Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η σημαντικότερη έως τώρα προσπάθεια εθνικής συνεργασίας για την προστασία της Νανόχηνας, ενός παγκοσμίως απειλούμενου είδους του οποίου λίγες δεκάδες πλέον άτομα, το σύνολο του φιννοσκανδικού πληθυσμού, ξεχειμωνιάζουν κάθε χρόνο στους ελληνικούς υγροτόπους.
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Y.Π.E.K.A.) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα είχαν ως στόχο τη συζήτηση για την οργανωμένη αντιμετώπιση της λαθροθηρίας και την παρακολούθηση της κυνηγητικής δραστηριότητας στους υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας.
Στα σεμινάρια συμμετείχαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία,
Στη συζήτηση που ακολούθησε τις εργασίες των σεμιναρίων, διαπιστώθηκε η ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση περιστατικών λαθροθηρίας, αλλά και περαιτέρω οργάνωσης και παρακολούθησης της κυνηγετικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της αειφορίας του θηραματικού κεφαλαίου παράλληλα με την αποτελεσματικότερη διαφύλαξη των μη θηρεύσιμων ειδών της άγριας πανίδας.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητη η σωστή εποπτεία και φύλαξη των υγροτόπων, έτσι ώστε η θήρα να ασκείται νόμιμα και σε ορθολογικά πλαίσια. Επίσης, στα σεμινάρια δόθηκε έμφαση στη σωστή και έγκαιρη αναγνώριση της Νανόχηνας, ώστε ο καταρτισμένος κυνηγός να μπορεί να την ξεχωρίσει από την Ασπρομέτωπη Χήνα, το μοναδικό θηρεύσιμο είδος χήνας στην Ελλάδα το οποίο συγχέεται πολύ εύκολα, λόγω της ομοιότητάς της, με την παγκοσμίως απειλούμενη Νανόχηνα.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας που υλοποιεί το Υ.Π.Ε.Κ.Α. για το Πρόγραμμα LIFE+, διοργανώθηκαν συναντήσεις εργασίας στην Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη, όπου οι εμπλεκόμενοι στην εποπτεία και τον έλεγχο της λαθροθηρίας φορείς (Δασοφυλακή, Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, επόπτες των Φορέων Διαχείρισης) συνεργάστηκαν για το σχεδιασμό Τοπικών Σχεδίων Δράσης για τον περιορισμό της λαθροθηρίας στο Δέλτα του Έβρου, στους υγρότοπους της λίμνης Ισμαρίδας και Βιστωνίδας, στο Πόρτο Λάγος και το Δέλτα του Νέστου.
Πηγή: Καλά Νέα