Ανέλπιστα ευρήματα άγνωστης ταυτότητας
(Κλαδί από το χρυσό στεφάνι που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα)
Αγνωστη παραμένει, διόμισυ χρόνια μετά την αποκάλυψή τους, η ταυτότητα των νεκρών της Βεργίνας και των ιδιότυπων ταφών τους.
Τα μοναδικά στοιχεία που κατάφεραν να δώσουν οι πολύμηνες εργαστηριακές έρευνες είναι το φύλλο και η ηλικία των νεκρών καθώς και ένα ακόμη χρυσό στεφάνι (το δεύτερο) και σειρά χρυσών κτερισμάτων από την ιδιότυπη ταφή.
Τα ανέλπιστα ευρήματα – καθώς εντοπίστηκαν εκτός των νεκροταφείων, στον χώρο της αγοράς της Βεργίνας – αποκαλύφθηκαν το καλοκαίρι του 2008 (η πρώτη ταφή με το χρυσό στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς) και το καλοκαίρι του 2009 (κατά περίεργη σύμπτωση την ίδια ακριβώς ημέρα, την τελευταία της ανασκαφικής περιόδου) από τα μέλη της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Βεργίνας με επικεφαλής την καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ και ευρωβουλευτή κυρία Χρυσούλα Παλιαδέλη.
Η εισήγηση της καθηγήτριας και των συνεργατών της στο πλαίσιο του συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη αναφέρεται στα εργαστηριακά ευρήματα και… προσθέτει ακόμη ένα χρυσό στεφάνι (με φύλλα ελιάς αυτή τη φορά) το οποίο εντοπίστηκε ως κτέρισμα της ιδιότυπης ταφής μέσα σε ασημένια υδρία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν επίσης από τις πολύμηνες οστεοαρχαιολογικές μελέτες και τις εργασίες συντήρησης των ευρημάτων, η πρώτη ταφή (μια αργυρή υδρία με ακτέριστα σκελετικά κατάλοιπα) αφορά στην
καύση ενήλικου ατόμου αλλά η κατάσταση διατήρησής τους δεν επιτρέπει τον ακριβέστερο προσδιορισμό της ηλικίας και του φύλου.
Το δεύτερο αγγείο, ένας αργυρός παναθηναϊκός αμφορέας με επιχρύσωση και εγχαράξεις (η παράσταση που απεικονίζει δεν έγινε δυνατό να διαγνωστεί) είναι το μοναδικό συμφωνα με τους αρχαιολόγους δείγμα αυτού του ιδιαίτερου σχήματος σε μέταλλο.
Από τις εργασίες συντήρησης προέκυψε ότι περιείχε τα καμένα οστά μικρού παιδιού ηλικίας 3-7 ετών, μάλλον κοριτσιού, καθώς είναι κτερισμένο με χρυσά σκουλαρίκια με φτερωτές Νίκες, χρυσά διακοσμητικά δισκάρια διακοσμημένα με ακτίνες και ένα ακόμη χρυσό στεφάνι με φύλλα ελιάς.
«Οι δύο ταφές που εντοπίστηκαν το 2009 δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με την υπόθεση εργασίας για την ταύτιση του πρώτου νεκρού, με το στεφάνι βελανιδιάς, με τον Ηρακλή, νόθο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης. Απλώς προσθέτουν στο πολύτιμο αυτό ταφικό σύνολο δύο νέα πρόσωπα (ένα ενήλικο και ένα νήπιο, πιθανότατα κοριτσάκι) που προφανώς συνδέονται με τον τελευταίο των Τημενιδών, χωρίς να είμαστε σε θέση, λόγω της σιωπής των αρχαίων πηγών, να τα ταυτίσουμε με συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα» δηλώνει η κυρία Παλιαδέλη.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πηγή: ΒΙΣΑΛΤΗΣ