσα μουσικής και προβολών. Εκεί, τα μικρά σας μπορούν να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους, διαβάζοντας βιβλία και ακούγοντας ταυτόχρονα μουσική και παραμύθια. Πριν την επισκεφθείτε, καλό είναι να ενημερωθείτε πρώτα για τυχόν δράσεις που οργανώνονται καθημερινά. Κλείνοντας, αν επιθυμείτε να πάρουν τα παιδιά σας μια γεύση από… ιστορία, πάρτε τον δρόμο προς το Ζάππειο, όπου βρίσκονται κάποια αρχαιολογικά ευρήματα- ίσως είναι από τα λίγα αρχαία που είναι αφύλακτα στον αθηναϊκό χώρο.
των Λυδίας Παπαευαγγέλου & Βιβέττας Λαϊνιώτη για το lifepositive.gr
Πηγή: Καλά Νέα