Φωτεινή Ελλάδα με το φακό της Ευγενίας Κουμαντάρου

Φωτεινή Ελλάδα με το φακό της Ευγενίας Κουμαντάρου


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Ο φακός της, στις δύο τελευταίες εκθέσεις της, αιχμαλωτίζει το φως και τη θετική ενέργεια της Ελλάδας, στέλνοντας το μήνυμα πως ο πολιτισμός και η παράδοση αποτελούν τη σωτήρια οδό για να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο. Ιδιαίτερα σεμνή και αθόρυβη, η φωτογράφος Ευγενία Κουμαντάρου προκαλεί τα βλέμματα αποκλειστικά και μόνο με τη δουλειά της, ενώ δηλώνει με υπερηφάνεια φανατική Ελληνίδα!

H αγάπη της Ευγενίας Κουμαντάρου για την Ελλάδα είναι διάχυτη στα έργα της. Η ίδια εξομολογείται ότι οφείλεται, ίσως, στο γεγονός πως έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αμερική: «Οι Ελληνες του εξωτερικού δεν θεωρούν δεδομένο, όπως εμείς που ζούμε μόνιμα εδώ, το μοναδικό κάλλος της χώρα μας. Εκτιμούν και το παραμικρό, τον γαλανό ουρανό μας, το εξαγνιστικό φως, τη μοναδική θαλασσινή αύρα, ένα καφεδάκι στο ηλιοβασίλεμα…».

 

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών
‘»¿³¿. ‘Àό Ä· ´¿Å»µ¹ά Ä·Â « ¤±Àµ¹½ό  ±Áά´µ¹Ã¿Â». — έº¸µÃ· ƹ»¿¾µ½ή¸·ºµ ±Áǹºά ÃÄ· £Ç¿»ή ŸÅÁÿŻ¹½ώ½ º±¹ ÃÄ¿ œ¿ÅÃµί¿ œ±Á¼±Á¿ÄµÇ½ί±Â Ä·Â ¤ή½¿Å
Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Princeton University, παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας: «Η φωτογραφία με βοήθησε να δώσω απάντηση σε όσα με απασχολούσαν. Οι σπουδές μου βοήθησαν αρκετά στην εξέλιξή μου ως φωτογράφου. Η πτυχιακή μου εργασία είχε θέμα την ποίηση του Ουίλιαμ Γέιτς. Ο Ιρλανδός λογοτέχνης σε ένα ποίημα αναφέρει ότι μέσω πολιτισμού μπορεί να ενωθεί ένα κράτος. Αυτή είναι και η άποψή μου για την Ελλάδα. Η χώρα μας μέσα από τον πολιτισμό και την παράδοσή της μπορεί να ξαναβρεί την ταυτότητά της. Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθώ να περάσω μέσα από τις τελευταίες μου δουλειές».

Στη συνέχεια εργάστηκε δίπλα στον διάσημο φωτογράφο Ζιλ Πέρες του πρακτορείου Magnum, στη Νέα Υόρκη. Λάτρης των ασπρόμαυρων φωτογραφιών, ο Πέρες έγινε πασίγνωστος από τις φωτογραφίες του στη Βόρειο Ιρλανδία και στο Ιράν: «Μαζί του ειδικεύτηκα στο φωτογραφικό ρεπορτάζ. Οι φωτογραφίες μας απεικόνιζαν την καθημερινότητα και τη σκληρή πραγματικότητα».

Το 1989 η κ. Κουμαντάρου εγκαθίσταται μόνιμα στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με τον Αμερικανό φωτογράφο Τζον Τέιλορ για τη φωτογράφηση των συλλογών του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και ξεκινά τα ταξίδια της σε όλη τη χώρα: «Ηθελα να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για την Ελλάδα.


Για τρία χρόνια φωτογράφιζα κοινότητες: “Οι γυναίκες στην Ηπειρο”, “Οι μουσουλμάνες της Θράκης”, “Οι σφουγγαράδες στην Κάλυμνο” κ.ά. Μάλιστα, ταξίδεψα μέχρι το Μαϊάμι, στο Tarpon Springs, προκειμένου να φωτογραφίσω και τους Καλυμνιώτες συγγενείς τους». Στην πορεία θα βοηθήσει στην έκδοση του περιοδικού φωτογραφίας Odyssey και θα συνεχίσει ασχολούμενη με οικογενειακά πορτρέτα, ενώ το επόμενο βήμα της θα είναι η εταιρική και βιομηχανική φωτογραφία: «Για να εξελιχθείς επαγγελματικά είναι απαραίτητο να περάσεις από διάφορα στάδια. Το ίδιο συνέβη και με εμένα».

Ο ερχομός των δύο γιων της την οδήγησε και φωτογραφικά σε άλλα μονοπάτια: «Πηγαίνοντας τα καλοκαίρια διακοπές στην Τήνο, ήθελα τα παιδιά να μάθουν τα πάντα για το νησί του πατέρα τους. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, να εξερευνούμε την Τήνο και ανακαλύψαμε λιβάδια, απομακρυσμένες παραλίες, ξεχασμένα ξωκκλήσια, μοναδικά χωριά… Ετσι προέκυψε ο “Ταπεινός Παράδεισος”, μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες που παρουσιάζουν κυρίως την αγροτική Τήνο»
. Η επόμενη δουλειά της «Πέρα από το Λευκό» αιχμαλωτίζει πνευματικές στιγμές, το φως και την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Πρόκειται για 40 φωτογραφικά έργα που φιλοξενήθηκαν πρόσφατα στο Μουσείο Κυκλαδικής: «Με συγκίνησαν πολύ τα σχόλια μιας Γερμανίδας επισκέπτριας της έκθεσης: “Θα έπρεπε στην Ευρώπη να δουν αυτή την πραγματικότητα της Ελλάδας. Θα καταλάβουν πολλά που τώρα αγνοούν”. Η κρίση πείσμωσε τους Ελληνες κι έχει ανέβει η εθνική μας υπερηφάνεια, ενώ έκανε και το νόημα της έκθεσής μου πιο εμφανές. Η συγκεκριμένη δουλειά μεταδίδει το φως, τη χαρά και τη θετική ενέργεια της Ελλάδας, κάτι που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας».

ΜΑΓΔΑ ΛΙΒΕΡΗ
[email protected]

ΠΟΡΤΡΕΤΟ: ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Πηγή: Καλά Νέα … Υπάρχουν κι αυτά

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x