Ανοιχτή γραμμή στις γειτονιές της Αθήνας

Ανοιχτή γραμμή στις γειτονιές της Αθήνας


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Σπασμένα παγκάκια, κακός φωτισμός, σκουπίδια, λακκούβες, οικογένειες που δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και πολλά ακόμα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα καταθέτουν οι πολίτες στον Δήμο Αθηναίων μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1595 –που επαναλειτούργησε προ ημερών– και μέσω των συλλόγων που λειτουργούν στις γειτονιές.

Ο νέος αντιδήμαρχος καθημερινότητας και επικοινωνίας με τον πολίτη Γιώργος Αποστολόπουλος αναφέρει στην «Κ» ότι ήδη από τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας του 1595, δεκάδες πολίτες κάνουν χρήση του αριθμού.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Οι κλήσεις, σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες από τους συλλόγους, αναμένεται πολύ άμεσα να δώσουν ένα λεπτομερέστατο

χάρτη με τα προβλήματα στην επικράτεια του δήμου. «Εχουμε τακτική επικοινωνία με τουλάχιστον 30 συλλόγους από όλη την Αθήνα, καταγράφουμε τα προβλήματα που μας επισημαίνουν και προσπαθούμε να τα λύσουμε», λέει στην «Κ» ο κ. Αποστολόπουλος.

Σε Αγιο Παύλο, Αχαρνών

Στον Αγιο Παύλο, μια περιοχή κοντά στον σταθμό Λαρίσης, λειτουργεί το μοναδικό ΚΕΠ αλλοδαπών στην Αθήνα. Το πρόβλημα «δεν έχει να κάνει με το αν είναι Ελληνες ή αλλοδαποί, αλλά με την καθημερινή συγκέντρωση 200 – 300 ατόμων που θα έπρεπε να είχαν μοιραστεί σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Κάποιοι υποχρεώνονται να κάνουν την ανάγκη τους έξω, ενώ τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν από την οδό Μαιζώνος εξαιτίας της συγκέντρωσης του κόσμου», αναφέρει ο Τάσος Δρόσος, από τον τοπικό σύλλογο.

Η περιοχή είναι υποβαθμισμένη με πολλά προβλήματα εγκληματικότητας, πορνείας, διακίνησης ναρκωτικών ακόμα και έξω από σχολεία. «Το βασικότερο πρόβλημα που έχουμε είναι η λειτουργία οίκων ανοχής επί της οδού Βριλησσού. Ο δήμος είχε δώσει τέσσερις άδειες το 2008 και το 2009, αλλά οι οίκοι ανοχής που άνοιξαν τελικά ήταν πολύ περισσότεροι, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η γειτονιά και οι οικογενειάρχες να την εγκαταλείπουν», αναφέρει μέλος του συλλόγου Τουρκοβουνίων.


Η διαμόρφωση ενός χώρου που έχει οριστεί να γίνει παιδική χαρά και αντ’ αυτού, όπως λένε τα μέλη του συλλόγου της πλατείας Πάφου (απέναντι από την Αγία Τριάδα, στην Αχαρνών), έχει γίνει υπαίθρια αγορά ναρκωτικών είναι η βασική προτεραιότητα της περιοχής. «Πρέπει ακόμα να γίνει κάτι με τη λαϊκή αγορά της Μιχ. Βόδα, καθώς κατακλύζεται από παράνομους μικροπωλητές, δημιουργώντας προβλήματα ακόμη και στη λειτουργία του σταθμού ΗΣΑΠ Αγίου Νικολάου», λέει ο Δημήτρης Μαργαρίτης, που αναφέρει, επιπλέον, προβλήματα καθαριότητας, φωτισμού, αλλά και καταστημάτων αλλοδαπών που λειτουργούν χωρίς έλεγχο.

Στην Κυψέλη

Για καταστήματα χωρίς άδεια, που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στους νόμιμους καταστηματάρχες της περιοχής, κάνει λόγο και ο επικεφαλής του συλλόγου «I Love Κυψέλη», Κώστας Τσώλος. «Εκτός από τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, πληγή για την περιοχή είναι η Αγορά της Κυψέλης. Περιήρθε πάλι στη διαχείριση του δήμου, όμως παραμένει ερείπιο», αναφέρει ο κ. Τσώλος.

Σε Ψυρρή, Μεταξουργείο

Ο σύλλογος «Παναθήναια», μέλη του οποίου μένουν στις περιοχές του Ψυρρή, του Κεραμεικού, του Μεταξουργείου, της Αγοράς, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη υποβάθμιση του κέντρου ήδη από το 1996. «Κανένας δεν μας άκουγε. Κάτι πήγε να αλλάξει το 2004, αλλά εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα όλο το κέντρο να αποκτήσει τα προβλήματα που είχε τότε η πλατεία Θεάτρου και λίγα ακόμα σημεία», μας λέει η κ. Βάσω Νικολακοπούλου. Προβλήματα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, παρεμπορίου και συγκρούσεων ανάμεσα σε ακραίες ομάδες καταγράφονται στα Εξάρχεια, όπως επισημαίνει η Γεωργία Μπλάνη.

Στο Κουκάκι

Αλλοι σύλλογοι, ανάλογα και με τα προβλήματα της γειτονιάς ή τις ευαισθησίες των κατοίκων της, θέτουν και ζητήματα φτώχειας. «Φαντάζομαι ότι σε όλους τους συλλόγους έχει αλλάξει η ατζέντα. Πλέον μας απασχολεί η επιβίωση των γειτόνων μας. Υπάρχουν οικογένειες σε μεγάλη ένδεια, προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε και οι ίδιοι ή μέσω φορέων», μας λέει η Κατερίνα Ιωνά από τη Συνοικιακή Δράση Κουκακίου.

«Το βασικότερο πρόβλημα είναι να αποκατασταθεί ο διαρραγείς κοινωνικός ιστός. Επιχειρούμε να ενώσουμε τη γειτονιά μας με διάφορες δράσεις, κινηματογραφική λέσχη, φιλοσοφικό καφενείο, διαλέξεις, θεατρική ομάδα, ζωγραφικής και γλυπτικής κ.ά.», λέει στην «Κ» ο Βασίλης Παπαϊωάννου από τον εξωραϊστικό πολιτιστικό σύλλογο «Ιλισσός».

Του Κωστα Ονισενκο για την καθημερινή

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x