Eucalyptus globulus = ευκάλυπτος, origanum dictamnus = ρίγανη, salvia officinalis = φασκόμηλο… Ανηφορίζεις τη σκάλα προς τον πρώτο όροφο του Κέντρου Γαία (Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας) στην Κηφισιά και βρίσκεσαι σ’ έναν «κήπο» από λουλούδια και φαρμακευτικά φυτά.
Το βλέμμα ξεκουράζεται, η ψυχή, το σώμα έχουν αρχίσει να θεραπεύονται;
Ισως ναι. Η έκθεση «Ιπποκρατική ιατρική διά μέσου των αιώνων», η οποία εγκαινιάστηκε πριν από λίγο καιρό και θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου, δίνει μια νότα φρεσκάδας, σαν να φέρνει τις μυρωδιές της άνοιξης, ανανεώνοντας τον χώρο του μουσείου.
Οι επισκέπτες περιπλανιούνται σε μια έκθεση που
Επίκαιρη
Σε μια εποχή που έντονα ανατρέχει στις θεραπευτικές δυνατότητες της φύσης ως τάση και ανάγκη, η έκθεση μοιάζει μοναδικά επίκαιρη. Σε διάφορα σημεία της αίθουσας ανάμεσα στις ζωγραφιές των λουλουδιών και των φυτών εκτίθενται εκμαγεία αγαλμάτων του Ιπποκράτη, του Ασκληπιού, της Υγείας, του Ποδαλείριου και πολλών αναθημάτων με ιατρικά θέματα, όπως και διάφορα παλαίτυπα των γραπτών του Ιπποκράτη, π.χ. η πρώτη έκδοση της Ιπποκρατικής Συλλογής του 1538. Αρχαία νομίσματα με ιατρικά θέματα, χειρουργικά εργαλεία του 3ου αιώνα μ.Χ., μετάλλια και εικόνες που απεικονίζουν τον Ιπποκράτη, συμπληρώνουν την έκθεση.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα φυτά και τα βότανα με απεικονίσεις ιπποκρατικών και διοσκουριδικών φυτών της Νίκης Γουλανδρή, όπως και ελαιογραφίες φαρμακευτικών φυτών εβδομήντα πέντε σύγχρονων νέων καλλιτεχνών. Ως γνωστόν, η Νίκη Γουλανδρή έχει ζωγραφίσει ελληνικά φυτά, εκ των οποίων πολλά αναφέρονται από τον Ιπποκράτη ή τον Διοσκουρίδη ως φαρμακευτικά.
Αμέσως μετά το τέλος της έκθεσης στο Κέντρο Γαία η «Ιπποκρατική ιατρική διά μέσου των Αιώνων» θα μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο Μέλαθρο στην Κω, όπου βρίσκονται η έδρα του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος (συνδιοργανωτής της έκθεσης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) και ο Ιπποκρατικός Βοτανικός Κήπος Κω, γνωστό ερευνητικό κέντρο ιπποκρατικών φυτών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκθεσης στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις Ελλήνων και ξένων ομιλητών πάνω στην αρχαία ελληνική ιατρική (Θεόφραστος, Ιπποκράτης, Διοσκουρίδης) και τη χρήση φυτών στη σημερινή φαρμακολογία, αρωματοθεραπεία και κοσμετολογία. Τον Μάιο (19 και 26 Μαΐου, στις 11 π.μ.) έχουν προγραμματιστεί ειδικές ξεναγήσεις με τον καθηγητή Στέφανο Γερουλάνο, πρόεδρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος.
Και δωρεάν οικογενειακές ξεναγήσεις
Η έκθεση «Ιπποκρατική ιατρική διά μέσου των αιώνων» είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για μια οικογενειακή βόλτα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Εξι ευρώ το εισιτήριο για τους ενηλίκους, τέσσερα για τα παιδιά, τιμή που συμπεριλαμβάνει το Μουσείο και το Κέντρο Γαία.
Κάπως φθαρμένοι οι τοίχοι και τα εκθέματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, προκαλούν ανάμεικτα αισθήματα σε όσους θυμούνται τις «παιδικές» τους βόλτες εκεί. Στο πωλητήριο, ευγενικές κυρίες που δουλεύουν εθελοντικά για το μουσείο προτείνουν διάφορες ιδέες για δώρα και αναμνηστικά. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για μια εξόρμηση σε έναν χώρο αφιερωμένο στη φύση. Και συγκεκριμένα ο Απρίλιος έχει εκπλήξεις με μια σειρά «οικογενειακών» δωρεάν ξεναγήσεων. Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, η δρ Εύη Βαρδαλά-Θεοδώρου θα ξεναγήσει/μιλήσει με θέμα «Ο κόσμος της θάλασσας – η μαγεία της βιοποικιλότητας» (ώρες ξεναγήσεων 11.00 – 12.00 και 12.30 – 13.30).
Aνοιξιάτικες βόλτες
Από εκεί και πέρα, η Κηφισιά είναι ιδανικός προορισμός για ανοιξιάτικες βόλτες και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μια πολύ καλή αφορμή για να τη γνωρίσουμε. Προσιτή με τον Ηλεκτρικό για όσους μένουν στο κέντρο, προσφέρει προτάσεις ψυχαγωγίας για τα Σαββατοκύριακα. Χαλάρωση στην καφετέρια του Πάρκου (αρκετά ακριβό, τρία ευρώ και ογδόντα λεπτά ο καφές!) για τους μεγάλους, ενώ τα μικρά παίζουν στον όμορφο καταπράσινο χώρο του, εκτόνωση στην παιδική χαρά πάνω από το Κεφαλάρι και, φυσικά, πολλές ιδέες για φαγητό ύστερα απ’ όλα αυτά…
Πηγή: Καλά Νέα