Διεκδικούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, μια Ακαδημία Πλάτωνος γεμάτη με κόσμο και έμπνευση! Το στολίδι της Αθήνας, όπως την χαρακτηρίζουν στο εξωτερικό, εδώ και πέντε χρόνια έχει ως «φρουρούς» πολιτισμού… τους ίδιους τους κατοίκους της!
Πάνω από 1000 άτομα συμμετέχουν σε στέκια γνώσεων και αλληλεγγύης, με επιστήμονες και νέους άνεργους να ανταλλάσσουν γνώσεις μέσα από μαθήματα και να στηρίζουν τους άπορους.
Η Αναστασία Παπαγεωργίου, κάτοικος Ακαδημίας Πλάτωνος και μέλος στο Στέκι Γνώσης και Πολιτισμού και ο Γιώργος Τσιόρβας, υπεύθυνος στο Στέκι Αλληλεγγύης, μιλούν στο flowmagazine.grγια την προσπάθεια να μετατρέψουν ξανά την περιοχή σε κέντρο ψυχαγωγίας και γνώσης.
«Ο κόσμος έχει τόση μεγάλη ανάγκη για επαφή με
Οικογένειες περπατούν στο πάρκο, άλλες κάνουν πικ νικ στο γρασίδι, ενώ τα παιδιά κάνουν βόλτες με τα ποδήλατα. Η Ακαδημία Πλάτωνος κουβαλά την ιστορία μας, έχει αρχαιολογικούς χώρους, πράσινο… αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτη! Όπως σημειώνει ο κ. Τσιόρβας στο flowmagazine.gr: «Έχουμε την ανάγκη να σώσουμε τον αρχαιολογικό χώρο, να διαμορφώσουμε τα 130 στρέμματα πρασίνου, τα οποία αποτελούν μια «ανάσα» για την Αθήνα. Υπάρχει οργή όταν βλέπεις χώρους, όπως η Ακαδημία του Πλάτωνα, να έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία».
Έτσι, οι κάτοικοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους! Μέσα στις γιορτές, θα τελειοποιήσουν μια πλατφόρμα για ένα δίκτυο χωρίς μεσάζοντες, σε συνεργασία με το Περιστέρι και το Χαλάνδρι και παραγωγούς από την επαρχία. Παράλληλα, αντιστέκονται στη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο χώρο του Μουζάκη, με το σκεπτικό ότι ήδη η τοπική τους αγορά παλεύει να στηριχθεί όρθια.
Ένα στέκι «βουτηγμένο» στη γνώση και τον πολιτισμό!
Με 250 εγγεγραμμένα μέλη από τον Νοέμβριο, το Στέκι Γνώσης και Πολιτισμού (οδός Μοναστηρίου 136) της Ακαδημίας Πλάτωνος λέει «ναι» στο να ξαναγίνει η γειτονιά το κέντρο πολιτισμού της Αθήνας. Ο κόσμος βγαίνει από το σπίτι του, ανταλλάσσει εμπειρίες και συμμετέχει σε συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και όμως, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν νέοι πτυχιούχοι που να ανταλλάσσουν δωρεάν γνώσεις μέσα από 15 μαθήματα. Εκεί, αν διδάσκεις δυο ώρες Αγγλικά, μπορείς να γίνεις μαθητής, είτε στη φιλοσοφία, το θέατρο και τη δημοσιογραφία, είτε στο πλέξιμο, το μακιγιάζ και τη γυμναστική.
Σύμφωνα με την κ. Παπαγεωργίου, κάτοικο της Ακαδημίας Πλάτωνος, σκοπός είναι να αντισταθούν στην κρίση μέσα από τον πολιτισμό, «αγκαλιάζοντας» κάθε πολίτη, ακόμα και εκτός περιοχής, που μπορεί να μην έχει κανένα πτυχίο. «Εδώ όλοι ενεργούμε σαν μια ομάδα, γεμάτη από νέα παιδιά μέχρι συνταξιούχους. Μπορεί να γίνεις μαθητής αλλά να συμβάλλεις διαφορετικά, π.χ. να ασχοληθείς δύο ώρες με τα παιδιά ή να φτιάξεις το αυριανό γλυκό της συγκέντρωσης»,συνεχίζει στο flowmagazine.gr. Παράλληλα, πολλοί διάσημοι, όπως η Ευσταθία και η Καίτη Κουλλιά βοηθούν στο έργο των κατοίκων να αντισταθούν στην κρίση μέσα από τον πολιτισμό…
Το Σάββατο έχουν μια ζώνη αφιερωμένη στα παιδιά, με δωρεάν μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού στις 10.30
και την Κυριακή μαθήματα ζωγραφικής στις 11.00. Μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί συμμετοχές από 50 παιδιά που θα χωριστούν σε τμήματα και θα διδάσκονται ζωγραφική από μια κοπέλα με μεταπτυχιακό στα παιδιά. Χρώματα και συμμετρίες θα ενωθούν, ώστε να τους χαρίζουν μερικές δημιουργικές ώρες… και χωρίς κόστος. Παράλληλα, η μουσική και τα συνέδρια «βγαίνουν» στους δρόμους, ώστε να κινητοποιήσουν τον κόσμο! Όπως αναφέρει η κ. Παπαγεωργίου, μέλος του στεκιού γνώσης, στοflowmagazine.gr: «Η Ακαδημία Πλάτωνος διαθέτει ένα σκηνικό που σε εμπνέει με την ομορφιά και την ιστορία του. Ξέρετε πόσοι ξένοι πανεπιστημιακοί έρχονται για να συναντήσουν την αρχαία ιστορία του τόπου;».
*Σήμερα και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2013, μέσα στο πάρκο βρίσκονται δέκα περίπτερα τέχνης με έργα καλλιτεχνών που ασχολούνται με την οικονομική και πολιτική κρίση αλλά και την ανεργία και τα κοινωνικά προβλήματα. Κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει έργα που έχουν δημιουργηθεί με νέες τεχνολογίες και «εκφράζονται» ακόμα και μέσα από προβολές βίντεο και ηλεκτρονικών εικόνων. Επιπλέον, επειδή το 2013 αποτελεί το έτος Πλάτωνα, από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2012 θα διοργανωθεί παγκόσμιο συνέδριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών με θέμα «Ακαδημία Πλάτωνος: Τεκμήρια και Ιστορικές Μαρτυρίες».
Οι κάτοικοι βρίσκονται δίπλα στους οικονομικά αδύνατους…
Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11 έως τη 1, το Στέκι Αλληλεγγύης της Ακαδημίας Πλάτωνος (οδός Τηλεφάνους 12) δηλώνει παρόν ενάντια στην κρίση. Εδώ και ενάμιση χρόνο, το στέκι γεμίζει με ανθρώπους που είτε δίνουν από το περίσσευμά τους, είτε απολαμβάνουν τη βοήθεια των κατοίκων. Δεν πρόκειται για λύπηση αλλά για αλληλεγγύη! Συλλέγουν ρούχα, παιχνίδια, τρόφιμα, βιβλία, καρότσια, κρεβάτια για παιδιά και τα προσφέρουν σε 30-50 ανθρώπους την ημέρα. Όπως εξηγεί ο Γιώργος Τσιόρβας, υπεύθυνος στο Στέκι Αλληλεγγύης, στο flowmagazine.gr: «Στην αρχή ζητούσαν τρόφιμα μόνο οι αλλοδαποί, αλλά σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έρχονται Έλληνες οικογενειάρχες για να τους δώσουμε λίγο γάλα και πάνες για τα παιδιά τους και συνταξιούχοι για να πάρουν λίγα σακουλάκια ρύζι».
Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί, όχι μόνο μέσα από την Αθήνα αλλά και την επαρχία, στέλνοντάς το χειμώνα από μπουφάν μέχρι και κουβέρτες. Απώτερος σκοπός να προσφέρουν περισσότερο στον άνθρωπο, και όχι μόνο σε κατοίκους, και να βοηθήσουν συνταξιούχους αλλά και νέους που χρειάζονται μια χείρα βοηθείας.«Έρχονται άνθρωποι που δεν πάει το μυαλό σου ότι χρειάζονται μισό πακέτο μακαρόνια. Όλοι μας βοηθάμε ανάλογα με τις ικανότητές μας. Άλλος προσφέρει γνώσεις, άλλος τρόφιμα και αντικείμενα πρώτης ανάγκης», σχολιάζει ο Γιώργος Τσιόρβας, κάτοικος της περιοχής στο flowmagazine.gr
Ένα συνεργατικό καφενείο… στην Ακαδημία Πλάτωνος!
Εκεί συζητάνε, εκεί έρχονται σε άμεση επαφή μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα καφενείο που βρίσκεται στην πλατεία της Ακαδημίας Πλάτωνος (οδός Μοναστηρίου 140 & Τηλεφάνους), ένας μη εμπορικός χώρος που έχει ως σκοπό την κοινωνικοποίηση των κατοίκων και τη δημιουργία δράσεων, προβολών και εργαστηρίων. Κινείται μέσα από ένα μοντέλο αλληλέγγυας οικονομίας και ενώνει περίπου 50-60 άτομα κάθε Σαββατοκύριακο μέσα από εργαστήρια παραγωγής ψωμιού, σεμινάρια αυτοβελτίωσης… και ένα φλιτζάνι καφέ! Οι ιδιοκτήτες δεν είναι κάτοικοι της γειτονιάς, αλλά τους κέρδισε η γοητεία του πάρκου. Στόχος του είναι ένα αποτελέσει μια κοινωνική επιχείρηση που ζει αυτόνομα μέσα από ένα αλληλέγγυο σύστημα… και τα καταφέρνει. Οι κάτοικοι πάντως το έχουν αγκαλιάσει, αφού πέρα από τον καφέ και τη συζήτηση λαμβάνουν νέα ερεθίσματα και εμπειρίες.
Info: Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα «Ακαδημία Πλάτωνος» στο email [email protected] και στοhttp://www.facebook.com/akademia.platonos . Αν θέλετε να ενημερωθείτε για το κίνημα πλοηγηθείτε στο http://akadimia-platonos.blogspot.gr, ενώ αν θέλετε να μάθετε για τα δωρεάν μαθήματα κατευθυνθείτε στο link http://moluvi.blogspot.gr.
Πηγή: Καλά Νέα