Ενεση αισιοδοξίας το νέο «Εμπορικόν»

Ενεση αισιοδοξίας το νέο «Εμπορικόν»


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Το «Εμπορικόν» είναι επισήμως εργοτάξιο. Εδώ και μερικές ημέρες η όψη τού σχεδόν ερειπωμένου κτιρίου της οδού Αιόλου είναι καλυμμένη με τις χαρακτηριστικές πράσινες λινάτσες που σηματοδοτούν τον ερχομό μιας νέας εποχής.

Οπως τη φαντάστηκε ένα ευέλικτο σχήμα Ελλήνων επενδυτών που αγωνίστηκε σκληρά, υπέμεινε την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία και τώρα είναι έτοιμο να βάλει μπροστά το σχέδιό του. Οι βασικές κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Το «Εμπορικόν» θα λειτουργήσει ξανά ως ξενοδοχείο και μάλιστα πέντε αστέρων, αφού θα στεγάσει 12 δωμάτια πολυτελείας αναβαθμίζοντας σημαντικά το προφίλ μιας εξαιρετικά τουριστικής περιοχής. Οι εργασίες θα

εξελιχθούν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα γίνει στατική ενίσχυση του κελύφους, θα αποκατασταθεί η πρόσοψη και η στέγη (σημαντικό της τμήμα είχε υποχωρήσει) και θα διαμορφωθούν οι χώροι του ισογείου όπου και πρόκειται να λειτουργήσουν εστιατόριο και καφέ.

Οι εργασίες της πρώτης φάσης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές καλοκαιριού. Σε δεύτερο χρόνο και αφού πρώτα έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι, τα έργα θα επεκταθούν στους ορόφους έτσι ώστε να διαμορφωθεί η νέα ξενοδοχειακή μονάδα.

Η αναζωογόνηση του καταπονημένου κτιρίου είναι ταυτόχρονα μία ένεση τόνωσης της ψυχολογίας των Αθηναίων. Και ψήφος εμπιστοσύνης στο κέντρο της πόλης. Η προγραμματισμένη ανακατασκευή έχει τύχει μεγάλης δημοσιότητας ακριβώς γιατί προσφέρει μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Το «Εμπορικόν» χτίστηκε στο γύρισμα του περασμένου αιώνα σε μια εποχή μετάβασης της Αθήνας από τον ύστερο νεοκλασικισμό σε πιο σύνθετες φόρμες. Και σε χρόνια που η οδός Αιόλου ήταν από τους καλούς εμπορικούς δρόμους. Στο ισόγειό του στεγάζονταν εμπορικά καταστήματα, ενώ στους τρεις ορόφους αναπτύσσονταν τα δεκαεννέα δωμάτια του ξενοδοχείου. Η κεντρική είσοδος οδηγούσε από τον δρόμο μέσω μιας μαρμάρινης κλίμακας στην υποδοχή του ξενοδοχείου και από εκεί ξεκινούσε η ξύλινη κλίμακα για τους ορόφους.


Στην πρόσοψη της οδού Αιόλου τον τόνο πολυτέλειας έδιναν οι γύψινες άνθινες γιρλάντες, οι γυναικείες μορφές σε στυλ Αρ Νουβό, τα μαρμάρινα φουρούσια, τα σφυρήλατα κιγκλιδώματα αλλά και οι τέσσερις πήλινοι Ατλαντες, που υποβάσταζαν τον εξώστη του δευτέρου ορόφου και των οποίων η τύχη αγνοείται μέχρι σήμερα. Με το πέρασμα του χρόνου το κτίριο «γέρασε» άσχημα. Με εξαίρεση τους τέσσερις Ατλαντες, πρόθεση των επενδυτών είναι η νέα εποχή του «Εμπορικόν» να θυμίζει όσο πιο πολύ την εικόνα που είχαν αντικρίσει οι Αθηναίοι του 1900.

Του Δημητρη Ρηγοπουλου για την καθημερινή

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x