Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις προσωπικά την Αμαλία Ζέπου για να καταλάβεις ότι η νέα σύμβουλος του Γιώργου Καμίνη δεν ανήκει στον τυπικό κύκλο της δημοτικής ιντελιγκέντσιας.
Αρκεί να δεις το γραφείο της. Μια μεγάλη αφίσα με 250 φωτογραφίες από δράσεις ομάδων πολιτών όλης της Αθήνας είναι η βασική διακόσμηση.
Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά. Η Αμαλία Ζέπου προέρχεται από τα σπλάχνα της κοινωνίας των πολιτών. Με τον κίνδυνο να ξεχάσουμε κάτι, την θυμόμαστε σαν την πρώτη γυναίκα στην Αθήνα που πήρε στα σοβαρά το guerilla gardening, αργότερα στον βασικό οργανωτικό πυρήνα των atenistas, δημιουργικό
Σύμβουλος δικτύωσης
Από αυτή την άποψη ο Γιώργος Καμίνης χτύπησε «κέντρο». Η Αμαλία Ζέπου στον νέο ρόλο της ως συμβούλου δικτύωσης του δήμου με ομάδες πολιτών στο Γραφείο Δημάρχου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
Κάνει κάτι εντελώς καινούργιο: προσπαθεί να φέρει σε επαφή έναν κρατικό φορέα (τον Δήμο Αθηναίων) με τις δεκάδες ομάδες πολιτών της πρωτεύουσας, που πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια με γρήγορους ρυθμούς. «Παρατηρούμε στην Αθήνα μία μεταβολή που δεν μπορούσε να ακολουθήσει ο δήμος», μας εξηγεί η Αμαλία Ζέπου. «Πολλές φορές συνδέουμε τις ομάδες πολιτών με την έννοια του εθελοντισμού και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται δεν θεωρούν τους εαυτούς τους “εθελοντές» και οι πιο ενδιαφέρουσες από αυτές τις ομάδες δεν είναι συνήθως ΜΚΟ, δεν έχουν δηλαδή κάποιου είδους νομική μορφή». Επομένως, το πρώτο βήμα ήταν να χαρτογραφηθεί αυτή η νέα δεξαμενή. «Είμαι έξι εβδομάδες στο γραφείο και ακόμα ανακαλύπτω νέες ομάδες», σημειώνει. Ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 120. «Το βασικό κριτήριο είναι να έχουν αναπτύξει δράση από μόνες τους».
Αλλά προσοχή: ο δήμος δεν θέλει να εντάξει το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της πόλης κάτω από τη στέγη του. «Θέλουμε να αντιστρέψουμε την εικόνα ότι ο δήμος ψάχνει “εθελοντές”. Ο δήμος θέλει να υπηρετήσει τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών φέρνοντάς τες, κατ’ αρχάς, σε επαφή και κατά δεύτερον, διαθέτοντας τις δημοτικές υπηρεσίες στην υπηρεσία τους για να διευκολύνει τις δράσεις τους». Το επόμενο βήμα, που, ευτυχώς, προχωράει παράλληλα, είναι η δημιουργία μιας web πλατφόρμας που θα δίνει στις ομάδες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να τις ανακαλύψει ο κόσμος βάσει διαφορετικών κριτηρίων (αντικείμενο, περιοχή, κ.λπ.), ενώ προβλέπεται και η ανάρτηση ενός «ημερολογίου δράσεων». Η πλατφόρμα αναμένεται να είναι έτοιμη το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Διακριτικός ρόλος
«Θέλουμε ο δήμος να κρατήσει έναν όσο το δυνατόν πιο διακριτικό ρόλο» τονίζει η Αμαλία Ζέπου. «Ετσι τα προβλήματα της πόλης αναδεικνύονται μέσα από τις λύσεις τους. Αλλάζεις τη γλώσσα, της δίνεις ένα περισσότερο θετικό περιεχόμενο. Ρόλος του δήμου είναι να ενθαρρύνει την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά όχι με έναν διδακτικό τρόπο».
Η συνάντηση με τους πολίτες που απαρτίζουν τις ομάδες είναι για την Αμαλία Ζέπου το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δουλειάς της. «Πάμε εμείς σ’ αυτούς, δεν τους φέρνουμε στο δημαρχείο», επισημαίνει. «Φυσικά» συνάντησε και επιφυλακτικότητα. Πώς σπάει η ίδια τον τοίχο της καχυποψίας; «Χωρίς να είναι απόλυτος κανόνας, όσο πιο επιφυλακτικές είναι, τόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν. Τα έχουν βάλει με το κράτος και τον δήμο γιατί έρχονται να καλύψουν τα κενά της διοίκησης και είναι κατανοητό. Ομως, πολλές από αυτές τις ομάδες έχουν ήδη συσσωρεύσει εμπειρία και αντιλαμβάνονται ότι η σχέση είναι συμπληρωματική. Είναι ένα σημείο ωριμότητας που αυτόματα αλλάζει τη σχέση, την τοποθετεί σε μία διαφορετική βάση».
Του Δημητρη Ρηγοπουλου για την καθημερινή
Πηγή: Καλά Νέα