Έλληνες Φορολογούμενοι: Επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες!

Έλληνες Φορολογούμενοι: Επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες!


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Το κίνημα πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι” καλεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως εισοδήματος να προσφύγουν κατά του εκκαθαριστικού τους, αιτούμενοι να ισχύσει και γι’ αυτούς το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Η προσφυγή αυτή, μπορεί να γίνει μέσα από τη διαδικασία της “ενδικοφανούς προσφυγής” που προβλέπει ο νόμος 4174/2013, η οποία μπορεί να υποβληθεί στην οικεία ΔΟΥ, μέσα σε 30 μέρες από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και την έκδοση του εκκαθαριστικού.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ο πρόεδρος του κινήματος κ. Γιάννης Σιάτρας, δηλώνει ότι: “Στην πράξη, πρόκειται για μία πολύ σημαντική και σοβαρή ενέργεια νομικού ακτιβισμού. Καλούμε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιήσουν μία μαζική διαμαρτυρία, η οποία δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη διαδικασία, αλλά ούτε και συνεπάγεται κάποιο κόστος για τον πολίτη. Θεωρούμε βέβαιο ότι, το Υπουργείο Οικονομικών θα απορρίψει το σύνολο των προσφυγών – μάλιστα, δε θα μπει καν στον κόπο να απαντήσει, δείχνοντας παράλληλα και το πόσο σέβεται τους πολίτες. Όμως, το κίνημά μας, θα επιλέξει συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτών που θα έρθουν σε επικοινωνία μαζί του και θα προχωρήσει τις επιλεγμένες υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εάν κερδίσουμε -και πιστεύω ακράδαντα ότι θα κερδίσουμε- θα ανατρέψουμε όχι μόνον την ισχύουσα, παράλογη και αντισυνταγματική νομοθεσία, αλλά και ολόκληρη τη σημερινή φιλοσοφία γύρω από τη φορολογία εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η διαμαρτυρία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πρέπει να είναι μαζική, ώστε να περάσει το μήνυμά τους προς την Κυβέρνηση. Εκτιμούμε ότι η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών θα είναι γρήγορη, με τη διαδικασία της “πρότυπης δίκης”, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να ληφθεί υπ’ όψη στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για το επόμενο έτος”.

Η διαφοροποίηση στη φορολογική επιβάρυνση μεταξύ μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών δεν είναι κάτι καινούργιο. Σχεδόν πάντα, η κατηγορία των μισθωτών-συνταξιούχων απολάμβανε ένα υψηλότερο όριο αφορολογήτου, σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όμως, επί 60 περίπου χρόνια, η διαφορά στον τελικό φόρο που πλήρωνε η κάθε κατηγορία φορολογουμένων, ήταν μικρή και -θα λέγαμε- ανεκτή από την κοινωνία. Σήμερα όμως, η διαφορά αυτή είναι κολοσσιαία! Όπως αποδείχθηκε σε μελέτη που δημοσίευσαν οι “Έλληνες Φορολογούμενοι” πριν από μερικές μέρες (δείτε τη μελέτη), φέτος, για το ίδιο εισόδημα (αφορά στο “μέσο εισόδημα” όπως αυτό προσδιορίζεται από τη Eurostat) που απέκτησαν ένας μισθωτός και ένας ελεύθερος επαγγελματίας εντός του 2013, ο ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει κατά 169,3% περισσότερο φόρο!


Αυτό είναι πλέον έξω από κάθε λογική, υπερβαίνει την όποια ανοχή και θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν οι νόμοι και το Σύνταγμα!

Το νομικό επιτελείο του κινήματος, υποστηρίζει ότι, ο νόμος 4172/2013 βάσει του οποίου φορολογούμαστε κάνει μια αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών σε σχέση με τους μισθωτούς. Ειδικότερα, ο νόμος αυτός έχει προβλέψει στο άρθρο 16 μια μείωση φόρου ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος των μισθωτών. Όμως, η διάκριση αυτή είναι αντισυνταγματική και, με βάση την αρχή της ισότητας που προβλέπει το Σύνταγμα, θα πρέπει να καταργηθεί. Το παράδοξο στην όλη υπόθεση -κάτι που γεννά ερωτηματικά για την όλη πολιτική και μεθόδευση της Κυβέρνησης- είναι ότι, η συγκεκριμένη διάταξη (η οποία επιφέρει τη διάκριση μεταξύ των μισθωτών και των ελευθέρων επαγγελματιών) έχει ήδη κριθεί ως αντισυνταγματική από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής, κατά την αρχική κατάθεση του νομοσχεδίου! (Β΄ Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών, Τμήμα Επεξεργασίας Σχεδίων και Προτάσεων Νόμων, Έκθεση επί του νομοσχεδίου “Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις”, 18/1/2013).

Στην ιστοσελίδα του, το κίνημα πολιτών παραθέτει όλα τα νομικά επιχειρήματα στα οποία οι πολίτες θα μπορέσουν να βασίσουν την προσφυγή τους και έχει αναπτύξειυποδείγματα προσφυγών, τα οποία μπορεί να κατεβάσει ο κάθε ένας στο υπολογιστή του. Η διαδικασία είναι εύκολη και απλή. Το κίνημα “Έλληνες Φορολογούμενοι” θα παράσχει κάθε βοήθεια και κάθε νομική συμβουλή προς τους πολίτες που θα απευθυνθούν προς αυτό. (Δείτε το σχετικό άρθρο και το υπόδειγμα της προσφυγής).

“Ένώ ένας μισθωτός δε θα πληρώσει τίποτα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 9.500 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 2.470 ευρώ, ο οποίος μαζί με την προκαταβολή θα φθάσει στα 3.828 ευρώ. Μία διαζευγμένη γυναίκα, με ένα ή δύο παιδιά, που εισπράττει ως διατροφή το ποσό των 500 ευρώ το μήνα, καλείται να πληρώσει φόρο (και προκαταβολή) 2.418 ευρώ! Αυτό είναι παράλογο! Και θα πρέπει να σταματήσει πια! Η κοινωνία, απλά, δεν αντέχει άλλο!” αναφέρει ο κ. Σιάτρας.

Σημειώνεται ότι, αυτό δεν είναι το μόνο μέτωπο που ανοίγουν με το Υπουργείο Οικονομικών οι “Έλληνες Φορολογούμενοι”. Πριν από 15 μέρες, μέσα από το πρόγραμμα “Φορολογική Ασπίδα Πολιτών” κάλεσαν τους οικονομικά αδύναμους που υπερφορολογούνται να καταθέσουν και αυτοί ενδικοφανείς προσφυγές. (Δείτε το σχετικό άρθρο) “Ήδη, το κίνημά μας έχει βοηθήσει, μέσω νομικών συμβουλών, δεκάδες πολίτες. Μερικές “ακραίες υποθέσεις” όπου η αδικία είναι τεράστια και η αδυναμία των πολιτών πλήρης, θα τις αναλάβει το κίνημά μας, μέχρι το τέλος. Τις υποθέσεις αυτές θα πρέπει να τις κερδίσουμε για να δημιουργήσουμε νομολογία και να ανοίξουμε το δρόμο κατάργησης της παράλογης νομοθεσίας και της ανάλγητης πολιτικής”.

Το κίνημα πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι” είναι πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2014. Οι θέσεις του κατά κύριο λόγο επικεντρώνονται στο φορολογικό ζήτημα, στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και στη διαχείριση του δημοσίου χρέους. 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.forologoumenoi.gr ή καλέστε στο 201 3242032.

Πηγή: ηλ.τα.

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x