Έφηβοι και ναρκωτικές ουσίες | Κατανοώντας  τους λόγους της χρήσης ναρκωτικών

Έφηβοι και ναρκωτικές ουσίες | Κατανοώντας τους λόγους της χρήσης ναρκωτικών


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Πολλές φορές,  και παρόλο που οι εικόνες που βλέπουμε γύρω μας είναι αποτρεπτικές από το να κάνει κάποιος χρήση ναρκωτικών, διαπιστώνεται ότι,  όλο και πιο πολλοί νέοι άνθρωποι τελικά επιλέγουν να δοκιμάσουν κάποιο ναρκωτικό, παραβλέποντας τις συνέπειες. Για ποιους λόγους όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Για ποιο λόγο οι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών;

Οι ναρκωτικές ουσίες είναι καταρχήν απολαυστικές. Οι ουσίες αυτές είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να αλλάζουν τη ψυχική διάθεση του ανθρώπου που τις επιλέγει και είναι ένας εύκολος, γρήγορος και στην αρχή τουλάχιστον, αξιόπιστος τρόπος να αποκτήσω αυτό που θέλω χωρίς να προσπαθήσω και ιδιαίτερα

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

για αυτό!

Είμαι στεναχωρημένος/η  θα πάρω μία ουσία και θα με «ανεβάσει». Έχω αναστολές; Θα πάρω μία άλλη ουσία, να χαλαρώσω. Είμαι θυμωμένος/η  και θέλω να ξεχάσω αυτά που με θύμωσαν; Θα πάρω μία τρίτη ουσία και θα σταματήσω το θυμό.

Αντί αυτού θα έπρεπε:

Να μείνω με τον πόνο μου και να τον αποκωδικοποιήσω, να ζητήσω βοήθεια, να επικοινωνήσω με ανθρώπους που εμπιστεύομαι…


Να μείνω με  την ντροπή που νοιώθω όταν πλησιάζω έναν κορίτσι ή ένα αγόρι και να φοβάμαι την απόρριψη που μπορεί να μου συμβεί αλλά παρόλα αυτά να προσπαθώ, ζητώντας την εμπειρία ανθρώπων που εμπιστεύομαι…

Να νοιώθω θυμό και να βρω  τρόπους να τον διαχειριστώ και να μετατρέψω αυτή την ενέργεια σε κάτι θετικό , ζητώντας βοήθεια και εμπειρία από ανθρώπους που εμπιστεύομαι…

Άρα,  στην περίπτωση των ναρκωτικών ουσιών έχουμε ένα αποτέλεσμα χωρίς προσπάθεια και στην δεύτερη περίπτωση  έχουμε μια διαδικασία που περιλαμβάνει:

«Ένα παιδί που θα έχει δίπλα του γονείς να το ακούσουν, γονείς που θα έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης ώστε το παιδί να στραφεί μέσα στο σπίτι για βοήθεια και ενθάρρυνση και γονείς που θα είναι πρόθυμοι να κατανοήσουν τα συναισθήματα του παιδιού και θα του δώσουν εναλλακτικούς, δημιουργικούς τρόπους να τα διαχειρίζονται».

Ας δούμε τι είναι χρήσιμο τόσο για τους γονείς όσο και για τους έφηβούς

  • Οι γονείς θα χρειαστεί να συμβαδίζουν με το πνεύμα των καιρών , πράγμα το οποίο σημαίνει ότι,  θα πρέπει να αρχίσουν να ενημερώνονται και να μιλάνε ανοιχτά για τις ναρκωτικές ουσίες ώστε να είναι οι ίδιοι,  η πηγή ενημέρωσης για τα παιδιά τους.
  • Οι γονείς θα χρειαστεί  να σέβονται τα «όχι» που ακούν από τα παιδιά τους. Όταν σεβόμαστε το όχι που λέει ένα παιδί, δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Ότι σεβόμαστε τα όρια του. Έτσι,  καθώς το παιδί θα μεγαλώνει,   όταν θα χρειαστεί να πει «όχι» σε έναν φίλο που τον παροτρύνει να «πιεί, ή να οδηγήσει χωρίς δίπλωμα ή να κάνει μια κοπάνα» , θα αισθάνεται καλά με τον εαυτό του,  όταν στηρίζει τη θέση του.
  • Αν και φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι: Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι τα ναρκωτικά , τα τσιγάρα & το αλκοόλ είναι εθιστικά.
  • Να είστε ειλικρινής με τα παιδιά σας. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, συμπεριλαμβανομένων και των λαθών σας. Μιλήστε τους για τις συνέπειες που βιώσατε εσείς ή κάποιος φίλος σας από ένα μεθύσι ή τη χρήση ναρκωτικών.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.
  • Θεσπίστε ξεκάθαρους κανόνες για τη χρήση ναρκωτικών  και αλκοόλ  μέσα στο σπίτι.
  • Εμπλακείτε στις δραστηριότητες των παιδιών σας, δημιουργείστε νέες δραστηριότητες που να περιλαμβάνουν επαφή με τη φύση, εθελοντισμό, ανθρώπους που απολαμβάνουν τη ζωή.
  • Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας για το πώς παρουσιάζουν  σε διαφημίσεις και ταινίες τις διάφορες ουσίες,  ώστε να συνδέονται με επιτυχημένους & έξυπνους ανθρώπους. Πείτε τους ποια είναι η πραγματικότητα.
  • Δείτε μαζί τους ταινίες με θέματα ουσιών και σχολιάστε μαζί με τα παιδιά σας.
  • Γνωρίστε τους γονείς και τους φίλους των παιδιών σας.
  • Μάθετε τα προειδοποιητικά σημάδια και αναγνωρίστε  τις ουσίες.
  • Εξετάστε το παράδειγμα που δίνετε. Αν το ρίχνετε λίγο έξω και μεθάτε και οδηγείτε γιατί οι «επιστήμονες υπερβάλλουν», τότε καθιερώνετε ένα πρότυπο που το παιδί θα ακολουθήσει στην πρώτη ευκαιρία.
  • Κάντε τελετουργικά υπομονής παρέα με τα παιδιά. (π.χ   Δημιουργήστε βραδιές slow food , όπου  η διαδικασία της μάσησης,  θα κάνει το φαγητό απολαυστικότερο ή ξεκινήστε να βάζετε ως οικογένεια χρήματα σε έναν κουμπαρά που θα ανοίξετε μετά από 3 μήνες και ξοδέψτε αυτά τα χρήματα σε μια δραστηριότητα που θα σας ευχαριστεί όλους.)

 

Σημάδια στη συμπεριφορά των παιδιών  που θα ήταν καλό να μην τα  αγνοήσουμε:

  • ‘Έντονες και συχνές αλλαγές στη συναισθηματική διάθεση του παιδιού.
  • Εκρήξεις θυμού ή και βίας.
  • Δραματικές αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση. (βρώμικο ντύσιμο).
  • Αλλαγές στο πρόγραμμα  διατροφής &  ύπνου.
  • Απόρριψη φίλων που συνήθιζε να κάνει παρέα , χωρίς κάποια λογική εξήγηση.
  • Ψέματα για το που ήταν, τι έκανε και με ποιους ήταν.
  • Απώλεια χρημάτων  ή αντικείμενων (μετρητά, κινητά, χρυσαφικά).
  • Πτώση σε μαθήματα, επιδόσεις σε σπορ που κάποτε αγαπούσε κ.α
  • Αναφορές  του παιδιού για αυτοκτονία.

Η απάντηση στο τεράστιο θέμα των ναρκωτικών , δεν είναι μία και δεν είναι απλή.  Τα ναρκωτικά έχουν τη δύναμη να αποξενώνουν και να δίνουν για ένα μικρό ή μεγάλο διάστημα , την ψευδαίσθηση της ελευθερίας, της παντοδυναμίας, της γνώσης, της ευτυχίας.

Είναι όμως πολύ δύσκολο να αποξενώσεις κάποιον όταν έχει δίπλα του,  ένα δίκτυο ανθρώπων που τον αγαπούν και τον νοιάζονται με έναν υγιή, ελεύθερο και φυσικό τρόπο.

Είναι δύσκολο να αποξενώσεις έναν άνθρωπο που έχει μάθει να κάνει υπομονή, να αντέχει στα δύσκολα (γιατί θα έχει μάθει ότι, μετά έρχονται τα καλύτερα), να έχει μια υγιή αυτοπεποίθηση και ένα υγιή εγωισμό.

Είναι δύσκολο να αποξενώσεις έναν άνθρωπο που έχει όχι μόνο τις «θεωρητικές –  απαραίτητες- γνώσεις» για τα ναρκωτικά αλλά και τους πρακτικούς τρόπους να αναζητά βοήθεια όταν τη χρειάζεται, να τον συγχωρούν όταν κάνει λάθη, και να του διδάσκουν τον τρόπο να ξανασηκώνεται όταν πέφτει.

από τη  σύμβουλο Ψυχικής υγείας Νάνσυ Ψημενάτου

understanding-self.gr

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x