ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Οι Εβραίοι είναι ένας λαός, ο οποίος εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα στο προσκήνιο της Ιστορίας, χωρίς να έχει να επιδείξει αξιόλογα πολιτιστικά επιτεύγματα. Λογικό είναι λοιπόν, να έχουν λάβει πλήθος στοιχείων από άλλους προγενέστερους πολιτισμένους λαούς.
Ο δικέφαλος αετός στους Χεταίους. (1.800 π.Χ., αποτύπωμα σφραγίδας, Μουσείο Μπογάζκιοϊ.) |
Η πολιτικοθρησκευτική Βυζαντινή Εξουσία δια του Χριστιανισμού έθεσε υπό διωγμόν ο,τιδήποτε Ελληνικό και υιοθέτησε ο,τιδήποτε Εβραϊκό. Εβραϊκή είναι η Χριστιανική Αρχιτεκτονική (στοιχεία της οποίας μπορεί να είχαν δανεισθεί πρωτύτερα οι Εβραίοι από την Ανατολή, βλ. «Η Θαμμένη Ελλάδα»), Εβραϊκή είναι η Βυζαντινή Μουσική (στοιχεία της οποίας μπορεί να είχαν δανεισθεί οι Εβραίοι πρωτύτερα από την Ανατολή ή και από τους Έλληνες, βλ. «Βυζαντινή Μουσική: Η αυθεντική συνέχεια της Εβραϊκής»), Εβραϊκές είναι οι χριστιανικές εορτές Χριστούγεννα-Χανουκά, Πάσχα-Πεσάχ, (βλ. «Εβραϊκό Πεσάχ – Χριστιανικό Πάσχα»), Πεντηκοστή-Σαβουώτ (άσχετα αν ορισμένες από αυτές έχουν δανεισθεί από αλλού παλαιότερα λατρευτικά στοιχεία) κ.λπ.
Ο δικέφαλος αετός υπήρχε και στη νεολιθική Κίνα (από το βιβλίο «Sculpture of Prehistoric China», Χονγκ-Κονγκ.) |
Αν κάποιος λαός είχε χρησιμοποιήσει κάτι στο παρελθόν, το οποίο το υιοθέτησε το Βυζάντιο, αυτό δεν σημαίνει ότι το Βυζάντιο είναι συνεχιστής της παράδοσης αυτού του λαού. Ο,τι πήραν οι Βυζαντινοί, από τους Εβραίους το πήραν, άσχετα από ποιόν το είχαν πάρει πρωτύτερα οι Εβραίοι. Αν οι Εβραίοι είχαν για παραδοσιακό σύμβολο έναν τρικέφαλο αετό, τον οποίο είχαν πάρει από τους Εσκιμώους για παράδειγμα, τρικέφαλος αετός θα ήταν το σύμβολο του Βυζαντίου.
Ι.Δ.