Ανακαλύφθηκε “παραδεισένια” ζούγκλα στη Μοζαμβίκη

Ανακαλύφθηκε “παραδεισένια” ζούγκλα στη Μοζαμβίκη


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Ένα «παραδεισένιο» δάσος, γεμάτο με μοναδικά είδη ζώων, ανακαλύφθηκε στη Μοζαμβίκη χάρη στην υπηρεσία Google Earth, αφήνοντας έκπληκτους τους επιστήμονες. Πρόκειται για αυθεντική ζούγκλα στο βουνό Mount Mabu που φιλοξενεί αμέτρητα νέα είδη, από φίδια σε μπρονζέ χρώμα μέχρι σπάνια είδη, όπως είναι ο χαμαιλέοντας πυγμαίος… Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει ανακηρυχθεί ως ένα προστατευμένο οικοσύστημα ή αλλιώς ως ένα «εθνικό πάρκο»!

Σαν μια καταπράσινη κουκίδα στο χάρτη, το δάσος παρέμενε άγνωστο από τα βιβλία και τα ντοκιμαντέρ και χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο τροπικό μέρος -μεσαίου υψομέτρου- στη Νότια Αφρική. Η ανακάλυψή του έγινε το 2005 από τον Julian Bayliss, «διατηρητή» των Kew Gardens στο Λονδίνο, καθώς αναζητούσε χάρτες για τα «άγνωστα» μέρη της Αφρικής. Οι  δορυφορικές εικόνες, σίγουρα, δικαίωσαν την περιέργειά του. Τότε ήταν που ο Bayliss μαζί με μια ομάδα 28 επιστημόνων ταξίδεψε στη Μοζαμβίκη για μια ξεχωριστή αποστολή εξερεύνησης…

Το δάσος έχει «πλημμυρίσει» με περίεργα είδη, με τους ερευνητές να βρίσκουν 500 είδη φυτών και 126 διαφορετικά είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν νέα είδη πεταλούδων και ένα καβούρι άγνωστης προελεύσεως. Πολλά από αυτά απειλούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και τείνουν να γίνουν υπό εξαφάνιση, είτε πρόκειται για νυχτερίδες και τρωκτικά, είτε για ψάρια και βατράχια.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Το δάσος αποτελεί μια τοποθεσία εξαιρετικής βιολογικής σημασίας και κάνουμε αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για την προστασία του. Μέσα στη ζούγκλα υπάρχουν νέα είδη ζώων που κινδυνεύουν από τον άνθρωπο», εξηγεί ο δρ. Bayliss. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ορεινά δάση στη Μοζαμβίκη έχουν «απομονωθεί» εδώ και χρόνια λόγω του εμφυλίου πολέμου στην περιοχή, γεγονός που δικαιολογεί την εμφάνιση απίστευτων ειδών που εξελίχθηκαν εξαιτίας της απομόνωσής τους.

Δείτε το βίντεο της αποστολής

Πηγή…


 

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x