[taxopress_postterms id="1"]
Στα «μυαλά» και όχι στα «μπετά» θα στηριχθεί το σχέδιο για τη δημιουργία του μεγάλου συνεργατικού σχηματισμού, που θα ενώσει δράσεις εταιριών κινητών εφαρμογών, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και θα συγκροτήσει το Hellenic Mobile Cluster (HMC).
Το φιλόδοξο πλάνο του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) παρουσιάστηκε την Τετάρτη στον «Δημόκριτο» και για τις ανάγκες του δεν θα δημιουργηθούν κτιριακές υποδομές, αλλά θα αναζητηθούν συνέργειες σε ήδη υπάρχοντες χώρους, που φιλοξενούν και στεγάζουν τεχνολογικά οικοσυστήματα στην Αθήνα ή και αλλού.
Οπως τόνισε ο facilitator και υπεύθυνος για το εγχείρημα, Αγγελος Μαγκλής, ο κλάδος των κινητών εφαρμογών
είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα και διεθνώς, συμβάλει στη μετάβαση από τις e-υπηρεσίες (διαδικτυακές) στις m-υπηρεσίες (κινητές), έχει περίπου έξι δισ. συνδρομητές ανά τον κόσμο, μία τεράστια αγορά που θα φτάσει τα 36 δισ. δολάρια έως το 2015 και παρέχει πρόσβαση στο m-commerce, δηλαδή το «κινητό» εμπόριο, η αξία του οποίου θα αποτιμάται το 2015 σε 119 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, όπως τόνισε, το περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα είναι πολύ καλό, καθώς ήδη υπάρχει ένα οικοσύστημα από μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρίες κινητών εφαρμογών, κάποιες εκ των οποίων διπλασιάζουν τον τζίρο τους κάθε χρόνο. Σε αυτή την εξέλιξη, μάλιστα, έρχεται να προστεθεί και η αναδυόμενη, νεανική επιχειρηματικότητα που εστιάζει γύρω από την τεχνολογία.
Χρηματοδότηση για το εγχείρημα θα αναζητηθεί από προγράμματα των γενικών γραμματειών Ερευνας και Τεχνολογίας και Βιομηχανίας, από τον αναπτυξιακό νόμο, από δράσεις του ΣΕΒ, αλλά και από την «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Πέρα από τις εταιρίες κινητών εφαρμογών στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν ερευνητικοί φορείς, η ένωση εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, η ένωση ελληνικών τραπεζών, εταιρίες venture Capital κι επιχειρηματικές ενώσεις.
Στόχος του cluster, όπως τόνισε ο κ. Μαγκλής, είναι η αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των μελών του, η τόνωση της ανάπτυξης νέων καινοτόμων υπηρεσιών και η δημιουργία οικονομικών κλίμακος, ενώ ισχυρός θα είναι ο βιομηχανικός προσανατολισμός.
Στις άμεσες δράσεις θα αναζητηθεί η διοργάνωση workshops για τις ανάγκες των μελών του συνεργατικού σχηματισμού, ο σχεδιασμός κοινών ερευνητικών κέντρων, η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών με άλλα cluster του εξωτερικού κτλ.
Για τον σχεδιασμό της πρώτης φάσης των χρηματοδοτούμενων δράσεων του Hellenic Mobile Cluster αναζητούνται περί τα 10 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών το 50% θα κατευθυνθεί σε νέα προϊόντα, πρωτότυπα και υπηρεσίες έντασης γνώσης, ενώ τα υπόλοιπα σε άλλες δράσεις.
Παράλληλα, ο σχεδιασμός της δεύτερης φάσης είναι ακόμη πιο φιλόδοξος, καθώς απαιτεί περίπου 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά θα διοχετευθούν σε υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων.
Οι ανάγκες των επιχειρήσεων – μελών του cluster ποικίλουν, τόνισε ο κ. Μαγκλής, όμως, όπως είπε, ανεξαρτήτως μεγέθους, συμπίπτουν αυτές της υποστήριξης για διείσδυση στο εξωτερικό, χρηματοδότηση, προάσπιση πατεντών και δημιουργία brand name.
Το όραμα του συνεργατικού σχηματισμού, σημείωσε ο κ. Μαγκλής, είναι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού σε παγκόσμιο επίπεδο cluster που θα ενισχύσει την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες, κοινωνικές προκλήσεις της εποχής.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος εξήγησε ότι η ανάπτυξη του cluster ήταν ένας εκ των ιδρυτικών στόχων του ΣΕΚΕΕ και υπογράμμισε ότι το HMC επιδιώκει να αυξήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των μελών του και να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών που θα απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά, που αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στάθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για τις υποδομές ηλεκτρονικών επικοινωνιών, την χρηματοδότηση καινοτόμων προγραμμάτων και τα μέτρα διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν συντονιστής του Cluster 55 της Σουηδίας, Φίλιπ Στανκόφσκι, ο οποίος ανέλυσε τη διεθνή εμπειρία και κάλεσε το HMC «να συνδεθεί στο παγκόσμιο δίκτυο των καινοτομικών αξιοποιώντας κοινές δράσεις και συνέργειες», όπως αναφέρει ο ΣΕΚΕΕ.
Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, Γιάννης Γιανναράκης μίλησε για την πρώτη οργανωμένη, εθνική αποστολή στην παγκόσμια έκθεση της κινητής τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη και ανέλυσε τα οφέλη της.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Τριπλή έλικα και ανάπτυξη: Η ανάδειξη των συνεργειών ανάμεσα σε ερευνητικούς φορείς, επιχειρήσεις και πολιτεία», στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Δημόκριτου», Νίκος Κανελλόπουλος, ο καθηγητής Γιώργος Γιαγλής, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, Ιωάννης Παπαδόπουλος, και ο πρόεδρος της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος.
http://www.tovima.gr/
Σύνδεσμος στην Πηγή…