Ο ξεσηκωμός των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Οθωμανού δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση το 1821, υπήρξε το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν η αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας, καθώς πέτυχε την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και συνεπώς την παρουσία της Ελλάδας, ύστερα από έκλειψη αιώνων, στον πολιτικό χάρτη του κόσμου.
Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε κι ένα από τα κομβικά σημεία της ευρωπαϊκής ιστορίας του 19ου αιώνα, καθώς ήταν η αφετηρία για τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ούτως ή άλλως βρισκόταν σε φάση παρακμής.
Ελληνική Επανάσταση 1821: Οι ήρωες
Η Επανάσταση ξεκίνησε ουσιαστικά τον Φλεβάρη του 1821 στις παραδουνάβιες ηγεμονίες από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και ενδυναμώθηκε στην Πελοπόννησο τον επόμενο μήνα με την απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου) και την Προκήρυξη των επαναστατημένων Ελλήνων προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ότι ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους. Και παρά την αποτυχία του Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία, η σπίθα της επανάστασης άναψε για τα καλά στην Πελοπόννησο, ένα από τα πιο καθυστερημένα τμήματα του ελληνισμού κι επεκτάθηκε σ’ όλο τον ελλαδικό χώρο.
Η κατάληψη της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821 παγίωσε την επανάσταση και ανέδειξε τη στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Οι επιτυχίες των επαναστατημένων Ελλήνων συνεχίστηκαν στα Δερβενάκια, τη Γραβιά με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, αλλά και στη θάλασσα, όπου διακρίθηκαν ναυμάχοι του επιπέδου ενός Κωνσταντίνου Κανάρη κι ενός Ανδρέα Μιαούλη.
Η αδυναμία των Οθωμανών Τούρκων να καταστείλουν την Επανάσταση οδήγησε στην εμφάνιση των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απειλή για την Επανάσταση, σε συνδυασμό με τις εμφύλιες διαμάχες που είχαν ξεσπάσει μεταξύ των Ελλήνων («η διχόνοια… η δολερή» που λέει και ο εθνικός μας ποιητής στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν»).
Η πτώση του Μεσολογγίου τον Απρίλιο 1826 αναζωπύρωσε το κίνημα των φιλελλήνων στην Ευρώπη και ο ελληνικός ξεσηκωμός έλαβε διεθνείς διαστάσεις.
Τα ηρωικά γεγονότα και οι καθοριστικές μάχες
Η συνδρομή των Μεγάλων Δυνάμεων στην απελευθέρωση υπήρξε καθοριστική, ιδιαίτερα με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, τον Οκτώβριο του 1827.
Οι Έλληνες εξακολουθούσαν να μάχονται ηρωικά έως την τελευταία μεγάλη μάχη του Αγώνα στην Πέτρα της Βοιωτίας, τον Σεπτέμβριο του 1829, στην οποία διακρίθηκε ο Δημήτριος Υψηλάντης, μία παραγνωρισμένη προσωπικότητα της Επανάστασης. Την περίοδο αυτή αναδείχθηκαν οι στρατηγικές ικανότητες του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ιδιαίτερα στις Μάχες της Αράχωβας και σε περιοχές της Αττικής.
Στο μεταξύ, η άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα στις αρχές του 1828 και η αναγόρευσή του από την εθνοσυνέλευση σε Κυβερνήτη της Ελλάδας σηματοδότησαν την απαρχή της οικοδόμησης του νέου κράτους.
25η Μαρτίου 1821 και Εθνική Επέτειος
Τι συνέβη στις 25 Μαρτίου του 1821 και την έχουμε αναδείξει ως την ημέρα της εθνικής μας εορτής; Απολύτως τίποτα!
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά».
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε κυρίως στη Ρούμελη (Στερεά Ελλάδα).
Αθανάσιος Διάκος
Από τους πρωτεργάτες του εθνικού ξεσηκωμού στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και ήρωας της μάχης της Αλαμάνας…
Μάρκος Μπότσαρης
Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης από το Σούλι. Έδρασε κυρίως στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από τους ιστορικούς ως μία από τις πιο αγνές μορφές του Αγώνα…
Οδυσσέας Ανδρούτσος
Από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς ηγέτες της Επανάστασης του ‘21. Έπεσε θύμα των εμφύλιων διαμαχών κατά τη διάρκεια του Αγώνα και σκοτώθηκε από χέρι ελληνικό…
Μαντώ Μαυρογένους
Εξέχουσα μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, μία από τις ελάχιστες γυναίκες που διακρίθηκαν στον Αγώνα.
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Ηρωίδα του 21, που μαζί με την Μαντώ Μαυρογένους υπήρξαν οι δύο κορυφαίες γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης.
Ανδρέας Μιαούλης
Ναύαρχος και πολιτικός, διοικητής ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.
Κωνσταντίνος Κανάρης
Ηγετική μορφή του ‘21, στρατιωτικός και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1793 ή το 1795 στα Ψαρά, στους κόλπους μιας οικογένειας με μεγάλη ναυτική παράδοση…
Παπαφλέσσας
Κληρικός, από τους σημαντικότερους αγωνιστές της Επανάστασης του ‘21.
Γεώργιος Κουντουριώτης
Υδραίος καραβοκύρης και πολιτικός κατά την Επανάσταση του 1821 και κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα.
Νικήτας Σταματελόπουλος
Γνωστότερος ως Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, ήρωας της Ελληνικές Επανάστασης.
Αντόνιο Αλμέιντα
Πορτογάλος φιλέλληνας, που έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια υπηρέτησε σε διάφορες στρατιωτικές θέσεις του νεοσύστατου ελληνικού κρ…
Ιμπραήμ Πασάς
Οθωμανός στρατιωτικός και χεδίβης (αντιβασιλέας) της Αιγύπτου, γνωστός από την εκστρατεία του στην Πελοπόννησο, η οποία παρ’ ολίγον να αποδειχθεί μοιραία για την Ελληνική Επανάστασ…
Η Συνέλευση της Βοστίτσας
Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οργανωτικής προπαρασκευής της Ελληνικής Επανάστασης. Έλαβε χώρα από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου 1821.
Η απελευθέρωση της Καλαμάτας
Επαναστατικός αναβρασμός επικρατούσε στη Μάνη τον Μάρτιο του 1821. Ο Κολοκοτρώνης βρισκόταν στην Καρδαμύλη και οι Φιλικοί είχαν κάμψει τις αντιρρήσεις του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη για…
Η Μάχη της Γραβιάς
Δόθηκε στις 8 Μαΐου 1821 και έληξε με ήττα των Οθωμανικών δυνάμεων του Ομέρ Βρυώνη από τους Έλληνες επαναστάτες υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.
Η Άλωση της Τριπολιτσάς
Από τις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης του 1821, κατά την οποία αναδείχθηκε ο στρατηγικός νους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Σπετσιώτικο ρεσάλτο στη Μήλο
Στις 11 Απριλίου 1821 οκτώ σπετσιώτικα πλοία αιχμαλώτισαν τρία τουρκικά στη Μήλο. Ήταν η πρώτη ναυτική επιτυχία των επαναστατημένων Ελλήνων…
Η Μάχη της Σπλάντζας
Πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών, στο πλαίσιο της Επανάστασης του 1821. Έλαβε χώρα στις 4 Ιουλίου 1822 και έληξε χωρίς νικητή επί του πεδίου της μάχης.
Ο Κολοκοτρώνης και ο οξύθυμος στρατιώτης
Ο Κολοκοτρώνης έκανε μια μέρα δριμύτατες παρατηρήσεις σ’ ένα από τους άνδρες της φρουράς…
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: «Φωτιά και τσεκούρι» ξανά, 191 χρόνια μετά
Όχι το 1826, όπως γνωρίζαμε, αλλά για πρώτη φορά το 1822 ο Γέρος του Μοριά εξαπέλυσε τη θρυλική απειλή του, όπως αποδεικνύει επιστολή του, που βγαίνει σήμερα σε δημοπρασία με εκτίμ…
Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη
Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη στη Χίο υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά κατορθώματα της Ελληνικής Επανάστασης.
Η Ναυμαχία των Σπετσών
Στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη καταναυμάχησε την τουρκοαιγυπτιακή αρμάδα στο στενό των Σπετσών και απέτρεψε τον ανεφοδιασμό του υπό πολιορκία ευρ…
Οι Εμφύλιες Διαμάχες της Ελληνικής Επανάστασης
Οι αιματηρές συγκρούσεις στρατιωτικών και πολιτικών (Α’ Εμφύλιος) και Πελοποννησίων από τη μία πλευρά και Στερεοελλαδιτών και Νησιωτών από την άλλη (Β’ Εμφύλιος), συνθέτουν το προφ…
Σουλιώτες
Οι κάτοικοι μιάς ορεινής περιοχής της Θεσπρωτίας με την ονομασία Σούλι. Έζησαν εκεί από τον 16ου αιώνα έως το 1822, με ένα διάλειμμα 17 ετών (1803 – 1820)…
Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου
Κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών, σύμβολο ηρωισμού και θυσίας. Είναι το σημαντικότερο επεισόδιο της Κρητικής Επανάστασης του 1866.
Η Μάχη των Δολιανών
Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Νικηταρά νικούν τους Οθωμανούς Τούρκους στα Δολιανά της Αρκαδίας στις 18 Μαΐου 1821 και επισφραγίζουν τη μεγάλη νίκη στο Βαλτέτσι. Ο κλοιός γύρω από
Μήτρος Πέτροβας
Κλεφτοκαπετάνιος και αγωνιστής του ’21 από τη Μεσσηνία. Είναι περισσότερο γνωστός ως Μητροπέτροβας.
Ηλίας Μαυρομιχάλης
Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, γόνος της μανιάτικης οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων.
Γιάννης Μακρυγιάννης
Ο Γιάννης Μακρυγιάννης υπήρξε ένας από τους σημαίνοντες αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης και συγγραφέας των περίφημων «Απομνημονευμάτων» του.
Κυριακούλης Μαυρομιχάλης
Οπλαρχηγός του ’21, γόνος της μανιάτικης οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων…
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
Ηγετική μορφή της Μάνης και της Πελοποννήσου κατά την τελευταία εικοσαετία της Τουρκοκρατίας και εκ των πρωταγωνιστών στον Αγώνα του 1821.
Δημήτριος Υψηλάντης
Ο στρατιωτικός Δημήτριος Υψηλάντης υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης, αν και για πολιτικούς λόγους δεν έπαιξε το ρόλο για τον οποίον προοριζόταν και για μεγά…
Αλέξανδρος Υψηλάντης: Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας
Στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1792 στην Κωνσταντινούπολη…
Παλαιών Πατρών Γερμανός
Μητροπολίτης της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής του ’21. Είναι το πρόσωπο που συμβολίζει κατά παράδοση την επίσημη έναρξη της Επανάστασ…
“Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”: Η επαναστατική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη
Η επαναστατικής προκήρυξη που κυκλοφόρησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας στις 24 Φεβρουαρίου 1821, σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγε…
Ανδρέας Μεταξάς
Αγωνιστής του ‘21 και πολιτικός. Εκ των ηγετών του Ρωσικού Κόμματος, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 3 Σεπτεμβρίου 1843 έως τις 16 Φεβρουαρίου 1844.
Παύλος Μαρία Βοναπάρτης
Γάλλος φοιτητής, ανιψιός του Μεγάλου Ναπολέοντα και θερμός φιλέλληνας. Το καλοκαίρι του 1827 κατήλθε στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στον Αγώνα, αλλά ένα απρόοπτο δυστύχημα του έκοψ…
Λόρδος Βύρων
Άγγλος ποιητής, ηγετική μορφή του ρομαντισμού κι ένας από τους πιο ένθερμους φιλέλληνες, που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της Ελλάδας.
Η καταστροφή της Κάσου
Συνέβη στις 29 Μαΐου 1824, όταν οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ αποβιβάστηκαν στο νησί και το αφάνισαν, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Η Ναυμαχία της Σάμου
Ο ελληνικός στόλος υπό την αρχηγία του Υδραίου καραβοκύρη Γεωργίου Σαχτούρη νικά τον τουρκικό στόλο υπό τον Χοσρέφ Πασά και αποτρέπει την κατάληψη της Σάμου…
Ο πρώτος εορτασμός της 25ης Μαρτίου
Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή της χώρας μας στις 15 Μαρτίου 1838, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, που εκτελούσε παράλληλα και τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος
Η πιο σημαντική πολιτική προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης, με έντονη πολιτική δράση και μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους.
Η Μάχη της Πέτρας
Ήταν η τελευταία μάχη του Αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία. Έλαβε χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου 1829 στην Πέτρα της Βοιωτίας, μεταξύ Θήβας και Λιβαδειάς…
Ιωάννης Κωλέττης
Εμβληματική πολιτική προσωπικότητα των επαναστατικών και των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων.
Η Μάχη των Στύρων
Ήττα των ελληνικών δυνάμεων στα Στύρα της Εύβοιας από τους Τούρκους του Ομέρ Μπέη στις 12 Ιανουαρίου του 1822.
Η πτώση της Σφακτηρίας
Στις 26 Απριλίου 1825, με αποβατική επιχείρηση, ο Ιμπραήμ κατέλαβε τη βραχονησίδα Σφακτηρία στην είσοδο του όρμου του Ναυαρίνου και προξένησε βαρύτατες απώλειες στους Έλληνες υπερα…
Η Μάχη στα Δερβενάκια
Μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Η Μάχη του Βαλτετσίου
Από τις σημαντικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης, που άνοιξε τον δρόμο για την άλωση της Τριπολιτσάς. Διεξήχθη στις 12 και 13 Μαΐου του 1821…
Η Ναυμαχία της Ερεσσού
Ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά κατορθώματα της Ελληνικής Επανάστασης, που συνετέλεσε αποφασιστικά στην κυριαρχία του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο.
Η Μάχη της Αλαμάνας
Μία από τις πρώτες μάχες του Εθνικού Ξεσηκωμού, που δόθηκε στην ξύλινη γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού), πλησίον των Θερμοπυλών, στις 23 Απριλίου 1821…
Η Μάχη του Λεβιδίου
Αποφασιστική μάχη για την ανύψωση του ηθικού των επαναστατημένων Ελλήνων, που δόθηκε στις 14 Απριλίου 1821…
Η πρώτη διπλωματική αναγνώριση της Ελλάδας
Η Αϊτή ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ‘21 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση…
Σάλπιγξ Ελληνική
Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα, που εκδόθηκε την 1η Αυγούστου 1821 στην επαναστατημένη Καλαμάτα. Τυπώθηκε στο μικρό τυπογραφείο, που είχε φέρει ο Δημήτριος Υψηλάντης από την
Η καταστροφή της Χίου
Στις 30 Μαρτίου 1822 οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέσφαξαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στη Χίο, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί από τον Σάμιο Λυκούργο Λογοθέτη.
Η Μάχη του Αναλάτου
Καταστροφική πολεμική επιχείρηση των Ελλήνων κατά των Οθωμανών, σε μια δύσκολη περίοδο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Διεξήχθη στις 24 Απριλίου 1827, την επομένη του θανάτου του Γεώργ…
Η Μάχη στο Μανιάκι
Άρχισε το πρωί της 20ης Μαΐου 1825, κράτησε περίπου οκτώ ώρες και έληξε με νίκη του Ιμπραήμ. Ανάμεσα στις απώλειες της ελληνικής πλευράς και ο Παπαφλέσσας…
Η Μάχη της Άμπλιανης
Έλαβε χώρα στις 14 Ιουλίου 1824, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες, που έτρεψαν σε άτακτη φυγή τις ισχυρές οθωμανικές δυνάμεις.
Η καταστροφή των Ψαρών
Το πρωί της 20ης Ιουνίου ο τουρκικός στόλος απέπλευσε από το Σίγρι Μυτιλήνης με προορισμό τα Ψαρά. Απετελείτο από 176 πλοία (πολεμικά και φορτηγά) και 12 χιλιάδες άνδρες (τούρκους
Πανουργιάς
Κλεφταρματολός των Σαλώνων και αγωνιστής του 1821. Συμμετείχε στα πρώτα στάδια της Επανάστασης στην Ανατολική Στερεά και ως πολιτικός στις Εθνοσυνελεύσεις.
Γιάννης Γκούρας
Οπλαρχηγός της Στερεάς Ελλάδας και από τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης.
Ασήμω Γκούρα
Γυναικεία μορφή του ’21, σύζυγος του στρατηγού Γιάννη Γκούρα. Στην εποχή της ήταν γνωστή ως Γκούραινα ή Νταλιάνα, επειδή ήταν υψηλόσωμη και ωραία.
Ερρίκος Δεριγνύ
Γάλλος ναύαρχος και πολιτικός. Συμμετείχε ως αρχηγός της γαλλικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ανεξαρτησία της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτ…
1821 και Ελληνικός Κινηματογράφος
Μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών είναι οι ταινίες που διαδραματίζονται στα χρόνια του εθνικού ξεσηκωμού. Αιτία, το υψηλό κόστος και η χαμηλή απήχηση στο κοινό…
Αντώνιος Κριεζής
Αγωνιστής του ‘21 και πολιτικός. Υπήρξε ο πρώτος αξιωματικός που πήρε το βαθμό του αντιναυάρχου και ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της οθωνικής περιόδου.
Ιωσήφ Ανδρούσης
Εκκλησιαστική και πολιτική προσωπικότητα, με πολυσχιδή και ανιδιοτελή δράση κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Σωτήριος Θεοχαρόπουλος
Πρόκριτος της επαρχίας Καλαβρύτων, που μετείχε στην Επανάσταση του 1821 και διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για τους σκοπούς του Αγώνα.
Θεόδωρος Αλκαίος
Αγωνιστής του ‘21, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού θεάτρου.
Ιωάννης Φιλήμων
Αγωνιστής του ‘21 και ιστορικός. Διετέλεσε γραμματέας του Δημητρίου Υψηλάντη και συνέγραψε έργα για τη Φιλική Εταιρεία και την Ελληνική Επανάσταση.
Εμμανουήλ Ξάνθος
Έλληνας έμπορος από την Πάτμο. Υπήρξε ο εμπνευστής κι ένας από τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, μαζί με τον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
Γεώργιος Μαυρομιχάλης
Μέλος της Φιλικής Εταιρείας, αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 και πολιτικός. Ήταν συναυτουργός της δολοφονίας του Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.
Γεώργιος Σαχτούρης
Υδραίος ναυμάχος του ‘21, που συνδέθηκε ιδιαίτερα με τα ναυτικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης από το 1824 έως 1827.
Δημήτριος Τσόκρης
Οπλαρχηγός του ‘21 και πολιτικός από το Άργος, με μεγάλη επιρροή στην περιοχή της Αργολίδας. Ήταν πιστός φίλος των Κολοκοτρωναίων και ηγετικό στέλεχος του Ρωσικού Κόμματος.
Χριστόδουλος Χατζηπέτρος
Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και αξιωματικός του τακτικού ελληνικού στρατού μετά την απελευθέρωση.
Παναγιώτης Μπότασης
Προύχοντας των Σπετσών, με ενεργό πολιτικό ρόλο στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Έντουαρντ Τρελόνι
Άγγλος συγγραφέας και άνθρωπος της περιπέτειας, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Υπήρξε στενός φίλος του Πέρσι Σέλεϊ και του Λόρδου Βύρωνα.
Ανάργυρος Λεμπέσης
Σπετσιώτης καραβοκύρης, με σημαντική δράση κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Λυκούργος Λογοθέτης
Πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Σάμου, κατά την Επανάσταση του 1821, με σημαντικό έργο τα προεπαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια.
Παναγιώτης Σέκερης
Έμπορος και πλοιοκτήτης από την Τριπολιτσά, μία από τις ηγετικές μορφές της Φιλικής Εταιρείας.
Γρηγόρης Λιακατάς
Αρματολός του Κλεινοβού, με επαμφοτερίζοντα ρόλο στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Μεσολόγγι.
Γεωργάκης Ολύμπιος
Κλεφταρματολός της Θεσσαλίας και μία από τις ηρωικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης στη Μολδοβλαχία.
Γώγος Μπακόλας: Ο αγωνιστής του ’21 που στιγματίστηκε ως προδότης
Αρματολός και οπλαρχηγός κατά την Ελληνική Επανάσταση. Μπήκε από τους πρώτους στον Αγώνα, αλλά ατυχείς συγκυρίες τον στιγμάτισαν ως τουρκόφιλο και προδότη.
Χατζηαντώνης Βισβίζης
Θρακιώτης πλοιοκτήτης, που προσέφερε αξιόλογες υπηρεσίες στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, με το μπρίκι του «Καλομοίρα» και με οικονομικές συνεισφορές.
Δόμνα Βισβίζη
Θρακιώτισσα καπετάνισσα και αγωνίστρια του 1821.
Γεώργιος Ανδρούτσος: Ο ναύαρχος του στόλου των Σπετσών
Μία από τις σημαντικότερες μορφές του ναυτικού Αγώνα του 1821, που διετέλεσε ναύαρχος του σπετσιώτικου στόλου.