Αρώνια, η φάρμα των superfoods!

Αρώνια, η φάρμα των superfoods!


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

«Αρώνια, γκότζι, μύρτιλλο» – λέξεις που μέχρι πρόσφατα παρέμεναν άγνωστες για τους περισσότερους από εμάς, πολλώ δε μάλλον εκτός της δίαιτάς μας. Ωστόσο πρόσφατα τα … είδη αυτά ανέκαμψαν και όχι άδικα, καθώς κατατάσσονται στις επονομαζόμενες υπερτροφές (superfoods). Η σχεδόν… ηρωική τους ονομασία προκύπτει από την ξεχωριστή διατροφική και φαρμακευτική αξία τους ενώ η πληθώρα των αντιοξειδοτικών ουσιών που περιέχουν κάνουν πολλούς να τα χαρακτηρίζουν ως τα «νέα φάρμακα».Photo: Μύρτιλλο (blueberry), organicblueberry.co.uk

Αντίστοιχη εξάπλωση σημειώνει και η καλλιέργειά τους, αφού πέρα από τους καρπούς τους τα παραπάνω είδη μπορούν να αξιοποιηθούν για την παρασκευή εξίσου ωφέλιμων δευτερογενών προϊόντων. Μία από τις πλέον οργανωμένες και αξιόλογες μονάδες καλλιέργειάς τους αποτελεί η φάρμα Αρώνια στους Καθενούς Ευβοίας, 23 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χαλκίδας.Οι δημιουργοί της, Βασίλειος Δαφνής και Ιωάννα Τσάλα, τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες έχουν αφιοσιωθεί στην καλλιέργεια αρώνιας, γκότζι και μύρτιλλου ενώ συνεχώς πειραματίζονται με νέα είδη υπερτροφών. Με πτυχίο δημοσίων σχέσεων η Ιωάννα και απόφοιτος του τμήματος Θεολογίας ο Βασίλης, κατάλαβαν έγκαιρα πως ο μόνος τρόπος να πετύχουν επαγγελματικά είναι να μετατρέψουν το πάθος τους για τη φύση σε μόνιμη ενασχόληση.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ξεκίνησαν με την ανάπτυξη των υπερτροφών στις εκτάσεις της φάρμας τους και σήμερα βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να εμπορεύονται τους καρπούς και να κάνουν σχέδια για επέκταση της βιολογικής τους καλλιέργειας. Στην προσπάθειά τους αυτή καθοριστική ήταν η επιστημονική στήριξη της γεωπόνου Βασιλικής Σιδέρη, που ήδη από τα πρώτα στάδια της φύτευσης παρακολουθεί τα είδη και συμβουλεύει για την ορθή ανάπτυξή τους.«Είναι πολύ μεγάλη η δικαίωση» αναφέρει ο Βασίλης. «Πριν ξεκινήσουμε, σχεδόν δεν ήξερα να φυτεύω. Σήμερα όμως, μετά από πολλή δουλειά και σχετική μελέτη νιώθω υπερήφανος να βλέπω όσα έχω καταφέρει». Πρωταγωνίστρια της καλλιέργειάς τους η αρώνια (Black chokeberry), που χάρισε και το όνομά της στη φάρμα. Όπως εξηγεί ο Βασίλης, πρόκειται για ένα από τα πιο ανθεκτικά και αρωματικά φυτά. Ο φυλλοβόλος θάμνος της μπορεί να ευδοκιμήσει σε πολλούς τύπους εδαφών και λόγω της ανθεκτικότητάς του επιτρέπει στον καλλιεργητή να την σπείρει και «να την ξεχάσει» στη συνέχεια, καθώς η κλίμακα θερμοκρασίας που εξασφαλίζει την ανάπτυξή της κυμαίνεται μεταξύ -40 και +40 βαθμών Κελσίου.Τα ωφέλη του καρπού της αναρίθμητα: από τις αντισηπτικές ιδιότητες και την ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης μέχρι την βοηθητική της επίδραση στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Από τον καρπό της αρώνιας προκύπτουν σκευάσματα εξαιρετικής γεύσης και επίσης υψηλής διατροφικής αξίας. Με την κατάλληλη επεξεργασία παρασκευάζεται λικέρ, μαρμελάδα ακόμα και κρασί ενώ ο Βασίλης και η Ιωάννα βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών προσπαθώντας να δημιουργήσουν φύλλα τσαγιού από τον εν λόγω καρπό, εμπλουτισμένα με στοιχεία του ευεργετικότατου υποφαούς.«Η αρώνια από τον Νοέμβριο του 2011 έχει αναγνωριστεί από το ΥΠ.Α.Α.Τ. (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) ως φαρμακευτικό φυτό και καινοτόμος καλλιέργεια ενώ στη διεθνή κλίμακα φυτών (με τιμές από 5 έως 1) βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση. Επίσης το κρασί της είναι περί τις τέσσερις φορές ισχυρότερο του κόκκινου κρασιού» όπως αναφέρει ο Βασίλης. Την καλλιέργεια της φάρμας συμπληρώνουν το “μούρο της ευτυχίας”, κατά κόσμον γκότζι (goji berry), και το μύρτιλλο (blueberry), τροφές με εξίσου ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες.Photo: Αρώνια (black chokeberry), jvvirta/Flickr

Τα μελλοντικά σχέδια των παραγωγών δε σταματούν εδώ· πέρα από την εξάπλωση της φάρμας προσανατολίζονται στην παρασκευή κρασιού με τη δική τους επωνυμία, σε συνεργασία με κάποιο από τα τοπικά οινοποιεία. Ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με βιολογικά καταστήματα για την προώθηση της παραγωγής τους ενώ στοχεύουν να διαθέσουν τους καρπούς του μόχθου τους σε Βέλγιο, Ιταλία και Γερμανία. Βέβαια οι επιχειρηματικές αυτές κινήσεις είναι μόνο ένα κομμάτι της δράσης του Βασίλη Δαφνή. Ως αυτοδημιούργητος καλλιεργητής συχνά προσκαλείται από συλλόγους και ενώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για να βοηθήσει συμβουλευτικά νέους υποψήφιους αγρότες.
Σαφώς η γνώση που απέκτησε από την ενασχόληση με τις υπερτροφές του επιτρέπει να αναλαμβάνει την καθοδήγηση όσων ήδη συντηρούν ή αποφασίζουν να στήσουν αντίστοιχες καλλιέργειες και χρειάζονται βοήθεια.
Ο υπερδραστήριος παραγωγός συμβάλλει με τον τρόπο του και στον αγροτουρισμό της περιοχής, καθώς σε πολλές περιστάσεις φιλοξενεί όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη φάρμα του αλλά και εν γένει την καλλιέργεια των υπερτροφών.
Το ζευγάρι δηλώνει πρόθυμο να ξεναγήσει στις εκτάσεις του κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη και παραθέτει τόσο τα σχετικά στοιχεία όσο και αναλυτικές πληροφορίες γύρω από τα καλλιεργούμενα είδη στην ιστοσελίδα τους, με διεύθυνση farm-aronia-kerdoforafita.blogspot.gr.

Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x