Δήμος Ηρακλείου | Διεθνής Διάκριση για την Εξοικονόμηση Ενέργειας

Δήμος Ηρακλείου | Διεθνής Διάκριση για την Εξοικονόμηση Ενέργειας


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Την υψηλότερη βαθμολογία στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας έλαβε ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης στην αξιολόγηση που έγινε ανάμεσα σε Δήμους από επτά κράτη και συγκεκριμένα την Ιταλία, την Ισπανία, την Μάλτα, την Πορτογαλία, την Σλοβενία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Η Διάκριση συνοδεύθηκε με την απονομή του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου στα πλαίσια του προγράμματος «MEDEEA-Υλοποίηση Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου σε Μεσογειακές περιοχές» που έγινε στην Λευκωσία και το οποίο παρέλαβε ο Δήμαρχος Γ. Κουράκης

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουράκης τόνισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου πρωτοπορεί σε Καινοτόμες και Καλές Πρακτικές (Βιοκλιματικές Εφαρμογές, Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών

Ενέργειας, κ.α) μέσα από ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί τα τελευταία χρόνια και αφορούν ένα μεγάλο πλέγμα Περιβαλλοντικών και Ενεργειακών δράσεων.  Στόχος των πολιτικών που εφαρμόζει είναι οι ανθρώπινες και βιώσιμες πόλεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Διάκριση αυτή έρχεται να προστεθεί και σε άλλες Διεθνείς Διακρίσεις του Δήμου Ηρακλείου όπως την ένταξή του για δεύτερη χρονιά στις 21 ψηφιακά πιο «Έξυπνες Πόλεις» του κόσμου αλλά και την Τιμητική Διάκριση από το Συμβούλιο της Ευρώπης στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Επιβράβευσης Καλών Πρακτικών για «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ », που έχουν γίνει στην Αγγλία, την Σουηδία και την Βιέννη.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ


 

  • Στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου που αποτελεί επένδυση πολιτισμού για την Κρήτη , έχει εφαρμοστεί η τεχνολογία της ΑΒΑΘΟΥΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ως το πλέον Οικονομικό Σύστημα Θέρμανσης- Ψύξης που αξιοποιεί τη θερμοκρασία του εδάφους.

 

  • Στα πλαίσια της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων  (Βιολογικός ΚαθαρισμόςΛειτουργεί ΜονάδαΣυμπαραγωγής Θερμικής και Ηλεκτρικής Ενέργειας από την καύση του βιοαερίουπου παράγεται κατά τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης της λυματολάσπης.

Η ισχύς της εν λόγω μονάδας είναι 180 Kw και καλύπτεται το 12% περίπου της συνολικάκαταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε.Λ. ενώ από την παραγόμενη θερμική ενέργεια , γίνεται η απαραίτητη θέρμανση των δύο μεσόφιλων χωνευτών της ΕΕΛ. Έχουμε καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης για την Αναβάθμισή και Διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος.

 

  • Επίσης αξιοποιήσαμε τα αστικά υγρά λύμματα ως Eναλλακτικό Yδάτινο πόροAρδευσης για τη γεωργία εφαρμόζοντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία για το οποίο αποσπάσαμε πανελλήνιο βραβείο στα πλαίσια του ετήσιου διαγωνισμούEnvironmental Awardws 2013.

 

  • Σχεδιάζουμε την ανάπτυξη και εγκατάσταση Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τις πιο σύγχονες τεχνολογίες για την αξιοποίηση του βιοαρίου στο ΧΥΤΑ του Δήμου Ηρακλείου. Αποτελεί μια σπουδαία και ενδεδειγμένη λύση για τηΔιαχείρηση των Στερεών Αποβλήτων.

Το μεθάνιο ως κύριο συστατικό του βιοαερίου αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) και διαθέτει μια αξιόλογη θερμογόνο δύναμη. Επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις χρήσεις που έχει το φυσικό αέριο, π.χ παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας, ως εναλλακτικό καύσιμο κ.λ.π. Παράλληλα το μεθάνιο αποτελεί σημαντικό ρύπο που συμβάλει στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου αλλά και στην κλιματική αλλαγή. Έτσι η ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου έχει υψηλό περιβαλλοντικό όφελος διότι περιορίζεται δραστικά η εκπομπή του μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

 

  •    Προγραμματίζουμε άμεσα την Κατασκευή Μονάδας (ειδικό θερμοκήπιο με ρομποτικές εφαρμογές) ξήρανσης της λυμματολάσπης αξιοποιώντας αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια και όχι τη συμβατική. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντος που θα αξιοποιηθεί στη γεωργία.

 

  •    Στα πλαίσια του προγράμματος Jessica , έχει κατατεθεί πρόταση  χρηματοδότησης για  την αντικατάσταση όλων των ενεργοβόρων  συμβατικών σωμάτων οδοφωτισμού με φωτιστικά σώματα οικονομίας τύπου led.

 

  •    Σε όλες τις νέες κτιριακές υποδομές που σχεδιάζει ο Δήμος εφαρμόζει βιοκλιματικές, καινοτόμες και καλές πρακτικές. Τα Δημοτικά Κτίρια, οιΒρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα Σχολεία, τα Αθλητικά Κέντρα που κατασκευάζουμε βασίζονται σε βιοκλιματικά σχέδια.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο κτίριο ΑΧΤΑΡΙΚΑ όπου σύντομα θα στεγαστεί η ΒικελαίαΔημοτική Βιβλιοθήκη έχουν χρησιμοποιηθεί τα πλέον κατάλληλα μέσα και  υλικά (Θερμοπροσόψεις, Αλουμίνια με θερμοδιακόπτες, ενεργειακά ανακληνόμενα τζάμια, ταράτσες  μονωμένες με ενεργειακά υλικά, λαμπτήρες led κ.λ.π) ώστε να ελαχιστοποιείται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

 

  • Επίσης πραγματοποιούνται διάφορα έργα και δράσεις μείωσης της κατανάλωσης      της ηλεκτρικής ενέργειας στα πλαίσια του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι και ΙΙ.αλλά και πρωτοβουλίες  ανάπτυξης της βιώσιμης κινητικότητας  
  • Πραγματοποιούμε πολλές εκδηλώσεις (Διοργάνωση εκπαιδευτικών παρουσιάσεων σε μαθητές με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας, διακίνηση εντύπων και ενημερωτικών φυλλαδίων για την εξοικονόμιση ενέργειας, διοργάνωση ημέρας ποδηλατοκίνησης κ.λ.π) που έχουν ως βασικό στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών – μαθητών  σε θέματα:  εξοικονόμησης ενέργειας, περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής, βιώσιμης κινητικότητας κ.λ.π.

 

  •     Συνεργαζόμαστε και αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης που με την τεχνογνωσία που διαθέτουν  γίνονται αρωγοί στην προσπάθεια για την   ανάπτυξη και εφαρμογή  καινοτόμων και καλών πρακτικών που μας εντάσσουν στην πρωτοπορία

 

Επίσης έγινε σύντομη αναφορά στο προφίλ του Δήμου Ηρακλείου, τις Διεθνείς και Πανελλήνιες Διακρίσεις που έχει αποσπάσει και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιεί όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα Διακρατικά Προγράμματα αλλά και τους ιδίους πόρουςπου διαθέτει για την υλοποίηση των δράσεών του. 

http://www.localit.gr/

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x