Επιστρέφοντας να πάρει την παρκαρισμένη μοτοσικλέτα του ένας άντρας αντίκρισε ζωντανό φίδι τυλιγμένο στο τιμόνι της. Εκλεισε τα μάτια του, τα ξανάνοιξε. Το φίδι ήταν ακόμα εκεί και τον κοιτούσε.Πανικόβλητος κάλεσε την αστυνομία, η οποία, μη ξέροντας πώς αλλιώς να χειριστεί το περιστατικό, απέκλεισε ολόκληρο το τετράγωνο και ξεκίνησε σειρά τηλεφωνημάτων προκειμένου να βρει κάποιον που να ξέρει πώς να συμπεριφερθεί στο «τρομακτικό» ζώο.
Το περιστατικό είναι αληθινό και συνέβη στους Αμπελόκηπους πριν από περίπου δέκα ημέρες. Την αναμέτρηση με τον μηχανόβιο όφι ανέλαβε μέλος της οργάνωσης ΑΝΙΜΑ, που κατέφθασε στο σημείο. Το φίδι, λαφιάτης όπως αποδείχθηκε, παγιδεύτηκε με μαεστρία και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης στον Ταύρο, όπου περιμένει με ασφάλεια μέχρι να κριθεί η περαιτέρω πορεία του.
Δεν είναι το μόνο φίδι που έχει περιμαζέψει η οργάνωση στην Αττική. Σε άλλο περιστατικό η ΑΝΙΜΑ κλήθηκε από το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων να παραλάβει ένα τραυματισμένο κροκοδειλάκι, που έκανε βόλτα στην Αχαρνών.
«Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε πώς βρέθηκε το κροκοδειλάκι ή το φίδι στο κέντρο της Αθήνας. Υποθέτουμε ότι κάποιος το αγόρασε και στη συνέχεια είτε το έχασε είτε απλώς το πέταξε. Υπάρχουν αρκετά καταστήματα πώλησης εξωτικών ή άγριων ζώων» σχολιάζει στην «Κ» η συντονίστρια δράσεων της ΑΝΙΜΑ Μαρία Γανωτή.
Η ΑΝΙΜΑ είναι περιβαλλοντική οργάνωση που έχει ως κύρια δραστηριότητα την περίθαλψη άγριων ζώων από όλη την επικράτεια. Διατηρεί σταθμό πρώτων βοηθειών στον Ταύρο, κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ, και χώρο προετοιμασίας για επανένταξη στον Δήμο Σαρωνικού, ενώ συνεργάζεται με πλήθος σχετικών φορέων. Λειτουργεί με δωρεές και εθελοντές. Μέσα στον Μάιο ο σταθμός της οργάνωσης γέμισε νεοσσούς και νεογνά, καθώς η αναπαραγωγική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: δεκάδες αδύναμα κοτσυφάκια, σπουργιτάκια και καρακαξάκια που βρέθηκαν ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, νεοσσοί νυκτόβια αρπακτικά, αλεπουδάκια, κουναβάκια από όλη τη χώρα βρήκαν καταφύγιο στην ΑΝΙΜΑ.
Αυξημένες εισαγωγές
Η αύξηση των εισαγωγών άγριων ζώων είναι αισθητή. Φέτος τον Απρίλιο έγιναν 170 εισαγωγές έναντι 124 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου εισήχθησαν 130 έναντι 65 πέρυσι. Πολλά από αυτά τα είδη διαβιούν στην Αθήνα, ακόμα και στο κέντρο, άλλα είναι «περαστικά» που τραυματίζονται από διάφορες αιτίες. Η Αθήνα είναι γεμάτη πουλιά, έχουν καταγραφεί περίπου 170 διαφορετικά είδα. Κοτσύφια, καρακάξες, τσαλαπετεινοί, παπαγάλοι, γλάροι, κορμοράνοι, αλκυόνες, γεράκια, ακόμη και αετοί.
Τα χελιδόνια έχουν μάθει να κάνουν τις φωλιές τους στα αστικά κτίρια, ενώ και άλλα είδη έχουν προσαρμοστεί στη ζωή της πόλης, τρώγοντας από τα σκουπίδια ή… κλέβοντας φαγητό από τα καναρίνια στα μπαλκόνια» τονίζει η κ. Γανωτή. Σκοπός της οργάνωσης είναι η επανένταξη των «ασθενών» στο φυσικό περιβάλλον, κάτι που συχνά δεν είναι εύκολο. Οπως στην περίπτωση του κροκόδειλου.
Η οικονομική κρίση έχει δυσκολέψει αρκετά τις δράσεις της οργάνωσης, καθώς τα χρήματα από δωρεές είναι πολύ λιγότερα και κατευθύνονται πλέον περισσότερο σε φορείς που ασχολούνται με φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ωστόσο, λόγω της κρίσης η οργάνωση έχει ενισχυθεί αρκετά σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς πολλοί άνεργοι νέοι προτιμούν να δραστηριοποιούνται ως εθελοντές όσο διάστημα ψάχνουν για εργασία. Ο Σταθμός της οργάνωσης λειτουργεί 12 ώρες καθημερινά. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210 95 100 75 και 6972 664 675.
Toυ Κωστα Ονισενκο για την καθημερινή
Πηγή: Καλά Νέα