Συλλέγοντας τυχαία δείγματα από καθηγητές του και υπολογίζοντας πόσο συχνά οι πιο κοινοί χαρακτήρες χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές γραμματοσειρές, ο 14χρονος Suvir Michandaniυπολόγισε πόσο μελάνι χρησιμοποιείται για κάθε γράμμα. Έπειτα μεγέθυνε τα γράμματα, τα τύπωσε και τα έκοψε σε χαρτόνια, ώστε να επαληθεύσει τα ευρήματά του. Πραγματοποίησε τρεις δοκιμές για κάθε γράμμα, υπολογίζοντας τη χρήση μελανιού για κάθε font. Και κάπως έτσι, έβγαλε το συμπέρασμα ότι το σχολείο του θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση μελανιού κατά 24% και να γλιτώσει από συνολικά έξοδα 21.000 δολαρίων (!) κάθε χρόνο.
Ο Suvir δημοσίευσε τα ευρήματά του στο Journal for Emerging Investigators (JEI), μία έκδοση του Harvard, που προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ενας από τους υπεύθυνους της έκδοσης JEI εντυπωσιάστηκε, μάλιστα, τόσο από τα ευρήματά του παιδιού, έτσι τον προκάλεσε να δοκιμάσει να εφαρμόσει στον “πραγματικό κόσμο” τις έρευνές του.
Επαναλαμβάνοντας τα tests του, ο Suvir βρήκε ότι, αλλάζοντας τη γραμματοσειρά σε Garamond σε όλες τις εκτυπώσεις, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε ναεξοικονομήσει 30% ή να γλυτώσει 136 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο. Άλλα 234 εκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν αν οι Κυβερνήσεις όλων των Πολιτειών άλλαζαν και αυτές γραμματοσειρές.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει στα σχέδιά της την αλλαγή γραμματοσειράς παρόλο που θεωρεί αξιοσημείωτη τη δουλειά του μικρού, περιορίζοντας την οικονομία, προς το παρόν, στην εκτύπωση λιγότερων εγγράφων, αλλά και τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού. Πηγή…