Δύο πάσχοντες από AIDS, που υποβλήθηκαν στις ΗΠΑ σε μεταμόσχευση μυελού των οστών (στο πλαίσιο αντικαρκινικής θεραπείας), διέκοψαν την αντιρετροϊκή αγωγή καθώς δεν ανιχνεύεται πλέον ο ιός HIV στον οργανισμό τους.
Τη θετική αυτή ανακοίνωση έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατά τη διάρκεια της συνόδου της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη του AIDS, στην Μαλαισία.
Οι επιστήμονες υπογράμμισαν πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουν για ίαση των δύο ασθενών, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ενθαρρυντική εξέλιξη αφού ο ιός δεν έχει επανεμφανιστεί για μήνες μετά το τέλος της φαρμακευτικής αγωγής.
Οι ερευνητές Τίμοθι
«Οι δύο άνδρες έχουν πλέον σταματήσει την αντιρετροϊκή αγωγή, ο ένας 15 εβδομάδες και ο άλλες επτά, χωρίς να υπάρχει ένδειξη του ιού HIV στον οργανισμό τους. Είναι σε καλή κατάσταση, αλλά αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να μιλάμε για πλήρη ίαση του AIDS. Αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Σε κάθε περίπτωση πάντως είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την αντιρετροϊκή αγωγή στους δύο ασθενείς σε περίπτωση που ο ιός επανεμφανιστεί», τόνισε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο Δρ Χενρι.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι διότι ο ιός HIV μπορεί να «κρύβεται» σε όργανα του σώματος, όπως το ήπαρ, ο εγκέφαλος ή ο σπλήνας και να ανακάμψει κάποια στιγμή στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς θα μείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερο από έναν χρόνο με επαναλαμβανόμενες εξετάσεις σε δείγμα πλάσματος, ιστών και κυττάρων, ώστε να σχηματίσουν οι κλινικοί γιατροί μια πλήρη εικόνα για την επίπτωση της μεταμόσχευσης μυελού των οστών στον ιό HIV.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που αναφέρεται ίαση του AIDS, καθώς ομάδα γερμανών γιατρών είχε ανακοινώσει το 2009 ότι ο αμερικανός Τίμοθι Ράι Μπράουν που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για θεραπεία της λευχαιμίας, παρέμενε ελεύθερος του ιού HIV δύο χρόνια μετά την αντικαρκινική αγωγή.
Οι γιατροί του Μπράουν είχαν πάρει μόσχευμα από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που παρέχει ανθεκτικότητα έναντι του ιού HIV. Έτσι λοιπόν, η περίπτωση των δύο ασθενών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είναι η πρώτη που γίνεται χρήση κανονικά κυττάρων μυελού των οστών.
Πηγή: Καλά Νέα